Nieuws Items

Keurmerk Voertuigbeveiliging naar CCV

27 november 2017

Het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) heeft het beheer van het Keurmerk Voertuigbeveiliging overgedragen aan het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). De eigendomsrechten worden uiterlijk 1 januari 2019 overgedragen. Voor verzekeraars en andere belanghebbenden verandert er (in de praktijk) nog niets.

Het VbV was sinds 2005 beheerder van het keurmerk en blijft wel formeel eigenaar. Voor het CCV is het een mooie aanvulling op de preventie- en certificeringsactiviteiten waaronder de Verbeterde Risicoklassenindeling en het Politie Keurmerk Veilig Wonen.

Aan de overdracht is een intensieve voorbereiding voorafgegaan. Zo zal er in december een Commissie van Belanghebbenden worden geïnstalleerd die een belangrijke rol zal spelen bij het beheer van alle regelingen. In die commissie nemen onder meer afnemers, leveranciers, verzekeraars en certificatie-instellingen deel.

Het keurmerk heeft zich in de afgelopen jaren steeds verder ontwikkeld. Dat was niet alleen noodzakelijk vanwege de technologische ontwikkelingen, maar ook door de wedloop met criminelen. Het monitoren van de effectiviteit van beveiligingsproducten wordt daardoor steeds belangrijker. Het CCV zal die koers voortzetten om zodoende de toegevoegde waarde van het keurmerk te waarborgen.

Bron: Verbond van Verzekeraars

Inbraakbendes op de korrel dankzij samenwerking met Duitsland

21 november 2017

nieuwsbericht_samenwerking

Nederlandse en Duitse politie bundelen de krachten om internationaal opererende inbrekers beter aan te pakken. Een proef in het afgelopen jaar belooft mooie resultaten.

Lees meer.

Eisen tot 42 maanden cel voor Amsterdamse bende autodieven

20 november 2017 - Landelijk Parket

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank Amsterdam straffen uiteenlopend van 240 uur werkstraf tot 42 maanden gevangenisstraf geëist tegen tien verdachten van autodiefstallen. De Amsterdamse bende zou strak georganiseerd en op bestelling auto's hebben gestolen, 'omgekat'en verscheept naar het buitenland.

Het OM eiste achtmaal een gevangennisstraf, waarvan een aantal voorwaardelijk, en tegen twee verdachten werkstraffen.

Onderzoek

Het onderzoek van het Landelijk Parket van het OM is gestart op 13 augustus 2015 op basis van informatie dat twee broers betrokken zouden zijn bij het stelen en omkatten van auto's. Omkatten is het geven van een nieuwe 'identiteit', zodat voertuigen niet meer als gestolen herkenbaar zijn. De mannen zouden bovendien vuurwapens in hun bezit hebben en in drugs handelen. In het onderzoek kwamen al gauw in totaal tien verdachten in beeld, die vandaag voor de rechter stonden.

De hoofdrollen werden gespeeld door de drie Amsterdamse broers en een neef, 22 tot 29 jaar oud. Zij vormden met drie anderen (28 tot 40 jaar) een gestructureerde criminele organisatie. Nog twee broers (38 en 43) en een tiende verdachte hebben volgens het OM bijrollen gehad.

Hennep, xtc en valse kentekenplaten

Begin 2016 vond er een verschuiving plaats naar de handel in softdrugs. Tijdens huiszoekingen op elf locaties in Amsterdam en één plek in Almere nam de politie op 7 juni vorig jaar 24 kilo henneptoppen en xtc-pillen in beslag. De politie trof in een bedrijf in Lijnden valse nummerplaten aan.

Vaste roldverdeling

Volgens het OM heeft de groep op professionele wijze als criminele organisatie gewerkt. Diverse autodiefstallen werden in verschillende samenstellingen gepleegd. In het onderzoek kwam er een min of meer vaste kern van leden van de criminele organisatie in beeld, waarbij ook een zekere vaste rolverdeling te zien was: op voorverkenning gaan, diefstal van auto's, de verkoop van gestolene auto's, contact met afnemers, het regelen van valse kentekenplaten en het vervalsen van autosleutels. Zo beschikte één verdachte thuis over geavanceerde apparatuur om sleutels na te maken. Een ander maakte gebruik van het computersysteem van zijn werkgever om de gestolen auto's te voorzien van een kenteken of chassisnummer van een identieke auto. Zo vielen de 'gekloonde' versies niet op.

De afnemer kon zijn specifieke wensen opgeven, zoals het type auto dat hij zocht en de gewenste accessoires. De groep ging daarnaar op zoek. Het lukte de verdachten op doortastende wijze voertuigen te stelen, zonder schade aan te brengen aan de auto's.

De officier van justitie deed in zijn requisitoir een beroep op de auto- en verzekeringsbranche: "Als je ziet hoe tamelijk eenvoudig en met online makkelijk verkrijgbare spullen deze autodiefstallen zijn gepleegd, is hier duidelijk ook een taak weggelegd voor de auto-industrie en de verzekeringsbranche om deze vorm van autodiefstal serieuzer te gaan nemen."

Strafzaak

Voor de strafzaak heeft de rechtbank met inbegrip van vandaag in totaal vijf zittingsdagen uitgetrokken.

Boordcomputers weg uit drie 'keyless' BMW's in Heiloo

In de nacht van zaterdag op zondag is in heiloo in drie bmw's ingebroken. Op professionele wijze zijn de boordcomputers verwijderd. De daders sloegen toe aan de noordzijde van het dorp.

De inbrekers maakten gebruik van elektronica waarmee ze het signaa van de keyless autosleutels in de woning kunnen opvangen. Wie dit signaal wil afschermen kan de sleutels in een 'kooi van faraday' plaatsen, bijvoorbeeld een gesloten metalen blikje of aluminiumfolie.

Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit stelde eerder al dat in 2016 nationaal een toename van 5 tot 10 procent was van diefstal van airbags en navigatie. De politie bevestigde dit, meldde autoweek destijds. Andere kostbare onderdelen als koplampen verdwijnen ook vaker.

Vooral auto's van BMW en de VAG-groep (o.a. Volkswagen, Audi, Seat) zijn vaak doelwit. Veel van de diefstallen vinden plaats in wijken nabij snelwegen. De onderdelen duiken soms op in oost-europa, maar ook in nederland en zelfs china. Autoradio's en losse navigatiesystemen zijn steeds minder populair.

Boordcomputer

Weer dure koplampen auto's gestolen in Nijmegen

NIJMEGEN - Weer zijn autobezitters in Nijmegen het slachtoffer geworden van dieven die het voorzien hebben op dure xenonkoplampen van Volvo's.

In de nacht van vrijdag op zaterdag was het zeker vijf keer raak in de stad, waaronder in de wijk Nije Veld.

Ellende en Stress

Ook de 64-jarige Henk Kuijt was het slachtoffer. "Mijn buren attendeerden me er zaterdaochtend op dat de koplampen weg waren. We hebben deze auto pas een paar maanden en dan dit. Die lampen kosten per stuk zo'n 1.200 euro. Daar komt de reparatie van al snel 2.500 euro dan nog bij. Gelukkig zijn we verzekerd. Maar al die ellende en stress, is natuurlijk niet fijn. Al is het 'maar'een auto, deze diefstal is toch een inbreuk op je privacy."

Rooftochtje

Autosleepdienst Houterman uit Lent had het er zaterdag even druk mee. Met het wegslepen van vijf Volvo's zonder dure verlichting en met kapotte ruiten, waarmee niet meer gereden kon worden. Bij Houterman spreken ze van 'een rooftochtje'. Het bergingsbedrijf heeft niet het idee dat het laatste weken weer schering en inslag is met het stelen van gewilde xenonkoplampen.

De politie zei gistermiddag nog niemand te hebben aangehouden in deze zaak. Of er de laatste tijd in de regio weer vaker van deze diefstallen van auto-onderdelen gepleegd worden, kon de woordvoerder zondag niet zeggen.

Strafblad

In september stonden nog twee jongemannen, van 19 en 20 jaar, voor de rechter vanwege het stelen begin dit jaar van die dure koplampen van een geparkeerde auto aan de Oude Graafseweg in Nijmegen. De twee, met een blanco strafblad, kregen van de rechter een werkstraf van 90 uur.

Marktplaats

De laatste jaren worden in de regio Nijmegen vaker dit soort speciale koplampen gestolen. Vooral in de wintermaanden blijken de xenon-koplampen van Volvo's in trek bij het dievengilde. Behalve dure koplampen zijn ook navigatieapparatuur en airbags vaak doelwit van inbraken. Volgens stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit komt dat omdat autobezitters steeds minder waardevolle spullen in hun auto laten liggen. Daardoor proberen autokrakers hun slag te slaan door onderdelen te stelen. Het vermoeden bestaat dat de koplampen en andere onderdelen via Marktplaats of in het buitenland worden verkocht.

De stichting Verzekeraars Bureau Voertuigcriminaliteit adviseert, als het even kan, auto's op bewaakte parkeerplaats of een goed verlichte plek neer te zetten. Iets wat ook de politie als tip meegeeft.

nieuwsbericht_koplampen

Politie toont beelden van Audi-bende, de criminelen achter verschillende plofkraken

Zie hier het filmpje

De politie heeft beelden getoond van de Audi-bende, een groep criminelen die verantwoordelijk wordt gehouden voor ten minste vier plofkraken in Duitsland bij de grens met Nederland. Een van hen heeft vermoedelijk zware brandwonden opgelopen bij een plofkraak in Rheine.

Bij die plofkraak in juni gingen de explosieven in eerste instantie niet af, maar gebeurde dat alsnog toen de man polshoogte nam. De politie deelde de bewakingsbeelden vanavond in Opsporing Verzocht.

De Duitse en Nederlandse politie vermoeden dat dezelfde daders achter de verschillende plofkraken zitten. Ze gingen er na de overvallen steeds vandoor in razendsnelle Audi's.

Audi-bende

De Audi-bende heeft zijn thuisbasis in Nederland. Eind juli eindigde de plofkraak van een pinautomaat in Wesel (Duitsland) na een wilde achtervolging met een crash in Utrecht.

audi_bende

Academy Talk: Het OM over Verzekeringsfraude

Datum: 13 november 2017

Hoe werken het Openbaar Ministerie en verzekeraars samen bij het bestrijding van verzekeringsfraude? Daarover gaat de nieuwste Academy Talk van de Insurance Academy, waarin het OM toelichting geeft op dit onderwerp en de rol van het strafrecht daarbij.

Bekijk ook het webinar over Verzekeringsfraude.

Landelijk loket aangifte verzekeringsfraude

Verzekeraars kunnen sinds kort aangifte van verzekeringsfraude doen bij een speciaal landelijk loket van de politie. Het moet gaan om relatief zware zaken en de eerste aanhouding is al een feit. De politie spreekt over "professionalisering van hun eigen voordeur".

>> Lees verder

Bron: Verbond van Verzekeraars

Man cel in door gestolen auto's in gehuurde loods

nieuwsbericht_mancel

 

GRAVE - Een 26-jarige man uit Grave moet zeven maanden de cel in, omdat hij een loods huurde in Maren Kessel, waar op 6 juli 2017 zes gestolen auto's werden aangetroffen. De verdachte beweerde tijdens de rechtszaak dat hij niets wist van de auto's: hij had de loods voor een ander op zijn naam had gezet.

De Gravenaar wilde niets vertellen over de 'echte huurders' van de loods. "Dat durf ik niet te zeggen", zei de verdachte. "Dan is mijn eigen leven mij toch liever." De rechter wees de man erop dat zijn verhaal op die manier op geen enkele manieer was te controleren.

De officier van justitie vond dat de man moest worden veroordeeld voor heling, tot een celstraf van 6 maanden. Politierechter Van de Woestijne deed daar vanwege 'verzwarende omstandigheden' nog een maand bovenop. De man nam namelijk 'geen verantwoordelijkheid' door 'niet de waarheid te spreken'. Hij had bovendien al een strafblad.

Caravandiefstal spectaculair gedaald

Het aantal voertuigdiefstallen is in de eerste drie kwartalen fiks gedaald. Zowel bij personenauto's van nul tot en met drie jaar oud als bij auto's van vier jaar en ouder daalde het aantal diefstallen met 9,7 procent. Ronduit spectaculair is de daling van het aantal diefstallen van caravans. In de eerste negen maanden van vorig jaar verdwenen er 74, terwijl de teller voor 2017 tot nu toe blijft steken op 51. Een daling van ruim 31 procent.

Lees verder

Bron: Verbond van Verzekeraars