Nieuws Items

Dieven stelen navigatiesystemen van BMW's in Assen

Dieven hebben op meerdere plekken in Assen BMW's opengebroken en het navigatiesysteem van de auto's meegenomen. De politie kreeg vanochtend drie verschillende aangiftes binnen van BMW-eigenaren.

De navigatiesystemen zijn gestolen uit auto's die geparkeerd stonden aan de Rosa Spierweg en de Zeeltstraat in Kloosterveen en de Witterzomer in Witten.

Gestolen voertuigen en vuurwapens gevonden op opslagterrein Zevenhuizen

In de containers vond de politie onder meer gestolen auto's en motoren, vuurwapens en een handgranaat, grote hoeveelheden valse merkkleding, en grondstoffen voor het maken van harddrugs ter waarde van minimaal 750.000 euro. De politie onderzoekt de betrokkenheid van de aangehouden verdachten bij deze goederen.

De grote actie startte 's ochtends rond 05.00 uur, toen de 48-jarige man in zijn woning in Hoogvliet werd aangehouden. Bij doorzoeking van de woning onder leiding van de rechter-commissaris werden vermoedelijk verdovende middelen, een vuurwapen met munitie en bijna 40.000 euro gevonden. Naast witwassen wordt de man verdacht van het produceren en verhandelen van drugs en overtreding van de Wet Wapens en Munitie.

Zijn 23-jarige zoon heeft een autoverhuurbedrijf in Berkel en Rodenrijs op zijn naam waar zelden activiteiten werden gezien. De man is vermoedelijk eigenaar van een aanzienlijk wagenpark, terwijl uit financieel onderzoek blijkt dat de man geen inkomsten heeft die dat bezit kunnen verklaren. De 23-jarige werd rond 8.30 uur aangehouden op de snelweg A4.

Bij het autoverhuurbedrijf in Berkel en Rodenrijs werden onder meer 100.000 illegale sigaretten in beslag genomen. In een tuinhuis in Rotterdam trof de politie grondstoffen en materialen aan die gebruikt kunnen worden voor de productie van harddrugs. Daarnaast werden van de verdachten diverse auto's en een duur horloge in beslag genomen.

De verdachten zijn donderdag door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Tot tien jaar cel voor plofkraakbende die toesloeg in Almelo

Tot tien jaar cel voor plofkraakbende die toesloeg in Almelo

Zeven leden van een plofkraakbende, die onder meer toesloeg in Almelo, zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van vijf tot tien jaar. In september 2016 pleegden ze een plofkraak op een geldautomaat van ING bij de Albert Heijn aan de Nieuwstraat in Almelo.

Lees verder: https://www.rtvoost.nl/nieuws/304544/Tot-tien-jaar-cel-voor-plofkraakbende-die-toesloeg-in-Almelo

 

Bron: RTV Oost

VVD wil harder optreden tegen autoverkopers die sjoemelen met kilometerstanden

VVD wil harder optreden tegen autoverkopers die sjoemelen met kilometerstanden

Autoverkopers die wagens met verkeerde kilometerstanden verkopen, moeten strafrechtelijk worden aangepakt. Daarvoor pleiten de Tweede Kamer-fractie van de VVD en de Vereniging Aanpak Tellerfraude.

Er rijden speciale clubjes rond, die de laptop aan een auto zetten en dan het aantal gereden kilometers aanpassen.

Remco Dijkstra, VVD

De VVD reageert daarmee op commotie die is ontstaan in Salland. Autobedrijf Jonkman uit Raalte verkocht Volvo's met een kilometerstand waarmee was gesjoemeld, onthulde het tv-programma Opgelicht?! vorige week. Sommige auto's bleken in werkelijkheid tienduizenden kilometers meer gereden te hebben en dus veel minder waard te zijn. De eigenaar ontkent tegenover deze krant dit zelf te hebben gedaan, maar erkent wel dat de tellers niet klopten en dat hij daar verantwoordelijk voor is.

Volgens Martin Huisman van de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT) - een initiatief van onder andere Bovag, ANWB en RAI Vereniging - kunnen foute autoverkopers nu alleen vervolgd worden, als ze op heterdaad worden betrapt bij het veranderen van de kilometerstanden. De wet die dit mogelijk maakt, is in 2014 ingegaan. ,,Daarom zijn er de afgelopen jaren maar vier rechtszaken geweest. Bewijs maar eens wie de standen veranderd heeft. Ik kan me voorstellen dat dit voor de politie onbegonnen werk is.''

Laptop

Huisman wil dat daar verandering in komt en vindt steun bij de VVD. Kamerlid Remco Dijkstra wil dat ieder autobedrijf dat wagens met verkeerde kilometerstanden verkoopt, strafrechtelijk aangepakt kan worden. ,,Dan is het niet meer nodig om iemand op heterdaad te betrappen.'' Hij pleit ervoor om de kilometerstanden vast te leggen op het vrijwaringsbewijs, dat bij elke verkoop gegeven moet worden. ,,En we moeten de groepen aan gaan pakken die de standen veranderen. Er rijden speciale clubjes rond, die de laptop aan een auto zetten en dan het aantal gereden kilometers aanpassen.''

Ook vindt Dijkstra dat politie en OM hier meer tijd voor vrij moeten maken. Huisman van de VAT onderschrijft dat. ,,Wij hebben duizend geïmporteerde wagens uit Duitsland onderzocht. Bij ongeveer een op de vijf bleek de teller niet te kloppen.'' Kopers kunnen zelf via allerlei websites de echte kilometerstand controleren.

km_stand_fraude

Audi-bende krijgt tot 7 jaar cel voor plofkraken in Duitsland

De hoofdverdachte van de zogenoemde Audi-bende is tot zeven jaar cel veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij vier plofkraken in Duitsland. Zijn kornuiten kregen 3 tot 5 jaar cel. De groep sloeg toe vlak over de grens, om vervolgens met gestolen Audi's met hoge snelheid terug naar Nederland te rijden.

De vijf mannen lieten geldautomaten ontploffen om bij het geld te komen. Een aantal keer lukte dat en gingen zij er met een forse buit vandoor. In augustus vorig jaar slaagde de politie er echter in twee van de mannen op te sporen en aan te houden. De bendeleden droegen een kogelwerend vest, handschoenen en regenbroeken. In hun auto vond de politie DNA van de andere drie verdachten. Met nog wat aanvullende bewijzen konden zij worden veroordeeld.

Ontkend
De vijf hebben de beschuldigingen overigens altijd ontkend, maar de rechter vond dat er voldoende bewijzen tegen hen waren. Het niet bekennen wordt beschouwd als onverschilligheid. 'Geen van hen heeft ook maar enige verantwoordelijkheid genomen', aldus de rechtbank. De hoofdverdachte en een van de bendeleden hebben zwaardere straffen gekregen, wegens onder andere het stelen van auto's en kentekenplaten.

Tientallen overtredingen bij bedrijven Middelburg

In Middelburg zijn dinsdag bij enkele bedrijven allerlei overtredingen geconstateerd. Het ging om 22 verkeersovertredingen en vijf belastingzaken. Verder bleek dat één persoon nog DNA moest afstaan en een ander werkte zwart. De controles waren op bedrijventerrein Arnestein.

Bij de controle werden ook twee motorblokken in beslag genomen waarvan vermoed wordt dat die afkomstig zijn van diefstal. Eén stroomaansluiting moest nader onderzocht worden. Een aantal voertuigen die niet langs de openbare weg mochten staan, is verwijderd met een waarschuwing dat er een bekeuring volgt bij herhaling.

Het ging om een gezamenlijke controle van verschillende partijen: de gemeente Middelburg, de politie, de Belastingdienst, de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Zeeland, de Walcherse gemeenschappelijke sociale dienst Orionis, het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit en het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit waren aanwezig.

Last van

De controle was bedoeld om misstanden aan te pakken. Volgens burgemeester Harald Bergmann moet Arnestein een gezond bedrijventerrein blijven. Dat kan alleen als voorkomen wordt dat het gebied een slechte naam krijgt door activiteiten die het daglicht niet kunnen verdragen. "Daar heeft iedereen last van. ", aldus Bergmann.

Ook twee maanden geleden was er een gezamenlijke controle op bedrijventerrein Arnestein. Er werden toen bekeuringen uitgedeeld, een pand werd gesloten en er werd iemand aangehouden. Mogelijk komen er in de toekomst meer controles op Arnestein.


VbV steunt aanpak malafide bedrijven

Invoering vergunningplicht autoverhuurbranche in de Spaanse Polder
Het Verzekeringsbureau bestrijding Voertuigcriminaliteit (VbV) onderkent de geschetste problematiek rondom het gebruik van huurauto's.
Uit politieonderzoeken blijkt dat dergelijke anonieme voertuigen ook worden ingezet bij autodiefstal en autokraak.  
Het VbV ondersteunt de voortvarendheid van de burgemeesters van Rotterdam en Schiedam om door vergunningplicht en handhavingsbeleid malafide partijen te weren.

Strafrechtelijk bewaarder

In de hoedanigheid van strafrechtelijk bewaarder is VbV Derden betrokken bij de sluiting van een malafide handelaar in tweedehands onderdelen in de 's-Gravenlandse polder.

Daarbij zijn onderdelen aangetroffen van minstens 79 gestolen voertuigen. Als gevolg van de sluiting en het strafrechtelijk onderzoek is dit afzetkanaal voor (onderdelen van) gestolen voertuigen er niet meer.
In zo'n periode loopt het aantal diefstallen binnen een straal van circa 25 kilometer duidelijk terug.

VbV steunt het initiatief

Het VbV steunt het initiatief van beide gemeenten die hierin het voortouw nemen, waarmee ze de malafide bedrijven en oneerlijke concurrentie door ondermijnende criminaliteit aanpakken.
Ook sterk dat zij daarbij geen leges heffen voor de bonafide verhuurbedrijven.
De vele verhuurbedrijven die regionaal of landelijk werken zouden dan in iedere vestigingsplaats leges moeten betalen.
Een dure geschiedenis, waarmee de goede bedrijven zouden lijden onder de kwaden.

'Deze autoverhuurbedrijven zijn de winkelwagens van de criminaliteit'

Niet meer dan een op de vier autoverhuurbedrijven in Rotterdam-Spaanse Polder heeft een vergunning aangevraagd. Dat is de balans na de invoering van de vergunningsplicht afgelopen september. Met die maatregel willen Rotterdam en Schiedam malafide autoverhuurbedrijven aanpakken.

Burgemeester Lamers van Schiedam noemde de bedrijventerreinen Spaanse Polder en 's-Gravelandsepolder de 'supermarkt van de criminaliteit', omdat criminelen vaak hun voorbereidingen juist in dit gebied doen. "Grote kans dat als je ergens een snelle Audi ziet rijden met criminelen erin, dat'ie hier vandaan komt", zegt Lamers. "Helaas, moet ik dan zeggen."

Klik hier voor het voorledige nieuwsbericht en video's

Verdachten van openknippen autodaken en stelen navigatiesystemen gearresteerd

Nieuwsbericht_20_nov

Het dak van deze auto is opengeknipt en het navigatiesysteem is er uit gestolen.

De politie heeft in Rotterdam twee 29-jarige mannen uit Litouwen aangehouden die worden verdacht van het op grote schaal plegen van auto-inbraken. De mannen knipten met een ijzerschaar een gat in het dak, waarna ze het alarm uitschakelden. Daarna tikten het raam in en stalen ze airbags en navigatiesystemen.

De twee mannen werden gisteren aangehouden. De afgelopen maanden vonden door het hele land auto-inbraken plaats. De inbrekers hadden het vooral gemunt op BMW's.

Verdacht gedrag in Best

De politie kwam er achter welke auto de inbrekers gebruikten. Toen ze donderdagnacht de auto volgden, zagen ze dat een inzittende van die auto zich verdacht gedroeg in Best. Hij verliet de auto en kwam later terug met een tas met spullen. De man werd gevolgd en bij een huis in Rotterdam aangehouden.

In zijn auto vond de politie een verborgen ruimte waarin inbrekerswerktuigen en een navigatiesysteem werd aangetroffen. Later die ochtend werd in Best aangifte gedaan door iemand wiens BMW was opengeknipt en waaruit het navigatiesysteem was gestolen.

Veel gestolen goederen

In de Rotterdamse woning is nog een man uit Litouwen aangehouden. In de woning werden ook zes telefoons, enkele laptops, twee navigatieapparaten, enkele Belgische kentekenplaten en enkele tassen met vermoedelijk gestolen goederen aangetroffen.

De verdachten zitten nog vast.

Uit Den Haag gestolen bestelbus gevonden dankzij track-and-tracesysteem

De politie heeft donderdag een bestelbus die werd gestolen op het 3e Eeldepad in Den Haag kunnen terugvinden dankzij het track-and-tracesysteem in het voertuig. De dieven hadden een pakketbezorger met een mes overvallen en gingen er in zijn bus vandoor.

Dat meldt de politie vrijdag. De overval gebeurde omstreeks 12.30 uur. De pakketbezorger werd door twee mannen overvallen, waarbij de verdachten zijn autosleutel stalen. Daarna gingen ze ervandoor in de bestelbus, die gevuld was met postpakketten. In deze pakketten zaten onder meer telefoons.

De bus was echter uitgerust met een track-and-tracesysteem, waardoor de politie later kon zien dat het voertuig stond geparkeerd aan de Sportring in Delft.

Toen agenten ter plaatse kwamen kon één van de verdachten worden aangehouden. Hij had meerdere gestolen telefoons op zak. Hij zit vast en wordt gehoord. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan van beroving. De politie zoekt nog naar getuigen van de overval.

De politie meldt dat een soortgelijke beroving plaatsvond op donderdag 25 oktober bij de Z.H.B.-Hoven in Den Haag. De politie onderzoekt of de aangehouden verdachte enige betrokkenheid heeft bij dit incident. Meerdere aanhoudingen zijn niet uitgesloten.