Nieuws Items

Politie vindt gestolen onderdelen terug in oude schuur of een hele Polo aan onderdelen

Het is wel een interessante documentaire waard. Wat gebeurt er in hemelsnaam met je auto nadat deze is gestolen? Niet dat we moeten hopen dat je auto gestolen wordt, maar er zit een niet al te transparante business achter die zeker autogerelateerd is. Misschien dat we vandaag beter kunnen zeggen: auto-onderdelen gerelateerd. Want dat is het onderwerp waar we deze middag op stuitten.

nieuwsbericht_maart

De politie van Goeree-Overflakkee (je weet wel, dat eiland boven Zeeland, maar onder Rotterdam) heeft een grote slag geslagen. Ze kregen een tip binnen van een anonieme bron. Op basis van de melding is de hermandad van Goeree-Overvlakkee even een kijkje wezen nemen. Er is controle gedaan in een boerenschuur in Sommelsdijk. Leuk feitje over Sommelsdijk: tot 1805 was het onderdeel van de Provincie Zeeland, maar daarna werd het onderdeel van (Zuid)-Holland. Je hebt er verder niets aan, maar nu weet je het en kun je het je vrienden vertellen.

Terug naar de boerenschuur. Bij de controle ervan troffen de agenten diverse gestolen auto's aan. Dat niet alleen, ook stond de schuur vol met auto-onderdelen. Om de boel te in beslag te kunnen nemen had de politie nogal wat materiaal nodig: drie vrachtwagens en twee takelwagens. De eigenaar van de schuur weet naar eigen zeggen van niets: hij had de schuur namelijk onderverhuurd aan de verdachte.

Er gaat uitgebreid onderzoek gedaan worden door het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit en natuurlijk gaat politie Goerree-Overflakkee ook een onderzoek instellen. Mocht je je auto-onderdelen herkennen: weet je meteen hoe het zit.

Autobende jatte om de dag een Volkswagen Polo voor Polen

ARNHEM/NIJMEGEN - ,,Het leek alsof het stelen van auto's een baan voor hem was." De officier van justitie in Arnhem heeft een gevangenisstraf van vier jaar geëist tegen een 29-jarige Nijmegenaar voor het 'professioneel' stelen van 25 auto's in 2015 en 2016 in de wijde omgeving.

Klik hier voor het volledige bericht.

Motie Dijkstra (VVD) tegen tellerfraude aangenomen

VVD'er Remco Dijkstra is het zat: hij wil dat het maatschappelijke probleem van tellerfraude steviger aangepakt wordt en diende daarvoor vorige week een motie in. Afgelopen dinsdag is deze door Tweede Kamer met algemene stemmen aangenomen.

Klik hier voor de volledige tekst.

Bron: AM

Arrestaties in groot onderzoek naar autodiefstallen

Den Bosch - In een maandenlang onderzoek naar grootschalige diefstal van auto's en auto-onderdelen arresteerde de recherche dinsdagochtend in alle vroegte vijf personen. Het gaat om mannen van 46, 35, 34, 27 en 25 jaar uit 's-Hertogenbosch en Rosmalen.

In de loop van 2018 bleek dat het aantal diefstallen van auto's en onderdelen in de gemeente 's-Hertogenbosch in enkele maanden flink was toegenomen. In het bijzonder auto's van het merk Volkswagen bleken in trek. Niet alleen werden er complete auto's gestolen, in veel gevallen werden auto's ook volledig gestript. Vaak midden in de nacht werden onderdelen zoals koplampen, airbags en bumpers van de auto's gehaald.

Verdachten

De recherche in 's-Hertogenbosch startte daarop een onderzoek en na enige tijd kreeg het team zicht op een groep mannen uit de regio 's-Hertogenbosch, die in verband kunnen worden gebracht met tientallen diefstallen in 's-Hertogenbosch en omgeving: "De groep wordt in ieder geval gelinkt aan zeker twintig diefstallen, maar mogelijk zijn de mannen verantwoordelijk voor meer diefstallen", zo vertelt de recherche.

Waalwijk

Medio december 2018 werden op de Oude Maasweg in Waalwijk drie gestripte auto's gevonden. De daders hadden onder meer de airbags, wielen en de motorkap van de voertuigen meegenomen. De politie denkt dat ook deze diefstallen aan de groepering zijn toe te schrijven. De auto's werden kort daarvoor gestolen in andere in Drunen en Waalwijk.

Locaties

Enige tijd werd de groep in de gaten gehouden en zo kwamen rechercheurs erachter dat de mannen vaak gebruik maakten van garages of loodsen in 's-Hertogenbosch en omgeving. Op die plekken werden de gestolen auto's gestript. De afgelopen weken huurde de groep een loods in het buitengebied van de gemeente 's-Hertogenbosch. In die loods deed de politie woensdagavond 23 januari een inval en werden drie auto's en verschillende onderdelen in beslag genomen.

Verder onderzoek

De vijf verdachten werden vanmorgen om 7.00 uur in hun woningen in 's-Hertogenbosch en Rosmalen opgepakt. De huizen worden doorzocht, net als enkele andere locaties in de regio. De resultaten van de doorzoekingen worden later dinsdag bekend gemaakt. De vijf zitten vast en worden verhoord. Nieuwe arrestaties worden niet uitgesloten.

Bron: Politie

Dieven slaan toe bij auto's in Roden

Autobezitters in Roden zijn afgelopen nacht het slachtoffer geworden van diefstal.

Volgens de politie namen de dieven onder meer navigatiesystemen, boordcomputers, airbags en buitenspiegels mee. De daders sloegen toe bij tenminste vijf auto's in de wijk De Vijfde Verloting, zo schrijft RTV Drenthe.

Op onderstaande foto's, gemaakt door een van de gedupeerde autobezitters, is de ravage bij één van de auto's goed te zien:

nieuwsbericht_roden_1


Nieuwsbericht_roden_2nieuwsbericht_roden_3

Uitgebrande Audi in Velddriel vermoedelijk gebruikt bij gewelddadige beroving in Den Bosch

VELDDRIEL - De uitgebrande Audi die zondagochtend werd aangetroffen aan de Hamstraat in Velddriel, is vermoedelijk gebruikt bij de gewelddadige beroving van een koerier in 's-Hertogenbosch. Het slachtoffer werkt bij Lokhorst Koeriersdiensten uit Oosterwolde.

De koerier werd in de nacht van zaterdag op zondag vastgebonden, mishandeld en bedreigd met een vuurwapen of iets wat daarop leek. Dat gebeurde nadat zijn busje was klemgereden door een bestelwagen en een personenauto, waarschijnlijk de zwarte Audi.

Koerier meegenomen in busje

Uiteindelijk werd de chauffeur door de daders - een groepje mannen - gedwongen in zijn busje te stappen, waarna ze samen wegreden.

Op de oprit van de A59 werd het slachtoffer uit zijn busje gezet. De daders gingen er met het gestolen voertuig vandoor. Dat werd later brandend teruggevonden in het Brabantse Elshout.

Bivakmutsen

Op de plek van de beroving bleef de bestelbus van de daders achter met een deel van de lading van de koerier. Die bestond uit diverse pakketjes voor webshops. Alle drie de voertuigen worden momenteel onderzocht. De daders zouden donkere kleding hebben gedragen en sommigen een bivakmuts.

De politie onderzoekt ook of deze zaak verband houdt met de gewelddadige beroving van een pakketbezorger in Zaltbommel zaterdagmiddag.

nieuwsbericht_denbosch

Voertuigdiefstal daalt, hybride voertuigen populair

In 2018 is het aantal gestolen personenauto's wederom fors gedaald met 12,1%. Er werden er 7.261 gestolen tegen 8.257 in 2017. Ook andere voertuigen werden minder gestolen. Jonge personenvoertuigen van 1 jaar laten echter een stijging zien van 33%. Deze stijging wordt grotendeels veroorzaakt door een diefstaltoename van hybride voertuigen met ruim 95%.

Diefstalrisico
Er werden in totaal 360 hybride voertuigen gestolen, tegen 184 in 2017. De hybride Toyota's RAV-4 en C-HR zijn favoriet. De C-HR hybrid heeft hierdoor het hoogste diefstalrisico van 1 op 97.

De Audi A1 is bij de niet-hybride voertuigen het meest favoriet met een risico van 1 op 200. Bij de lichte bedrijfswagens worden de Mercedes Benz Sprinter en de Vito het meest gestolen, 532 stuks, een forse stijging van 21% ten opzichte van 2017.

De kans op terugvinden van een gestolen voertuig is het grootst in de eerste week na diefstal namelijk 57%, na een maand is dit nog maar 20%. Het aantal personenauto's dat werd teruggevonden is licht gestegen van 40 naar 40,9%. Bij motorfietsen is de kans van terugvinden gestegen van 17,2 naar 21,5%.

Autodieven professionaliseren
Toenemende connectiviteit en moderne alarmsystemen maken het dieven steeds lastiger om voertuigen te stelen. De diefstaltoename van hybride voertuigen laat echter zien dat criminelen zich niet laten tegenhouden als er vraag is naar een bepaald merk of model. Reden te meer volgens Hendrik Steller, manager van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV), om vol in te blijven zetten op preventie op basis van risicoprofielen. Het LIV kan daarbij een belangrijke rol spelen.

Bron: Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit

Ruim 171 miljoen euro van criminelen vloeit in schatkist in 2018

Het Openbaar Ministerie (OM) en de opsporingsdiensten willen nieuwe energie op afpakken. Het resultaat van de samenwerking tussen de politie, FIOD, Douane, Domeinen Roerende Zaken (DRZ), het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), het Openbaar Ministerie (OM) en andere partners op afpakken levert voor 2018 een totaal van 171.327.427,- euro voor de schatkist.

Klik hier voor de gehele tekst.

Bron: Openbaar Ministerie (OM)

Dieven stelen navigatiesystemen van BMW's in Assen

Dieven hebben op meerdere plekken in Assen BMW's opengebroken en het navigatiesysteem van de auto's meegenomen. De politie kreeg vanochtend drie verschillende aangiftes binnen van BMW-eigenaren.

De navigatiesystemen zijn gestolen uit auto's die geparkeerd stonden aan de Rosa Spierweg en de Zeeltstraat in Kloosterveen en de Witterzomer in Witten.

Gestolen voertuigen en vuurwapens gevonden op opslagterrein Zevenhuizen

In de containers vond de politie onder meer gestolen auto's en motoren, vuurwapens en een handgranaat, grote hoeveelheden valse merkkleding, en grondstoffen voor het maken van harddrugs ter waarde van minimaal 750.000 euro. De politie onderzoekt de betrokkenheid van de aangehouden verdachten bij deze goederen.

De grote actie startte 's ochtends rond 05.00 uur, toen de 48-jarige man in zijn woning in Hoogvliet werd aangehouden. Bij doorzoeking van de woning onder leiding van de rechter-commissaris werden vermoedelijk verdovende middelen, een vuurwapen met munitie en bijna 40.000 euro gevonden. Naast witwassen wordt de man verdacht van het produceren en verhandelen van drugs en overtreding van de Wet Wapens en Munitie.

Zijn 23-jarige zoon heeft een autoverhuurbedrijf in Berkel en Rodenrijs op zijn naam waar zelden activiteiten werden gezien. De man is vermoedelijk eigenaar van een aanzienlijk wagenpark, terwijl uit financieel onderzoek blijkt dat de man geen inkomsten heeft die dat bezit kunnen verklaren. De 23-jarige werd rond 8.30 uur aangehouden op de snelweg A4.

Bij het autoverhuurbedrijf in Berkel en Rodenrijs werden onder meer 100.000 illegale sigaretten in beslag genomen. In een tuinhuis in Rotterdam trof de politie grondstoffen en materialen aan die gebruikt kunnen worden voor de productie van harddrugs. Daarnaast werden van de verdachten diverse auto's en een duur horloge in beslag genomen.

De verdachten zijn donderdag door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris.