26 september 2024
Een column door Paul Engelsman, jurist bij Stichting VbV
Geïnspireerd door het debat in de Tweede Kamer in de afgelopen periode, in deze column aandacht voor de uitleg van artikel 163 WvSv. In het kader van voertuigcriminaliteit wordt VbV regelmatig geconfronteerd met dossiers die betrekking hebben op vermissing van huur- of leasevoertuigen. De vermissing van dergelijke voertuigen moet veelal geduid worden als verduistering, omdat verhuur- of leasemaatschappijen vaak de rechtmatig eigenaar van de voertuigen zijn.
Wanneer een betrokken partij echter hiervan aangifte wenst te doen, komt het regelmatig voor dat er aanvullende eisen worden gesteld aan de aangifte of in het slechtste geval in het geheel geen aangifte wordt opgenomen, onder het motto dat het een civiele aangelegenheid betreft.
De wettelijk bepalingen zijn echter glashelder, om met een term van een verzekeraar te spreken. De wet bepaalt dat iedereen die kennis draagt van een begaan strafbaar feit bevoegd is daarvan aangifte te doen. Daarnaast bepaalt de wet dat tot het ontvangen van de aangiften de opsporingsambtenaren verplicht zijn. Ook bij twijfel of er sprake is van een strafbaar feit moet de aangifte worden opgenomen. Er geldt slechts één uitzondering: als op voorhand en zonder enig verder onderzoek of de minste twijfel vastgesteld kan worden dat de gedraging of gebeurtenis niet kan worden gekwalificeerd als een strafbaar feit. Bovendien ontslaat de inschatting dat het gaat om een civielrechtelijk conflict de opsporingsambtenaar in beginsel niet van zijn plicht om de aangifte op te nemen, aldus de Nationale Ombudsman in meerdere rapporten.
In het kader van verduistering hebben rechtmatige eigenaren van gekentekende voertuigen er alle belang bij dat (zo snel mogelijk) een aangifte wordt opgenomen. Na de aangifte wordt het kenteken in het kader van Schengen (internationaal) gesignaleerd en worden de verplichtingen van de tenaamgestelde in het kentekenregister tijdelijk ‘opgeschort’. Door de aangifte en de daarbij behorende signalering worden daarnaast de mogelijkheden om het voertuig terug te vinden en te bezorgen bij de rechtmatige eigenaar ook vergroot.
De samenwerking met de politie als het gaat om diefstal van (gekentekende) voertuigen loopt over het algemeen genomen naar tevredenheid. Rondom het vraagstuk van verduistering valt er echter het nodige te winnen. De politie wordt uitgenodigd op dit vlak de nodige stappen te zetten in het belang van de bestrijding van voertuigcriminaliteit. Een belangrijke stap daarbij is het gevolg geven aan de verplichting de aangifte op te nemen. Mocht u een andere mening zijn toegedaan, dan verneem ik dat graag.
Lees hier meer columns.
Betrouwbare partner in de strijd tegen voertuigcriminaliteit
Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit is een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars om voertuig-, vaartuig, werkmaterieel- en transportcriminaliteit te bestrijden.
Meer nieuws & publicaties
Meld je aan voor onze nieuwsbrief |
|