Nieuws Items

Gestolen voertuigen sneller in beeld op acht bedrijventerreinen in Gemeente Utrecht

Apeldoorn 24 juli 2017

Om bedrijventerreinen in de Gemeente Utrecht veiliger te maken hebben U-Safe, Spyke en Security en Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit op 7 juli 2017 een samenwerkingsovereenkomst getekend voor acht bedrijventerreinen (Woonboulevard - Cartesius - Business Eiland - Lage Weide - Papendorp - Nieuw Overvecht - Oudenrijn en halt toe te roepen worden alle kentekens van passerende voertuigen op vrijwel alle toegangswegen gescand en gecontroleerd in het VbV - Vermiste Auto Register.

Hoe werkt het?
Op het moment dat een vermist of gestolen voertuig de beveiligingscamera's langs de toegangswegen passeert dan wordt het kenteken gescand en vergeleken in het Vermiste Auto Register. Op het moment dat het voertuig als vermist of gestolen staat gesignaleerd ontvangt de centralist van Spyke Security direct een melding en zet deze voor opvolging door naar politie Midden Nederland. Om het voertuig niet uit het oog te verliezen wordt er door Spyke Security een surveillanceauto ingezet tot het moment dat de politie ter plaatse is om het voertuig en verdachte(n) staande te houden.

Succesvolle aanpak
Een gestolen auto op een bedrijventerrein betekent onraad en is een voorbode van problemen. Door deze snelle aanpak kunnen vele vormen van criminaliteit voorkomen worden. Uit de praktijk blijkt dat deze samenwerking zijn vruchten afwerpt: er zijn al een aantal heterdaad aanhoudingen verricht en daarnaast maakt het Openbaar Ministerie in haar onderzoek gebruik van de veiliggestelde beelden.
Voor alle partijen is deze aanpak succesvol: vervolgcriminaliteit wordt mogelijk voorkomen. Dit zorgt voor schadelastreductie voor verzekeraars en daarnaast wordt ook nog eens de pakkans van criminelen vergroot.

Aantal voertuigdiefstallen daalt

Uit analyse van de halfjaarlijkse diefstalcijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) blijkt dat het aantal gestolen personenauto's het eerste halfjaar van 2017 is gedaald. De teller voor 2017 staat na 6 maanden op 4.254 stuks gestolen tegen 4.776 in 2016, een daling van 11%. Ook diefstal van andere voertuigcategorieën daalde, met uitzondering van motorfietsen. Er werden 807 motorfietsen gestolen, een stijging van ruim 8%.

De daling van het aantal diefstallen is zichtbaar in personenauto's van alle leeftijden. Nieuwere types auto's zijn door verbeterde beveiliging niet gemakkelijk te stelen. Oudere auto's worden vaak voor de onderdelen gestolen. De politie richt zich samen met andere partijen op de aanpak van de handel in van diefstal afkomstige onderdelen. De overheid werkt samen met verzekeraars en particuliere opsporingsbureaus aan het terugvinden van gestolen voertuigen. Al deze maatregelen lijken vruchten af te werpen. Het zijn extra drempels tegen diefstal en het terugvindpercentage van gestolen voertuigen is - voor het eerst sinds jaren - licht gestegen.

"Al met al een positieve ontwikkeling die een aanmoediging vormt om de aanpak met publieke en private partijen onverminderd voort te zetten. Vanzelfsprekend blijven we inzetten op preventie en toepassingen die voertuigen na diefstal traceerbaar maken" zegt AVc directeur Titus Visser.

In tegenstelling tot de algemene trend dat het aantal diefstallen van jonge auto's afneemt zijn de diefstallen van BMW, Toyota en Landrover jonger dan 4 jaar gestegen. AVc adviseert auto's die veel worden gestolen te voorzien van VbV - SCM gecertificeerde alarm- en terugvindsystemen. Naast de genoemde merken gaat het vooral om Audi, Volkswagen en Mercedes. Om motorfietsen beter te beschermen tegen diefstal raadt AVc aan, ze altijd vast te zetten aan een parkeerbeugel, hek of paal. Ook voor motorfietsen zijn alarm- en terugvindsystemen effectief bij het voorkomen van diefstal en het terugvinden van gestolen motorfietsen.

De diefstal vna lichte bedrijfsvoertuigen (busjes) daalde in het eerste halfjaar met 16%. Er werden 793 van gestolen. Ook de diefstal van bromfietsen daalde, van 6.380 naar 5.656, eem daling van 11%.

Bron: Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV)

Miljoenenclaims voor malafide autoslopers

Autoverzekeraars pakken autoslopers die handelen in gestolen onderdelen of auto's omkatten, keihard aan via de civiele rechter.

lees meer.

Bron: AD

Utrechter en Zeistenaren opgepakt voor stelen dure auto's

11 juli 2017
De politie heeft vier mannen opgepakt in een onderzoek naar de diefstal van dure auto's, zoals Range Rovers.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de vier van betrokkenheid bij de autodiefstallen en deelname aan een criminele organisatie. Ze zijn tussen de 26 en veertig jaar; twee komen uit Zeist, een uit Utrecht en een uit Almere.

Ook zijn maandag 10 juli jl. vijf woningen en een garagebedrijf doorzocht. Daar zijn onder meer inbrekerswerktuigen en andere apparatuur in beslag genomen. Bij het garagebedrijf zijn diverse gestolen auto-onderdelen in beslag genomen.

Twee maanden geleden begon het OM met het onderzoek, naar aanleiding van informatie die het kreeg uit het buitenland. De auto's werden gestolen vanaf mei, onder meer in 's-Hertogenbosch en Utrecht.

De verdachten worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle.

nieuws 11 juli range rover

Turien in gesprek met Tesla over diefstalpreventie

Turien & Co en Tesla zijn met elkaar in gesprek over een technologische oplossing om diefstal van Tesla's te voorkomen.

9 juli 2017
Volgens Turien & Co., specialist in het verzekeren van exclusieve auto's, is het uitrusten van diefstalgevoelige auto's met peilzenders zoals bijvoorbeeld van LoJack, over het algemeen een afdoende methodiek om gestolen auto's terug te vinden.
"Per merk en type wordt doorlopen afgewogen of dit de meest effectieve benadering is, hetgeen per merk en type kan verschillen. Overleg met Tesla over deze auto's heeft geleerd dat Tesla werkt aan software die er voor zorgt dat gestolen auto's direct worden geïdentificeerd en stopgezet. Dit wordt gezien als een nog effectievere aanpak en wij zijn erg content met deze oplossing."
Op dit moment pas Turien & Co. het acceptatiebeleid nog niet aan.
"Turien & Co volgt de ontwikkelingen op de voet en werkt nauw samen met Tesla om een effectieve oplossing te realiseren", aldus Jan Hamburger, commercieel manager bij Turien & Co. Assuradeuren.

Onderzoek na aantreffen gestolen auto's

7 juli 2017
's-Hertogenbosch, Maren-Kessel - De politie is een onderzoek begonnen nadat donderdagavond 6 juli jl. in Maren-Kessel meerdere gestolen auto's werden gevonden in een loods.

Even daarvoor was informatie binnengekomen dat vanuit 's-Hertogenbosch een gestolen auto reed in de richting van Maren-Kessel. Bij een loods aan de Provincialeweg in die plaats was de auto vervolgens geparkeerd. Voor de politie reden om de loods binnen te vallen voor nader onderzoek. In nauwe samenwerking met het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit en VbV zijn de voertuig (onderdelen) geïdentificeerd en in kaart gebracht.

Gestolen auto's
In het pand werden daarop zes andere gestolen auto's gevonden, net als een grote hoeveelheid auto-onderdelen. Een vrouw die op het adres aanwezig was werd niet aangehouden, maar wel door agenten ondervraagd.

Andere auto
Kort daarop kwam bij de politie nieuwe informatie binnen over een ander gestolen voertuig dat vanuit 's-Hertogenbosch onderweg was naar een toen nog onbekende plek.
Agenten kregen zicht op de auto en lieten de bestuurder stoppen op de Wildse Dijk in Maren-Kessel. Deze 25-jarige Rus uit Helmond werd vervolgens aangehouden en meegenomen naar het bureau. De politie onderzoekt of de zaken met elkaar in verband staan en sluit nieuwe aanhoudingen niet uit.

foto gestolen auto's 7juli

Gestolen auto aangetroffen in loods met hennepkwekerij

NAARDEN- Woensdag 28 juni 2017 trof de politie op het industrieterrein van Naarden een grote hennepkwekerij aan. De eigenaar van de loods kwam polshoogte nemen omdat de rekeningen niet meer werden betaald. De eigenaar trof daar een dichte deur en vertrouwde het niet. In de loods stond ook nog een auto welke van diefstal afkomstig bleek te zijn. De hennepplanten zijn vernietigd, en de auto is voor sporenonderzoek inbeslaggenomen. De recherche zal onderzoek doen in deze zaak.

Hennepkwekerij

 

hennepkwekerij2

Oldtimers in loods Kootwijkerbroek mogelijk gestolen

Donderdag 22 juni 2017
In een loods bij een boerderij in Kootwijkerbroek blijken donderdag door een privédetective zes oldtimers te zijn aangetroffen. Eén van die historische wagens is zeker afkomstig van diefstal, de anderen hoogstwaarschijnlijk ook. De politie heeft de voertuigen in beslag genomen.

Het recherchebureau dat zich onder meer gespecialiseerd heeft in het vinden van gestolen oldtimers, werd vorig jaar door twee gedupeerden uit Amsterdam benaderd. Hun Jaquars waren gestolen. De zoektocht van de speurneus leidde naar een verdachte die via websites wagens te koop aanbood. De privédetective besloot er een nepkoper op af te sturen. Op een onbekende manier - de detective houdt dat liever geheim - wist hij een gps-tracker op één van de auto's te plaatsen. Het signaal van die tracker leidde uiteindelijk naar de schuur in Kootwijkerbroek.

Toen de privédetective daar vorige week door het raampje gluurde, zag hij de oldtimers staan. Ook de gestolen wagen van één van zijn cliënten, de ander is nog zoek. De politie arriveerde snel en nam de voertuigen in beslag. Het onderzoek is nog volop gaande, zo laat een politiezegsman weten. Het is dus ook nog niet duidelijk of alle wagens afkomstig zijn van diefstal.

oldtimers

Succesvolle inval garage in Wormerveer

Succesvolle inval garage in Wormerveer

Op dinsdag 13 juni om 11.00 uur stapte een team van politie, gemeente, Douane (expertise verborgen ruimtes) en het LIV (Landelijke Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit) naar binnen bij het garagebedrijf. En niet zonder succes! Er stonden auto's met verborgen ruimtes, die vaak gebruikt worden voor het vervoer van drugs, grote sommen geld of wapens.

Lees meer:

Artikel 1

Artikel 2

Politie opent speciaal aangifteloket ladingdiefstal

Politie opent speciaal aangifteloket ladingdiefstal

Driebergen - Vanaf 15 mei kan iedere ondernemer 24 uur per dag aangifte doen van ladingdiefstal vai 088 - 0087444. Het bedrijfsleven en de politie willen met dit aangifteloket het aantal ladingdiefstallen terugdringen. Omdat de logistiek nooit stilstaat, is het belangrijk dat ondernemers zonder tijdverlies en ongeacht de plaats en tijd aangifte kunnen doen.

Klik hier voor het volledige bericht.