Nieuws Items

Tientallen gestolen busjes gestript: inval in Steenwijk en drie leden No Surrender opgepakt

12 november 2019

De politie heeft vandaag drie No Surrender-leden opgepakt. De drie mannen, uit Noordwolde en Vledder, worden verdacht van het helen en omkatten van zo'n vijftig gestolen voertuigen. De arrestaties zijn onderdeel van een groot politieonderzoek, waarbij vanmorgen invallen zijn gedaan in vijf panden in Noordwolde, Steenwijk en Vledder. Bij een autobedrijf in Steenwijk werd de handelsvoorraad in beslag genomen.

Klik hier voor het gehele bericht.

Bron: De Stentor

Spraakmakende roof in Twente toeval? ‘Gebeurt steeds vaker’

8 oktober 2019

ENTER - Een BMW 540i van Slag Auto's in Enter werd compleet gestript, uit auto's in Holten zijn airbags gestolen. Dieven hebben het gemunt op auto-onderdelen. Toeval? "Dit gebeurt steeds vaker. Zeker tienduizend keer per jaar."

Klik hier voor het gehele artikel.

Bron: Tubantia


'Kwart van auto's met keyless entry gevoelig voor diefstal'

8 oktober 2019

Oudere keyless entry-systemen bij personenauto's zijn makkelijk te kraken met relay attack. Daarom zijn de regels aangescherpt en hanteert KIWA-SCM vanaf 1 juli volgend jaar strengere keuringseisen. Vrijwel alle nieuwe auto's voldoen nu al aan die eisen, alleen een kwart van de oudere auto's die met keyless entry is uitgerust, heeft nog het oude, onveilige systeem. Dit vertelde Henk van Vliet, certificatiemanager bij Kiwa, vanmorgen op BNR Nieuwsradio. De auto's met keyless entreesystemen zijn een gewillige prooi voor autodieven.

Strengere eisen

Samen met verzekeraars, afnemers, leveranciers, leasemaatschappijen en Kiwa heeft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) de eisen voor het keurmerk Voertuigbeveiliging aangepast. Dat keurmerk is bij veel verzekeraars een eis om een autoverzekering af te kunnen sluiten. Daardoor ontstond in de media het verhaal dat auto's met een verouderd keyless entry-systeem vanaf 1 juli volgend jaar niet meer verzekerd zouden zijn tegen inbraak en diefstal, of dat het lastig zou zijn om ze te verzekeren.

Dat autobezitters hierdoor straks onverzekerd rondrijden, is niet aan de orde.Het Verbond van Verzekeraars.

Het Verbond van Verzekeraars gaat hier in een persbericht op in. "Dat autobezitters hierdoor straks onverzekerd rondrijden, is niet aan de orde", stelt het Verbond. "De huidige certificaten blijven geldig en verhuizen gewoon mee als de auto van eigenaar wisselt."

Anders is het voor nieuw geleverde auto's. "Mochten die na 1 juli een beveiligingssysteem hebben dat niet aan de nieuwe eisen voldoet, dan kan de autobezitter in overleg met de verzekeraar bepalen wat er moet gebeuren. Dat kan onder meer betekenen dat je achteraf een systeem moet inbouwen dat wel voldoet aan de beveiligingseisen", aldus het Verbond.

Hoe werkt het?

Bij een relay attack wordt het signaal van de smartkey op afstand gekopieerd en verlengd. De sleutel kan bijvoorbeeld binnen in huis liggen. Het zwakke signaal wordt opgevangen en door criminelen versterkt naar de auto gestuurd. Deze gaat open en kan starten met de knop. Een relay attack kan binnen vijf seconden plaatsvinden.

‘Grote hoeveelheid’ vermoedelijk gestolen auto-onderdelen in beslag genomen in Oss

28 september 2019

OSS - De politie heeft zaterdagochtend een inval gedaan bij een bedrijfspand aan de Alanenweg in Oss. Daar werden auto-onderdelen, vermoedelijk gestolen, in beslag genomen. Een 44-jarige man uit Sint Hubert is aangehouden en zit vast voor verder onderzoek.

Een politiewoordvoerder laat weten dat de politie op basis van verkregen informatie op het betreffende bedrijfspand afging. Er werd ter plaatse een 'grote hoeveelheid' auto-onderdelen aangetroffen, vermoedelijk gestolen. Om hoeveel en wat voor onderdelen het gaat, wil de politie niet zeggen.

De spullen zijn in beslag genomen. De politie onderzoekt de onderdelen.

Integrale controle op bedrijventerrein Arnestein

12-09-2019

Middelburg - Donderdag heeft voor de zesde keer een integrale controle plaatsgevonden op het bedrijventerrein Arnestein. Gemeente Middelburg, Politie, Belastingdienst, RUD Zeeland, Orionis, het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit en het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit voerden deze controle gezamenlijk uit.

Doel van de controle is een betere naleving van de geldende wet- en regelgeving en het aanpakken van misstanden (ondermijning). Het uiteindelijke doel is een bedrijventerrein waar (ondermijnende) criminaliteit zo veel mogelijk is uitgesloten en waar de geldende wet- en regelgeving wordt nageleefd. Deze controle en voorgaande controles hebben aangetoond dat strengere handhaving noodzakelijk is. Gezien het resultaat is het aannemelijk dat er de komende tijd nog meer controles plaatsvinden op Arnestein.

Resultaten

Bij de controle zijn diverse overtredingen geconstateerd en zaken aangetroffen die om nader onderzoek vragen. De volgende overtredingen zijn geconstateerd:

 • diverse, vooral kleinere, overtredingen van milieuvoorschriften;
 • constatering dat bij twee bedrijven wordt geslapen/worden gebruikt als woning, terwijl dit niet is toegestaan;
 • aanleiding voor vervolgonderzoek door de Belastingdienst bij twee bedrijven;
 • aantreffen van twee voertuigen waarvan het Voertuig Identificatie Nummer is verwijderd;
 • aanhouding van één persoon die zich niet kan/wil legitimeren;
 • aanhouding van één persoon voor het rijden zonder rijbewijs onder invloed van verdovende middelen. Deze persoon is  al meerdere malen voor het rijden zonder rijbewijs aangehouden. Om die reden is zijn auto in beslag genomen;
 • één bekeuring voor roekeloos rijden;
 • aantreffen zwaar illegaal vuurwerk;
 • aantreffen zes wapens die onder de Wet Wapens en Munitie vallen, één balletjespistool en twee busjes pepperspray;
 • aantreffen vijf dozen met blanke patronen 9 mm;
 • twee aanhoudingen vanwege verboden wapenbezit;
 • aantreffen hoeveelheid namaakgoederen.

Naast deze resultaten heeft de controle veel interessante informatie opgeleverd voor de diverse deelnemende partijen.

 

Waarop is gecontroleerd?

De gemeente heeft controles uitgevoerd op het gebied van bestemmingsplan en milieu- en bouwregelgeving  Ook is gecontroleerd op foutief geparkeerde voertuigen. De RUD Zeeland heeft gekeken naar de naleving van de milieuwetgeving. De Belastingdienst heeft zich gericht op administratieve verplichtingen zoals bewaar-, informatie- en factureringsplicht. Orionis Walcheren heeft gekeken naar de naleving van de Participatiewet. Het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit en het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit gecontroleerd op de aanwezigheid van gestolen voertuigen of onderdelen. De politie heeft gelet op signalen van ondermijning en eventuele strafbare feiten en voor de veiligheid van de controleurs gezorgd. Gelijktijdig is het in- en uitgaande verkeer van Arnestein gecontroleerd.

Ondermijning

Criminelen maken misbruik van legale bedrijven, voorzieningen en instanties om hun illegale praktijken mogelijk te maken. Dit noemen we ondermijning. Door ondermijning gezamenlijk aan te pakken, kunnen we naast strafrechtelijk vervolgen bijvoorbeeld ook illegaal verkregen vermogen afpakken, panden sluiten en huurcontracten opzeggen. Zo maken we wijken en buurten - en ook dit bedrijventerrein - weer veiliger.

Bron: Politie

Apeldoorner veroordeeld voor heling gestolen auto's

Zutphen, 10 september 2019De rechtbank veroordeelt een 45-jarige man uit Apeldoorn tot een gevangenisstraf van 4 maanden. Daarnaast moet de man een werkstraf van 240 uur uitvoeren. Hij maakte zich schuldig aan gewoonteheling van een groot aantal luxe personenauto's.

De man maakte zich tussen juli 2013 en april 2014 schuldig aan gewoonteheling van een grote hoeveelheid auto's en auto-onderdelen. Hij richtte zich daarbij vooral op auto's uit het duurdere segment, zoals BMW 's. De auto's werden in een bedrijfsruimte geheel gestript en ontdaan van alle waardevolle onderdelen.

Klik hier voor het gehele artikel.

 

 

Gestolen luxe auto's verstopt in Surhuisterveen

2 september 2019

SURHUISTERVEEN - Een loods aan de Zoom 22 in Surhuisterveen was in de afgelopen periode de opslagplek voor gestolen luxe auto's. Donderdag kwam de zaak aan het licht tijdens een inval. Het betreft een onderzoek van de Duitse politie. Rond 7.00 uur werd in de loods en de direct naastgelegen woning een inval gedaan. De bewoner was op dat moment niet aanwezig. Tijdens de inval werden vier luxe auto's aangetroffen en in beslaggenomen.

Het Openbaar Ministerie (OM) en politie verwijzen voor informatie over de zaak door naar het Duitse OM in Osnabrück. De inbeslagname van de auto's was onderdeel van een politieonderzoek aldaar. Er was vrijdag in Osnabrück niemand telefonisch bereikbaar voor commentaar.

Op de Zoom spreken mensen het vermoeden uit dat de loods onderdeel was van een groot netwerk waarbij luxe auto's werden gestolen of buitgemaakt via autohuur. De voertuigen werden vanuit Duitsland naar Surhuisterveen gereden en verdwenen in de loods. De kentekens werden verwijderd en enkele dagen later werd de auto weer weggereden. Mogelijk werden de auto's omgekat voor de verkoop.

Op 26 juli deed de Nederlandse politie ook al eens een oproep om uit te kijken naar een luxe Mercedes. Deze auto was ook in Duitsland gestolen en nog gezien in Boelenslaan. Daarna was men op dat moment nog het spoor bijster.

In de woning bij de loods zou een man uit Litouwen hebben gewoond. Deze was op het moment van de inval niet aanwezig. Het is onbekend of er ook aanhoudingen zijn verricht. Mocht het Staatsanwaltschaft Osnabrück (Duitse OM) nog contact opnemen met WâldNet dan volgt een nieuw bericht (of wordt dit bericht aangepast).

CCV adviseert boeren bij het voorkomen van diefstal dure apparatuur

19 augustus 2019

Steeds vaker hebben criminelen het gemunt op geavanceerde en dus dure apparatuur van boeren en loonwerkers. Uit cijfers van de grote verzekeraars waar NOS op 3 onderzoek naar deed, blijkt dat het aantal diefstallen dit jaar bijna is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. En dan zitten we nog maar in augustus. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) geeft advies in deze problematiek aan boeren, politie en betrokken organisaties.

Klik hier voor het gehele artikel.

Bron: het CCV

Gestript

18 juli 2019

"Weet iemand waar mijn auto gebleven is?" De zinloosheid van deze vraag echoot door het huis, waar de gezinsleden zich opmaken voor de nieuwe werkweek. Die nieuwe werkweek begint met een wandeling naar de bushalte. Want de ijsblauwe Volkswagen Polo, in het weekend nog schoon gewassen en volgetankt, staat niet meer op de oprit. Het witte exemplaar van de buurvrouw kijkt mij verontschuldigend aan.

De politie weet ook niet waar mijn auto is, laten ze binnen een paar weken in een keurige brief weten. De verzekering keert uit en maanden, zelfs jaren verstrijken. De nieuwsgierigheid wordt even geprikkeld als een officier van justitie aan de lunchtafel vertelt over de min of meer toevallige vondst van ruim 10.000 onderdelen van gestolen auto's - vooral Volkswagens - in een loods. Ligt er een ijsblauw portier tussen, of een motorkap, misschien?

Zo'n drie jaar na de diefstal zit daar in het verdachtenbankje de man die vermoedelijk wél weet waar mijn auto is gebleven. Bij hem op de brug, om razendsnel 'gestript' te worden.

De onderdelenhandel floreert, tot het moment dat er een auto binnen gereden wordt met een track en trace systeem. De politie gaat op verzoek van de eigenaar een kijkje nemen en vindt de situatie bij het sloopbedrijf nogal verdacht. Gegraveerde nummers in ruiten en deuren zijn weggekrast. Een rode kast blijkt een geheime ruimte af te schermen. Hier vindt de politie kratten vol werkgereedschap van stukadoors, elektriciens en bouwvakkers. Maar de suggestie dat dit gereedschap toebehoort aan vaklui wier busje gestolen en gestript is, werpt de verdachte verre van zich. "Ik zit al veertig jaar in de autosloperij, dan mag je toch wel drie boormachines hebben?"

"Heling? De sloper weet van de prins geen kwaad."

Wie de auto's gestolen heeft, zal altijd een raadsel blijven. En heling? De sloper weet van de prins geen kwaad. Hij had nog wel zo gevraagd of de auto met het track en trace systeem geen 'pikkert' was.

Monnikenwerk moet de verdenking van opzetheling kracht bij zetten. Unieke kenmerken van onderdelen worden aan een kenteken gekoppeld. De uitslag is onthutsend: van 155 gestolen auto's lijken onderdelen te liggen in de loods. Vervolgens is aan de autofabrikant gevraagd uit welke onderdelen de gestolen auto's waren opgebouwd en is gekeken of deze terug te vinden waren in de voorraad.

De verdachte, met een sterke voorkeur voor auto's van Duitse origine, probeert deze methode te slopen. De helpdesk van de importeur heeft hem verzekerd dat het helemaal niet mogelijk is om een auto aan de hand van unieke, geheime codes van onderdelen te identificeren. Iedereen doet er geheimzinnig over, klaagt de raadsman. Niet zo vreemd, aldus de officier, de strijd tegen autodiefstal is gebaat bij het geheimhouden van deze coderingen. De sloper en zijn raadsman deinzen ook niet terug voor een stukje monnikenwerk. In een 23 ordners tellend tegenonderzoek slaan ze de wijze waarop de voertuigen zijn geïdentificeerd plat. Was de inkoopadministratie maar zo uitgebreid, meesmuilt de officier.

De rechtbank beperkt het monnikenwerk en velt alleen een oordeel over de auto's waarvoor de eigenaar een schadevergoeding heeft ingediend. De sloper krijgt 48 maanden gevangenisstraf waarvan 18 voorwaardelijk, voor de heling van onderdelen van 'in ieder geval 23 voertuigen'. De vraag waar mijn ijsblauwe Polo is gebleven, blijft door dit vonnis onbeantwoord. Ik heb wel een donkerbruin vermoeden.

Bron: OM - Magazine Opportuun nr. 3 -  parket Oost Nederland

Vier verdachten aangehouden voor poging diefstal Audi RS5

22 juli 2019

De politie heeft in de nacht van zondag op maandag vier verdachten aangehouden die probeerden een Audi RS5 te stelen in Rotterdam-Nesselande.De Audi stond ineens op straat.

Buurtbewoners zagen dat er in de Pablo Picassostraat vier personen verdacht gedrag vertoonden in de buurt van het voertuig. Ze alarmeerden de politie. Toen de vier er snel vandoor gingen in een andere auto, konden de getuigen nog net het kenteken noteren.

De gealarmeerde agenten troffen de auto midden in de straat met de ramen open. Op de wagen zaten veel afdrukken van handen. De eigenaar van de Audi kon achterhaald worden en was verbaasd dat zijn auto ineens midden op straat stond. Dankzij camerabeelden had de politie een goed signalement van de daders.

Achtervolging

Korte tijd later hoorde de Rotterdamse politie van Utrechtse collega's over een achtervolging die daar had plaatsgevonden. Daarbij werd een auto met  hetzelfde kenteken als het voertuig waarin de vier in Nesselande wegreden, stilgezet. De wagen - met een gestolen kentekenplaat - was per toeval bij de Utrechtse politie in het vizier gekomen vanwege te hard rijden. In de buurt van Nieuwegein werden de vier inzittenden aangehouden. Zij blijken geen onbekenden van de politie te zijn en worden verhoord.