Nieuws Items

Voertuigdiefstal vlakt verder af

23 januari 2020

In 2019 is het aantal gestolen personenauto's slechts 2,1% gedaald, het jaar ervoor was de daling nog ruim 12 %. In totaal zijn er 7107 personenauto's gestolen. Oudere personenauto's en lichte bedrijfswagens worden minder gestolen. Personenauto's van 0-3 jaar, zware bedrijfswagens en Brom & Snorfietsen stijgen licht tot fors. Het terugvindpercentage over alle voertuig-categorieën is licht gestegen naar 35,6%. Opvallend is de toename van het aantal aangiften van verduisterde voertuigen: in 2019 waren dit er 1254 tegen 751 in 2018.

Jonge voertuigen blijven populair

De diefstaltoename van jonge voertuigen continueerde in 2019 en nam totaal toe met 11%. Twee jaar oude personenauto's worden het meest gestolen, namelijk 633 stuks. De Audi A1, Toyota Aygo en de Fiat 500 dragen met name bij aan deze stijging. Opvallend hierbij is dat 60% van de A1's in Amsterdam wordt gestolen. De VW Polo en Golf blijven de meest gestolen modellen maar laten tegelijkertijd ook een forse daling zien van respectievelijk 22 en 23 %.

Het totaalaantal gestolen hybridevoertuigen blijft stabiel, alleen de LEXUS hybrides stijgen fors van 9 naar 53 stuks. Toyota is, mede door de diefstal van de verschillende hybridemodellen, nieuw in de top 5 van meest gestolen merken. Meer dan de helft van de motorfietsen wordt gestolen in Amsterdam- Amstelland, Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond. Piaggio is met 5004 stuks de meest gestolen brom en snorfiets.

Terugvindpercentage en diefstalrisico
Personenauto's van 3 en 6 jaar laten met 29 % het laagste terugvindpercentage zien; die van 17 jaar oud worden met 77% het meest teruggevonden. Slechts 15% van de Audi A1 wordt teruggevonden. Motorfietsen van Ducati en Harley Davidson worden amper teruggevonden.

De Audi A1 heeft met 1 op 128 het hoogste diefstalrisico, direct gevolgd door de Toyota C-HR met een risico van 1 op 131. Piaggio bromfietsen hebben met 1 op 47 het hoogste diefstalrisico.

Preventie voor jonge én oudere auto's

Circa 75% van alle gestolen personenauto's is ouder dan 3 jaar. Van VW, waarvan er totaal 1514 zijn gestolen, is 86% ouder dan 3 jaar. Dit toont aan dat een voertuigbeveiligingssysteem niet alleen op jongere, maar zeker op oudere voertuigen zinvol kan zijn.

Ondergrens

"De sterke daling van voertuigdiefstallen van de afgelopen jaren is voorbij en we lijken de ondergrens te hebben bereikt. Voldoende reden om de aanpak niet te laten verslappen en vol in te blijven zetten op preventie en samenwerking bij de opsporing" zegt Hendrik Steller, Manager van Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Voor meer informatie belt u met het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit:
088 - 0087456

U kunt ook mailen naar diefstalcijfers@liv.nl

Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV), www.liv.nl

Bossche 'autobende' stript auto's: 'Mijn kind was jarig en ik had geen geld om een cadeautje te kopen’

13 januari 2020

UpdateDEN BOSCH - Voor betrokkenheid bij een groot aantal autodiefstallen in Den Bosch en omgeving staan vandaag  zeven mannen terecht in Den Bosch.  Het gaat om vijf Bosschenaren (19 tot en met 47), een man uit Ammerzoden (26) en een Rosmalenaar (35).

In de zaal zit een man van wie zijn auto zou zijn gestolen door de verdachten. De diefstallen zijn gepleegd in 2018 en 2019. Een van de Bossche verdachten geeft maandag toe dat hij in een parkeergarage aan Velderwoude in Engelen vier wielen van een Mercedes heeft gestolen. ,,Dat was stom. Maar mijn kind was de volgende dag jarig en ik had geen geld om een cadeautje te kopen."

Hij reed met een auto van de vader van de medeverdachte uit Ammerzoden.

De 'autobende' zou het vooral hebben gemunt op Duitse automerken zoals Volkswagen en in een enkel geval om BMW, Opel Corsa en Skoda (onderdeel van de Volkswagen Group). Ze zouden loodsen in de regio van Den Bosch als demontagehal hebben gebruikt om de auto's in hoog tempo te strippen. Daarna werden onderdelen verkocht.

Loods gehuurd

De politie heeft zo'n drie weken lang belastende camerabeelden opgenomen in een loods in Vinkel die begin vorig jaar werd gehuurd door een 26-jarige Bossche verdachte. De Bosschenaar zegt de loods te hebben gehuurd op verzoek van de medeverdachte uit Ammerzoden om auto's te repareren.

De politie wist dat de Ammerzodenaar was betrokken bij autodiefstallen en via Marktplaats een loods wilde huren. De politie heeft deze loods aangeboden zonder dat verdachten dit wisten. Volgens het OM is op de beelden te zien dat gestolen auto's snel na de diefstal in de loods worden gereden en worden 'gestript'. ,,Ik sleutelde er af en toe voor 100 euro per dag. Maar ik wist niet de auto's gestolen waren", vertelde de Bossche huurder. De 35-jarige Rosmalenaar vertelde er ook voor 100 euro te hebben gewerkt. ,,Ik tilde af en toe een motorkap op, maar ik wist niet dat de auto's waren gestolen."

De verdachte uit Ammerzoden beroept zich herhaaldelijk op het zwijgrecht.

Wagens gestript

De politie kreeg twee jaar geleden lucht van een opvallend hoog aantal autodiefstallen in Den Bosch. In veel gevallen werden wagens gestript. Koplampen, airbags en bumpers bleken sterk in trek. In eerste instantie ging de politie uit van twintig diefstallen. In de rechtbank worden zo'n tien diefstallen behandeld.

Het onderzoek leidde begin vorig jaar tot het oppakken van vijf mannen. Volgens de politie waren zij onder meer actief in Waalwijk. Daar werden medio december 2018 op de Oude Maasweg drie gestripte auto's aangetroffen.

Vuurwapen en inbrekersgereedschap

Behalve in enkele woningen waren er ook doorzoekingen in twee panden in Kerkdriel en Sint-Oedenrode. Daarbij zijn vijf auto's in beslag genomen. In de woningen van de verdachten zijn onder meer een vuurwapen en inbrekersgereedschap gevonden.

Behalve in Vinkel werden ook gestolen auto-onderdelen gevonden in een loods in Sint-Oedenrode. Daar zei de aangehouden 21-jarige Bossche huurder niets vanaf te weten. ,,Ik heb een deel verhuurd aan iemand die het weet'', zei hij.

Enkele auto's werden gestolen door met een sleutelknipper een passende exemplaar te maken. Zo'n sleutel werd gevonden bij de Rosmalenaar die daar verder geen verklaring voor had. Vooral Volkswagen Polo en Volkswagen type 5 en 6 zijn een makkelijke prooi te zijn.

In een auto die werd bestuurd door een van de verdachten werd een lijstje gevonden met adressen en auto's die werden gestolen. Daarover werd tijdens de zitting gezwegen.

Drie zittingsdagen

Er zijn drie zittingsdagen gereserveerd voor deze zaak. Het requisitoir met strafeisen komt dinsdagochtend aan bod. Maandagmiddag kondigde officier van justitie Westerman aan dat zij daar met officier Janine Kramer zo'n tweeëneenhalf uur voor nodig heeft. De advocaten krijgen dinsdag en woensdag de gelegenheid om te pleiten.


RDW verscherpt toezicht op import occasions

3 december 2019

De RDW gaat strenger toezien op de import van gebruikte auto's met een krasje of deukje. Schadevoertuigen worden voortaan altijd gecontroleerd om te zien of het bedrijf dat de import doet de gemelde schade niet overdrijft of zelfs verzint om minder belasting te hoeven betalen.

Klik hier voor de gehele tekst.

 

Bron: Automobiel Management

Forse stijging van diefstal van zware vrachtwagens

21-11-2019

Het gaat niet goed met de diefstal van de zware bedrijfsvoertuigen (> dan 3.500 kg). In de eerste tien maanden van dit jaar zijn er 48 gestolen, tegenover 30 in 2018. Dat betekent een stijging van maar liefst zestig procent.

Vooral de maand oktober deed met elf gestolen voertuigen een fikse duit in het zakje. In oktober 2018 werden er 'slechts' vier gestolen. De cijfers komen uit de maandstatistiek van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit. "Wij doen geen onderzoek naar de oorzaken, maar weten wel dat de diefstallen van vrachtwagens vaak lading-gerelateerd zijn", reageert André Bouwman van het LIV. "En zeker nu het economisch meer voor de wind gaat, zijn er ook meer transporten op de weg te vinden, waardoor de kans op diefstal toeneemt."

Jonge auto's

Iets soortgelijks constateert het Informatiecentrum bij de jonge voertuigen, de auto's van nul tot en met drie jaar. Bouwman: "Ook in die categorie stijgt het aantal diefstallen. Met name de luxe modellen als de Audi A1, Fiat 600 en de Landrover Evoque zijn weer meer bij het dievengilde in trek. De voertuigcriminaliteit heeft wat dat betreft ook gewoon met vraag en aanbod te maken."
Tot 21 november zijn er 1.473 jonge exemplaren gestolen, terwijl dat er in 2018 nog 1.323 waren. Een stijging dus van 11,3 procent.

Bron: Verbond van Verzekeraars

Tientallen gestolen busjes gestript: inval in Steenwijk en drie leden No Surrender opgepakt

12 november 2019

De politie heeft vandaag drie No Surrender-leden opgepakt. De drie mannen, uit Noordwolde en Vledder, worden verdacht van het helen en omkatten van zo'n vijftig gestolen voertuigen. De arrestaties zijn onderdeel van een groot politieonderzoek, waarbij vanmorgen invallen zijn gedaan in vijf panden in Noordwolde, Steenwijk en Vledder. Bij een autobedrijf in Steenwijk werd de handelsvoorraad in beslag genomen.

Klik hier voor het gehele bericht.

Bron: De Stentor

Spraakmakende roof in Twente toeval? ‘Gebeurt steeds vaker’

8 oktober 2019

ENTER - Een BMW 540i van Slag Auto's in Enter werd compleet gestript, uit auto's in Holten zijn airbags gestolen. Dieven hebben het gemunt op auto-onderdelen. Toeval? "Dit gebeurt steeds vaker. Zeker tienduizend keer per jaar."

Klik hier voor het gehele artikel.

Bron: Tubantia


'Kwart van auto's met keyless entry gevoelig voor diefstal'

8 oktober 2019

Oudere keyless entry-systemen bij personenauto's zijn makkelijk te kraken met relay attack. Daarom zijn de regels aangescherpt en hanteert KIWA-SCM vanaf 1 juli volgend jaar strengere keuringseisen. Vrijwel alle nieuwe auto's voldoen nu al aan die eisen, alleen een kwart van de oudere auto's die met keyless entry is uitgerust, heeft nog het oude, onveilige systeem. Dit vertelde Henk van Vliet, certificatiemanager bij Kiwa, vanmorgen op BNR Nieuwsradio. De auto's met keyless entreesystemen zijn een gewillige prooi voor autodieven.

Strengere eisen

Samen met verzekeraars, afnemers, leveranciers, leasemaatschappijen en Kiwa heeft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) de eisen voor het keurmerk Voertuigbeveiliging aangepast. Dat keurmerk is bij veel verzekeraars een eis om een autoverzekering af te kunnen sluiten. Daardoor ontstond in de media het verhaal dat auto's met een verouderd keyless entry-systeem vanaf 1 juli volgend jaar niet meer verzekerd zouden zijn tegen inbraak en diefstal, of dat het lastig zou zijn om ze te verzekeren.

Dat autobezitters hierdoor straks onverzekerd rondrijden, is niet aan de orde.Het Verbond van Verzekeraars.

Het Verbond van Verzekeraars gaat hier in een persbericht op in. "Dat autobezitters hierdoor straks onverzekerd rondrijden, is niet aan de orde", stelt het Verbond. "De huidige certificaten blijven geldig en verhuizen gewoon mee als de auto van eigenaar wisselt."

Anders is het voor nieuw geleverde auto's. "Mochten die na 1 juli een beveiligingssysteem hebben dat niet aan de nieuwe eisen voldoet, dan kan de autobezitter in overleg met de verzekeraar bepalen wat er moet gebeuren. Dat kan onder meer betekenen dat je achteraf een systeem moet inbouwen dat wel voldoet aan de beveiligingseisen", aldus het Verbond.

Hoe werkt het?

Bij een relay attack wordt het signaal van de smartkey op afstand gekopieerd en verlengd. De sleutel kan bijvoorbeeld binnen in huis liggen. Het zwakke signaal wordt opgevangen en door criminelen versterkt naar de auto gestuurd. Deze gaat open en kan starten met de knop. Een relay attack kan binnen vijf seconden plaatsvinden.

‘Grote hoeveelheid’ vermoedelijk gestolen auto-onderdelen in beslag genomen in Oss

28 september 2019

OSS - De politie heeft zaterdagochtend een inval gedaan bij een bedrijfspand aan de Alanenweg in Oss. Daar werden auto-onderdelen, vermoedelijk gestolen, in beslag genomen. Een 44-jarige man uit Sint Hubert is aangehouden en zit vast voor verder onderzoek.

Een politiewoordvoerder laat weten dat de politie op basis van verkregen informatie op het betreffende bedrijfspand afging. Er werd ter plaatse een 'grote hoeveelheid' auto-onderdelen aangetroffen, vermoedelijk gestolen. Om hoeveel en wat voor onderdelen het gaat, wil de politie niet zeggen.

De spullen zijn in beslag genomen. De politie onderzoekt de onderdelen.

Integrale controle op bedrijventerrein Arnestein

12-09-2019

Middelburg - Donderdag heeft voor de zesde keer een integrale controle plaatsgevonden op het bedrijventerrein Arnestein. Gemeente Middelburg, Politie, Belastingdienst, RUD Zeeland, Orionis, het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit en het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit voerden deze controle gezamenlijk uit.

Doel van de controle is een betere naleving van de geldende wet- en regelgeving en het aanpakken van misstanden (ondermijning). Het uiteindelijke doel is een bedrijventerrein waar (ondermijnende) criminaliteit zo veel mogelijk is uitgesloten en waar de geldende wet- en regelgeving wordt nageleefd. Deze controle en voorgaande controles hebben aangetoond dat strengere handhaving noodzakelijk is. Gezien het resultaat is het aannemelijk dat er de komende tijd nog meer controles plaatsvinden op Arnestein.

Resultaten

Bij de controle zijn diverse overtredingen geconstateerd en zaken aangetroffen die om nader onderzoek vragen. De volgende overtredingen zijn geconstateerd:

 • diverse, vooral kleinere, overtredingen van milieuvoorschriften;
 • constatering dat bij twee bedrijven wordt geslapen/worden gebruikt als woning, terwijl dit niet is toegestaan;
 • aanleiding voor vervolgonderzoek door de Belastingdienst bij twee bedrijven;
 • aantreffen van twee voertuigen waarvan het Voertuig Identificatie Nummer is verwijderd;
 • aanhouding van één persoon die zich niet kan/wil legitimeren;
 • aanhouding van één persoon voor het rijden zonder rijbewijs onder invloed van verdovende middelen. Deze persoon is  al meerdere malen voor het rijden zonder rijbewijs aangehouden. Om die reden is zijn auto in beslag genomen;
 • één bekeuring voor roekeloos rijden;
 • aantreffen zwaar illegaal vuurwerk;
 • aantreffen zes wapens die onder de Wet Wapens en Munitie vallen, één balletjespistool en twee busjes pepperspray;
 • aantreffen vijf dozen met blanke patronen 9 mm;
 • twee aanhoudingen vanwege verboden wapenbezit;
 • aantreffen hoeveelheid namaakgoederen.

Naast deze resultaten heeft de controle veel interessante informatie opgeleverd voor de diverse deelnemende partijen.

 

Waarop is gecontroleerd?

De gemeente heeft controles uitgevoerd op het gebied van bestemmingsplan en milieu- en bouwregelgeving  Ook is gecontroleerd op foutief geparkeerde voertuigen. De RUD Zeeland heeft gekeken naar de naleving van de milieuwetgeving. De Belastingdienst heeft zich gericht op administratieve verplichtingen zoals bewaar-, informatie- en factureringsplicht. Orionis Walcheren heeft gekeken naar de naleving van de Participatiewet. Het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit en het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit gecontroleerd op de aanwezigheid van gestolen voertuigen of onderdelen. De politie heeft gelet op signalen van ondermijning en eventuele strafbare feiten en voor de veiligheid van de controleurs gezorgd. Gelijktijdig is het in- en uitgaande verkeer van Arnestein gecontroleerd.

Ondermijning

Criminelen maken misbruik van legale bedrijven, voorzieningen en instanties om hun illegale praktijken mogelijk te maken. Dit noemen we ondermijning. Door ondermijning gezamenlijk aan te pakken, kunnen we naast strafrechtelijk vervolgen bijvoorbeeld ook illegaal verkregen vermogen afpakken, panden sluiten en huurcontracten opzeggen. Zo maken we wijken en buurten - en ook dit bedrijventerrein - weer veiliger.

Bron: Politie

Apeldoorner veroordeeld voor heling gestolen auto's

Zutphen, 10 september 2019De rechtbank veroordeelt een 45-jarige man uit Apeldoorn tot een gevangenisstraf van 4 maanden. Daarnaast moet de man een werkstraf van 240 uur uitvoeren. Hij maakte zich schuldig aan gewoonteheling van een groot aantal luxe personenauto's.

De man maakte zich tussen juli 2013 en april 2014 schuldig aan gewoonteheling van een grote hoeveelheid auto's en auto-onderdelen. Hij richtte zich daarbij vooral op auto's uit het duurdere segment, zoals BMW 's. De auto's werden in een bedrijfsruimte geheel gestript en ontdaan van alle waardevolle onderdelen.

Klik hier voor het gehele artikel.