Nieuws Items

Daling voertuigdiefstal vlakt af

16 juli 2019

De eerste 6 maanden van 2019 is het aantal gestolen personenauto's slechts licht gedaald ten opzichte van 2018. Het eerste halfjaar werden er 3606 gestolen tegen 3642 in dezelfde periode van 2018. Ook het aantal diefstallen van andere voertuigen daalt licht. Alleen brom- en snorfietsen worden fors meer gestolen (+12,8%).

Jonge voertuigen 0-3 jaar populair

Opvallend is dat de diefstal van jonge voertuigen toeneemt met 12%. Diefstal van 2 jaar oude voertuigen stijgt het meest, met 38,7%. De Audi A1 en de Fiat 500 dragen met name bij aan deze stijging. De VW Golf en de Polo, worden ondanks forse daling, nog steeds het meest gestolen. De diefstal van hybride voertuigen blijft nagenoeg gelijk waarbij Toyota en Lexus het meest populair zijn. De Mercedes Vito en Sprinter en de VW Transporter zijn bij elkaar goed voor 58 % van de gestolen lichte bedrijfswagens. Bijna 50% van de motorfietsen wordt gestolen in Amsterdam en Den Haag.

Terugvindpercentage

Het totale aantal voertuigen dat op de eerste dag wordt teruggevonden, is wederom licht gestegen van 34,4% naar 36,6 %. Het versnelde aangifteproces bewijst daarmee blijvend zijn toegevoegde waarde. Opvallend is dat voertuigen die een grote diefstalstijging laten zien een laag terugvindpercentage hebben: bij de Audi A1 is dit 16% en bij de Fiat 500 maar 15%.  Van gestolen Harley Davidsons wordt slechts 5,3 % teruggevonden.

Preventie

"De diefstal toename van jonge voertuigen toont de georganiseerdheid van de autodieven aan en dus blijft aandacht voor preventie en intensieve samenwerking bij de opsporing essentieel." zegt Hendrik Steller, Manager van Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit.

Bron: LIV

Nieuwegeinse vrouw krijgt jeugddetentie en jeugd-tbs voor 15 autobranden en 2 bekogelingen

9 juli 2019

NIEUWEGEIN/UTRECHT - Een 20-jarige vrouw uit Nieuwegein is veroordeeld tot acht maanden jeugddetentie voor haar betrokkenheid bij vijftien autobranden in Utrecht en Nieuwegein eind vorig jaar. Daarnaast legt de rechtbank een zogenoemde PIJ-maatregel (jeugd-tbs) op. De rechtbank acht de vrouw ook schuldig aan het gooien van stenen door de ruit van een rijdende bus en de ruit van een woning.

Klik hier voor het gehele bericht.

Bron: RTV Utrecht

Autoverkoper knoeide met de kilometerteller

9 juli 2019 - Arrondissementsparket Den Haag

De kilometerstand is een van de eerste dingen waar kopers naar kijken bij een auto. Die zegt veel over de staat en daarmee de waarde van een wagen. Des te kwalijker is het dat een 49-jarige autoverkoper uit Leidschendam juist daarmee knoeide.

Servers in beslag genomen bij grootschalige politiecontrole

02-07-2019, 19:51

 

HAARLEMMERMEER Politie Noord-Holland heeft vorige week samen met het Openbaar Ministerie, Belastingdienst, Douane, Omgevingsdiensten IJmond en Noordzeekanaalgebied, LIV (landelijk informatie voortuigcriminaliteit), Liander en meerdere gemeenten in de politieregio Kennemerland een succesvolle actie gehouden. Ook in Haarlemmermeer werd gecontroleerd. De organisatie onderzochten de gehele week in wisselende samenstelling meldingen, op zoek naar illegale activiteiten, spookwoningen, drugs, en andere ondermijnende activiteiten. Per gemeente werden door de partners meerdere meldingen geselecteerd, die interessant waren om te controleren. Doel van deze integrale controles was drieledig: 'opvegen' (bijvoorbeeld aangetroffen drugs en wapens uit het circuit halen), informatie vergaren en criminele activiteiten verstoren.

Maandag 24 juni werden vier locaties bezocht in Zwanenburg en Hoofddorp. Het ging specifiek om bedrijfscontroles. In een pand in Zwanenburg werden tientallen servers, 27 server-stellages met in ieder zes grafische kaarten, gevonden. De eigenaar was onbekend, en er werd illegaal stroom afgetapt. De apparatuur is in beslag genomen. Waarvoor deze servers gebruikt werden en de oorsprong wordt verder onderzocht.

Op andere locaties nam de politie negen auto's in beslag waarin mogelijk een verborgen ruimte was gemonteerd. Specialisten van de Douane hebben de auto's onderzocht en in twee auto's werden verborgen ruimtes aangetroffen. Verder werden drugs en gestolen auto-onderdelen, waaronder motorblokken, aangetroffen. De eigenaar van het autobedrijf was al eerder en op een andere locatie hiermee in de fout gegaan. Bij de milieucontroles die de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied uitvoerde, werd een aan aantal overtredingen geconstateerd. De Belastingdienst constateerde meerdere fiscale overtredingen. Zo waren er op twee adressen personen met een uitkering aan het werk die niet geregistreerd stonden als werknemers, was er op een adres sprake van bedrijfsactiviteiten waarover geen belastingen werden afgedragen en werd er ook een persoon met een openstaande belastingschuld aangetroffen. Ook heeft de Belastingdienst op een adres een deurwaarder ingezet om een openstaande vordering van 30.000 euro te innen.

De actie laat zien dat een melding bij de politie zeker zin heeft. Walter Kuenen, specialist Ondermijning van Politie Noord-Holland: "De meldingen zijn afkomstig van wijkagenten en van de gemeenten, maar ook van burgers en ondernemers die melden via Meld Misdaad Anoniem. We willen met deze veegweek ook de inwoners laten zien: het helpt wél als je melding doet van dingen in je buurt die mogelijk strafbaar zijn."

Integrale controle bedrijventerrein Poel II in Goes

Goes wil een gemeente zijn waar inwoners, ondernemers en bezoekers veilig zijn en zich veilig voelen. Dit willen we zo houden en waar mogelijk verder verbeteren. Vandaag vond daarom met verschillende instanties een integrale handhavingscontrole plaats bij drie
bedrijven op bedrijventerrein Poel II in Goes.


De controle was gepland als gevolg van de afspraak tussen de betrokken instanties om als één overheid op te treden tegen illegale vermenging van onder- en bovenwereld op legale bedrijfsterreinen in gemeenten. Het is een gezamenlijke taak erop toe te zien dat wet- en regelgeving wordt nageleefd, dat iedereen gelijke kansen krijgt én dat de leefomgeving veilig is en blijft. Wanneer vermoedens bestaan dat deze zaken in het geding zijn, treedt men hier samen tegen op.


Burgemeester Mulder: "Met deze gezamenlijke aanpak willen we illegale activiteiten in Goes terugdringen en daarmee onze bedrijventerreinen veilig en aantrekkelijk houden. Gelet op het resultaat is de kans groot dat er de komende tijd nog meer controles plaatsvinden op bedrijventerreinen in Goes."

Resultaten
Door de betrokken instanties is onder andere gekeken of de bedrijfsactiviteiten in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan en of de bedrijven hun belastingen betalen. De bedrijfspanden werden ook onderzocht op strafbare feiten zoals de verkoop van gestolen auto-onderdelen.

Tijdens de controle zijn meerdere overtredingen geconstateerd ten aanzien van het bestemmingsplan, bouw- en milieuwetgeving, brandveiligheid en illegale bewoning. Daarnaast heeft de politie bij de verschillende bedrijven twee gestolen voertuigen in beslag genomen. Ook werden
gestolen kentekenplaten en verschillende andere goederen, die mogelijk van diefstal afkomstig zijn, aangetroffen. Naar al deze goederen zal een strafrechtelijk onderzoek worden gestart.

Ook gaat team AVIM (Vreemdelingenpolitie) tegen een van de gecontroleerde bedrijven proces-verbaal opmaken wegens een overtreding van de Wet Arbeid Vreemdelingen. De gemeente vermoedt verder dat er in twee gevallen sprake is van uitkeringsfraude, dit moet nog nader worden onderzocht. Naar aanleiding van de controle stelt ook de Belastingdienst nader onderzoek in.

Tevens was er een nacontrole bij een bedrijf waar eerder strafbare feiten werden geconstateerd, bij dat bedrijf werden nu geen strafrechtelijke overtredingen geconstateerd.

Integrale overheidsaanpak

De controle is een gezamenlijke actie van de gemeente Goes, de afdeling Werk, Inkomen en Zorg van GR de Bevelanden, politie, de Belastingdienst, de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), het Landelijk Informatiecentrum Voertuigencriminaliteit (LIV), het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) en de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland.


Wat kunt u doen?
Als gemeente pakken we (ondermijnende) criminaliteit aan, samen met onze partners. Maar ook de hulp van onze inwoners is nodig. Meld verdachte situaties bij de politie (via 0900 8844) of Meld Misdaad Anoniem (0800 7000). Burgemeester Mulder: "Samen houden we onze gemeente veilig."

Eisen Keurmerk Voertuigbeveiliging aangescherpt voor auto’s met keyless entry

De contactloze autosleutel: zowel een vloek als een zegen. De eigenaar van een auto met keyless entry hoeft de sleutel enkel bij zich te dragen om de auto te openen. Handig, toch? Helaas is het signaal dat door de autosleutel wordt uitgezonden in veel gevallen makkelijk te verlengen, waardoor het stelen van een voertuig een fluitje van een cent blijkt. Deze vorm van diefstal, ook wel relay attack genoemd, blijkt inmiddels populairder dan het intikken van het autoruitje. Daarom scherpt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) per 1 juli 2019 de eisen van het Keurmerk Voertuigbeveiliging aan.

Lees meer.

Bron: Het CCV

Grote actie in België tegen bende autodieven: 1200 agenten doen 200 invallen

De Belgische politie heeft in een grootschalige actie tegen een bende autodieven en oplichters ruim dertig arrestaties verricht, meldt het federaal parket. Meer dan 1200 agenten deden mee aan de operatie, waarbij verspreid over het land tweehonderd huiszoekingen werden verricht.

Lees meer.

Bron: AD

Vier autobedrijven Nieuw Overvecht moeten jaar op slot blijven

Op bedrijventerrein Nieuw Overvecht zijn afgelopen maanden vier autobedrijven voor een jaar gedwongen gesloten. Naast de sluiting heeft burgemeester Van Zanen ook dwangsommen van duizenden euro's opgelegd aan deze garages en autoverhuurbedrijven.

Lees meer.

Bron: AD

Tieners veroordeeld voor ingooien busruit en in brand steken auto’s in Utrecht en Nieuwegein

Twee 15-jarige jongens uit De Meern en Nieuwegein zijn vandaag veroordeeld voor betrokkenheid bij brandstichting in auto's en het met stenen bekogelen van een bus. De rechtbank in Utrecht legde hen werkstraffen op na de gebeurtenissen eind vorig jaar in Nieuwegein en Utrecht.

Lees meer.

Bron: AD

Bedrijf uit Eindhoven verdacht van heling auto-onderdelen

DEN BOSCH - Alles wijst op handel in gestolen auto-onderdelen. Daarom eist de officier van justitie een celstraf tegen de ontkennende eigenaar van een Eindhovens bedrijf, die weinig uitleg geeft.

Lees meer

Bron: AD