door Roelof Muis
Terwijl regio Noord nog geniet van haar laatste week vakantie, gaat een groot deel van Nederland al weer naar school of werk. Roelof Muis (Projectleider bij VbV) blikt terug op zijn mooie vakantie aan het Gardameer.
Noodweer aan het Gardameer
“De vakantie begon met de nodige wegomleidingen, een spannende tocht door een in mist gehulde Splügenpas en een nacht om niet te vergeten. Het was de nacht dat het zuiden van het Gardameer werd getroffen door een traktatie van moeder natuur. Nadat ik als een blok in slaap was gevallen, werd ik eerst in de ochtend op de hoogte gebracht van het noodweer: windkracht 7 en hagelstenen zo groot als tennisballen.”
“Pas als we onze eerste uitstap maken naar Sirmione, wordt ons de ernst en omvang van de storm van die helse nacht helder. Als autoliefhebbers staan mijn zoons en ik even stil bij een aantal Porsches, die zich daags ervoor hadden verzameld voor een toertocht. Al treurend bij de aanblik van al die ‘poffertjespannen’ gaan mijn gedachten ook uit naar de benadeelden, maar ook naar de collega’s van de verzekeraars, die naar mijn beste inschatting overuren maken.”
Enorme schade Nederlandse voertuigen
“In de loop van de dag wordt steeds duidelijker hoeveel voertuigen er beschadigd zijn en – omdat de zuidzijde van het Gardameer jaarlijks wordt overstroomd door Nederlandse toeristen – word ik me steeds bewuster van het aantal Nederlandse voertuigen. Al schattend probeer ik me een beeld te vormen van de aard en omvang van de schadeclaims. En dan overkomt het me toch: de vraag of en in hoeveel gevallen men een slaatje wil slaan uit deze situatie. Noem het beroepsdeformatie.”
En die ‘afwijking’ is heel duaal. Aan de ene kant zegt het brein: “Foei, het zal je maar overkomen.” Aan andere kant zegt het: “Om hoeveel gevallen zou het potentieel kunnen gaan en hoe groot is de schade?” Ik pak mijn telefoon en google wat over verzekeringsfraude. Zelfs het kleinste beetje fraude dat gepleegd wordt, wordt door Insurance Europe als een plaag bestempeld. Uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars (2007) blijkt dat 12% van de Nederlanders erkent dat zij wel eens fraudeert met verzekeringen. Als gevolg daarvan schatten de verzekeraars een jaarlijks schade van 1 miljard euro.
“Ik laat het bedrag even op me inwerken: 1 miljard, 1000 miljoen, 1.000.000.000 of 109. Ik kan het even niet verwerken en ik hoor mijn moeder zo zeggen: ‘Alle kleine beetjes maken een grote.’ Het houdt me nog even bezig tot mijn dochter me aanspreekt en zegt: ‘”laat het los papa, er zijn ergere dingen op de wereld.”
Betrouwbare partner in de strijd tegen voertuigcriminaliteit
Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit is een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars om voertuig-, vaartuig, werkmaterieel- en transportcriminaliteit te bestrijden.
Meer nieuws & publicaties
Meld je aan voor onze nieuwsbrief |
|