door Paul Engelsman
Laatst werd mij de vraag gesteld naar bekendheid met het begrip “crime as a service”. Deze uitdrukking kom je met name tegen in de cyberbeveiligingsindustrie. In wezen stelt CaaS iedereen in staat een cybercrimineel te worden door een reeks van tools en diensten aan te bieden die voor illegale doeleinden kunnen worden gebruikt.
Ik moest hieraan denken in het kader van de strijd tegen voertuigcriminaliteit. Bij voertuigcriminaliteit wordt al snel gedacht aan diefstal of verduistering van voertuigen. Veelal gebeurt dit als “crime as a purpose”. Maar er zijn ook voorbeelden dat criminaliteit gepleegd wordt waarbij het voertuig een rol speelt als tool of dienst. Oftewel “crime as a service”. Een mooi voorbeeld is te vinden in een recente uitspraak van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant.
Marokkaanse chocola
Enige tijd voorafgaande aan maart 2022 koopt verdachte een auto die hij vervolgens op zijn naam zet. Enkele maanden later treft hij de verkoper weer, die hem vraagt om naar Rotterdam te gaan om Marokkaanse chocola op te halen. Hij zou daarvoor € 800,- ontvangen. Verdachte gaat akkoord en rijdt naar Rotterdam, waar buiten zijn aanwezigheid “iets” in de auto wordt geladen. Onderweg terug in de richting van Frankrijk wordt verdachte staande gehouden bij Breda. Bij de doorzoeking constateerde de politie afwijkingen bij de kentekenplaat, waarna achter de kentekenplaat een verborgen ruimte bleek te zijn gemaakt, gevuld met 5 pakketten, waarin ongeveer 2,5 kilo heroïne bleek te zitten. Verdachte verklaarde wel te weten dat hij iets illegaals deed, maar bleef volhouden dat hij dacht dat het daadwerkelijk om Marokkaanse chocola ging. Een verweer dat door de rechtbank als volstrekt ongeloofwaardig werd afgedaan.
Door het Openbaar Ministerie werd een gevangenisstraf geëist van 26 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De rechtbank oordeelde dat de gevorderde straf geen recht deed aan de ernst van het feit en legde de verdachte een gevangenisstraf op van 27 maanden geheel onvoorwaardelijk. Tevens werd de teruggave gelast van het in het voertuig aangetroffen geldbedrag van € 265,-.
Crime as a service
Apart is dat uit het vonnis niet blijkt van een vordering tot verbeurdverklaring of onttrekking aan het verkeer van het voertuig zelf. Hiermee werd immers het strafbare feit gepleegd. Mogelijk heeft verdachte zelf afstand van het voertuig gedaan. Mocht dat niet het geval zijn dan valt te hopen dat dit bij afzonderlijke rechterlijke beslissing alsnog gebeurt. Op dergelijke “tools” zitten we immers niet te wachten.
Betrouwbare partner in de strijd tegen voertuigcriminaliteit
Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit is een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars om voertuig-, vaartuig, werkmaterieel- en transportcriminaliteit te bestrijden.
Meer nieuws & publicaties
Meld je aan voor onze nieuwsbrief |
|