Nieuws Items

Grote actie in België tegen bende autodieven: 1200 agenten doen 200 invallen

De Belgische politie heeft in een grootschalige actie tegen een bende autodieven en oplichters ruim dertig arrestaties verricht, meldt het federaal parket. Meer dan 1200 agenten deden mee aan de operatie, waarbij verspreid over het land tweehonderd huiszoekingen werden verricht.

Lees meer.

Bron: AD

Vier autobedrijven Nieuw Overvecht moeten jaar op slot blijven

Op bedrijventerrein Nieuw Overvecht zijn afgelopen maanden vier autobedrijven voor een jaar gedwongen gesloten. Naast de sluiting heeft burgemeester Van Zanen ook dwangsommen van duizenden euro's opgelegd aan deze garages en autoverhuurbedrijven.

Lees meer.

Bron: AD

Tieners veroordeeld voor ingooien busruit en in brand steken auto’s in Utrecht en Nieuwegein

Twee 15-jarige jongens uit De Meern en Nieuwegein zijn vandaag veroordeeld voor betrokkenheid bij brandstichting in auto's en het met stenen bekogelen van een bus. De rechtbank in Utrecht legde hen werkstraffen op na de gebeurtenissen eind vorig jaar in Nieuwegein en Utrecht.

Lees meer.

Bron: AD

Bedrijf uit Eindhoven verdacht van heling auto-onderdelen

DEN BOSCH - Alles wijst op handel in gestolen auto-onderdelen. Daarom eist de officier van justitie een celstraf tegen de ontkennende eigenaar van een Eindhovens bedrijf, die weinig uitleg geeft.

Lees meer

Bron: AD

Opnieuw hoort jonge Utrechter straf eisen voor deelname aan criminele groep Kanaleneiland

Een net 17-jarige Utrechter heeft vandaag een forse taakstraf horen eisen omdat hij deel zou hebben uitgemaakt van een criminele jeugdgroep in Kanaleneiland. Ook wil het Openbaar Ministerie dat de tiener toezicht, begeleiding en behandeling krijgt.

Lees meer.

Bron: AD

Brommers steeds vaker gestolen

Het gaat niet goed met de diefstal van brommers en snorfietsen. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er bijna een kwart (539) meer gestolen dan in de eerste maanden van 2018. Dagelijks verdwijnen er nu maar liefst 33 exemplaren. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

In totaal zijn er van januari tot april 3.023 brom- en snorfietsen gestolen. Slechts een kwart daarvan wordt teruggevonden. Inmiddels maken de bromfietsen meer dan de helft van het totaal aantal gestolen voertuigen uit. Volgens Wouter Verkerk, directeur van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) is er sprake van een landelijke trend, maar zit de grootste stijging in de gemeente Amsterdam. "Opvallend is dat de toename zich in vele steden voordoet, maar in Amsterdam zijn dit jaar al 535 brom- en snorfietsen gestolen. Dat zijn er 140 meer dan in dezelfde periode vorig jaar."

Amsterdam
Een verklaring heeft Verkerk niet zo een, twee, drie. "Het kenmerkende verschil met andere steden is dat Amsterdam snorfietsen van het fietspad naar de rijbaan heeft verbannen. Maar of de stijging van het aantal diefstallen te maken heeft met de verminderde aantrekkelijkheid van snorfietsen als vervoermiddel in de hoofdstad weten we eerlijk gezegd niet."
Wat het VbV wel weet is dat de gemeente Amsterdam, met een stijging van 140 gestolen exemplaren, een kwart van de totale stijging voor zijn rekening neemt.

Piaggo
Veruit het meest populaire merk onder het dievengilde is de Piaggio, waarvan er in 2019 tot nu toe 1.200 zijn gestolen. Dat komt neer op een gemiddelde van dertien per dag. De top vijf bestaat verder uit Peugeot (bijna 250 stuks), Tomos (ruim 200) en Kymco en Sym (beide bijna 200 exemplaren).

Bron: het Verbond van Verzekeraars

Autodieven leidden politie naar daders aanslagplegers redacties

Aanslagen Panorama en De Telegraaf.
Via een groep autodieven is de politie aanslagplegers op de Telegraaf en Panorama op het spoor gekomen. "Dat is geen toeval maar beleid."

Lees meer

Bron: NRC

Miljoenen subsidie om ladingdiefstal te voorkomen

Nederland krijgt uit een Europese pot voor infrastructuur 4 miljoen euro subsidie voor beveiligde parkeerplaatsen voor vrachtwagens. Het geld moet helpen om het aantal ladingdiefstallen terug te dringen. Dat is al jaren een kostenpost voor transportverzekeraars.

Klik hier om de gehele tekst te lezen.

Bron: AMweb

Het CCV nieuwe eigenaar keurmerk Voertuigbeveiliging

1 april 2019

Vandaag heeft het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) de eigendomsrechten van het VbV - SCM Keurmerk Voertuigbeveiliging overgedragen aan het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Kiwa-SCM blijft verantwoordelijk voor de uitvoering. Het keurmerk gaat verder onder de naam Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging.

Kwaliteit
Het keurmerk staat voor kwaliteit van de ingebouwde beveiliging in voertuigen. "De afgelopen jaren heeft het keurmerk zijn waarde bewezen," aldus Martine Hoofdwijk, adviseur Keurmerken bij het CCV. "Uit cijfers blijkt dat een auto met zichtbaar goedgekeurde beveiliging 50% minder kans heeft om gestolen te worden."

De overname van het keurmerk is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met een Commissie van Belanghebbenden. Hierin zijn onder andere afnemers, leveranciers, verzekeraars en de certificatie-instelling vertegenwoordigd.

Per 1 juli 2019 worden de eisen van het keurmerk aangescherpt om diefstal via 'slimme' autosleutels te voorkomen. Vanaf die datum wordt het keurmerk uitsluitend toegekend aan voertuigen met een beveiligingssysteem dat bestand is tegen relay attack.

Uiterlijk 1 juni 2019 publiceert het CCV de nieuwe eisen op haar website.
Op 1 januari 2020 volgt een volledige inhoudelijke herziening van het keurmerk.

Vragen?
Voor vragen over de overname van het keurmerk kan worden gemaild naar voertuigbeveiliging@hetccv.nl.

Politie vindt gestolen onderdelen terug in oude schuur of een hele Polo aan onderdelen

Het is wel een interessante documentaire waard. Wat gebeurt er in hemelsnaam met je auto nadat deze is gestolen? Niet dat we moeten hopen dat je auto gestolen wordt, maar er zit een niet al te transparante business achter die zeker autogerelateerd is. Misschien dat we vandaag beter kunnen zeggen: auto-onderdelen gerelateerd. Want dat is het onderwerp waar we deze middag op stuitten.

nieuwsbericht_maart

De politie van Goeree-Overflakkee (je weet wel, dat eiland boven Zeeland, maar onder Rotterdam) heeft een grote slag geslagen. Ze kregen een tip binnen van een anonieme bron. Op basis van de melding is de hermandad van Goeree-Overvlakkee even een kijkje wezen nemen. Er is controle gedaan in een boerenschuur in Sommelsdijk. Leuk feitje over Sommelsdijk: tot 1805 was het onderdeel van de Provincie Zeeland, maar daarna werd het onderdeel van (Zuid)-Holland. Je hebt er verder niets aan, maar nu weet je het en kun je het je vrienden vertellen.

Terug naar de boerenschuur. Bij de controle ervan troffen de agenten diverse gestolen auto's aan. Dat niet alleen, ook stond de schuur vol met auto-onderdelen. Om de boel te in beslag te kunnen nemen had de politie nogal wat materiaal nodig: drie vrachtwagens en twee takelwagens. De eigenaar van de schuur weet naar eigen zeggen van niets: hij had de schuur namelijk onderverhuurd aan de verdachte.

Er gaat uitgebreid onderzoek gedaan worden door het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit en natuurlijk gaat politie Goerree-Overflakkee ook een onderzoek instellen. Mocht je je auto-onderdelen herkennen: weet je meteen hoe het zit.