Nieuws Items

Succesvolle inval garage in Wormerveer

Succesvolle inval garage in Wormerveer

Op dinsdag 13 juni om 11.00 uur stapte een team van politie, gemeente, Douane (expertise verborgen ruimtes) en het LIV (Landelijke Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit) naar binnen bij het garagebedrijf. En niet zonder succes! Er stonden auto's met verborgen ruimtes, die vaak gebruikt worden voor het vervoer van drugs, grote sommen geld of wapens.

Lees meer:

Artikel 1

Artikel 2

Politie opent speciaal aangifteloket ladingdiefstal

Politie opent speciaal aangifteloket ladingdiefstal

Driebergen - Vanaf 15 mei kan iedere ondernemer 24 uur per dag aangifte doen van ladingdiefstal vai 088 - 0087444. Het bedrijfsleven en de politie willen met dit aangifteloket het aantal ladingdiefstallen terugdringen. Omdat de logistiek nooit stilstaat, is het belangrijk dat ondernemers zonder tijdverlies en ongeacht de plaats en tijd aangifte kunnen doen.

Klik hier voor het volledige bericht.

124.000 euro cash in beslag genomen bij verdacht autobedrijf

Rotterdam - Bij een inval in een autobedrijf op het industrieterrein Spaanse Polder nam de politie dinsdag ruim 124.000 euro aan bankbiljetten en muntgeld in beslag. Bovendien vonden agenten in het pand een vuurwapen, munitie en een busje pepperspray. Twee schiedammers van 42 en 69 jaar zijn gearresteerd op verdenking van witwassen, verzekeringsfraude, verboden wapenbezit en heling van gestolen auto-onderdelen zoals autoportieren en een airbag.

Het onderzoek naar het autobedrijf liep al enige tijd. De 42-jarige verdachte wordt ervan verdacht valse schademeldingen te doen en zou daarmee al tienduizenden euro's hebben opgestreken. Dinsdagochtend om 08.00 uur hielden agenten de 42-jarige eigenaar aan in zijn woning in Schiedam. Toen ze daarna voor een doorzoeking bij het bedrijf kwamen, liep de 69- jarige vader van de verdachte net naar buiten met een tas. In de tas bleek 74.000 euro te zitten. De man werd eveneens gearresteerd. Bij de doorzoeking vonden rechercheurs op verschillende plekken in het bedrijf enveloppen met bankbiljetten en emmers met muntgeld. Ook troffen ze een vuurwapen aan, een busje pepperspray en auto-onderdelen die mogelijk afkomstig zijn van diefstal. In totaal nam de politie 124.000 euro in beslag. Het onderzoek wordt voortgezet in samenwerking met het Landelijke Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) en het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV).

Bron: Politie

Nep-crash voor verzekeringsgeld

24 maart 2017

AMSTERDAM- Duizenden aanrijdingen per jaar worden mogelijk expres veroorzaakt door automobilisten om verzekeringsgeld op te strijken. Vaak gebeurt dat met voertuigen waar al schade aan zit.

Bronvermelding: De Telegraaf

Historisch laagterecord autodiefstallen

Hoevelaken - De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) heeft de jaarlijkse diefstal cijfers geanalyseerd. "Uit de resultaten blijkt dat het totale aantal personenauto diefstallen in 2016 met 9% daalde van 10.091 auto's naar 9.179 ten opzichte van het jaar daarvoor. Een bijzondere mijlpaal", aldus AVc-directeur Titus Visser, "voor het eerst komen we hiermee onder de 10.000 gestolen personenvoertuigen. Opvallend is ook dat het aantal teruggevonden personenauto's voor het eerst sinds jaren een lichte stijging van 2,1% laat zien".


Daling

Het totaal aantal gestolen voertuigen daalde in 2016 met 10,6% van 29.218 naar 26.118. Naast het aantal personenauto's daalde ook het aantal gestolen zware bedrijfswagens met 41 stuks (een afname van 37%) en aanhangwagens/caravans/opleggers met 151 stuks (een afname van 17%). Ook het aantal gestolen brom- en snorfietsen daalde fors met 12,5% van 14.504 naar 12.698 stuks. De stijgende lijn in eerdere jaren van motorfietsen is in 2016 omgebogen naar een daling van ruim 14%. Enige stijger is de categorie lichte bedrijfswagens met ruim 4% van 1.767 naar 1.843 stuks.


Verbeterde anti-diefstalsytemen

Opmerkelijk is de daling afgelopen jaar van het aantal gestolen jonge personenauto's van 0 tot en met 3 jaar (een afname van ruim 27%). Er zijn er maar liefst 775 minder van gestolen.

De dalende trend van de afgelopen 3 jaar zet hiermee door. Verbeterde alarmsystemen in combinatie met de toenemende traceerbaarheid, is één van de verklaringen voor deze afname. Deze maken het criminelen steeds lastiger jonge voertuigen te stelen en om te katten.

Ook de aanpak van de handel in gestolen onderdelen door onder meer politie en verzekeraars verstoord de criminele activiteiten.

De misdaad richt zich meer op de categorie personenvoertuigen van 4 tot en met 7 jaar oud. Dit is af te leiden uit de toename van het aantal diefstallen in deze categorie met 247 voertuigen ten opzichte van het jaar 2015 (+8%).

Visser: "De standaard alarmsystemen in deze voertuigen zijn inmiddels verouderd en er bestaat meer vraag naar de betreffende onderdelen van deze bouwjaren. Een toenemend aantal van deze voertuigen wordt dan ook uit elkaar gehaald en in onderdelen verkocht. Eigenaren van deze categorie auto's kunnen overwegen een moderner anti-diefstalsysteem te monteren."


Terug vinden stijgt

"Het terugvindpercentage van personenauto's laat voor het eerst sinds jaren een licht stijgende tendens zien (2,1%)" vervolgt Visser. "Vooral het totaal aantal gestolen personenauto's dat de 1e dag wordt teruggevonden stijgt opmerkelijk met 225 stuks (+6%)".

Dit hogere terugvindpercentage komt deels door een vernieuwde verwerking van aangiften, waardoor gestolen voertuigen binnen max. 2 uur na diefstalmelding internationaal zijn gesignaleerd. Een positieve ontwikkeling die een aanmoediging vormt om de aanpak met publieke en private partijen onverminderd voort te zetten.

 (Bron van de cijfers: Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV))

Terugvindsystemen (TV01) nu definitief toegevoegd aan het Keurmerk Voertuigbeveiliging!

Nadat vorig jaar de pilot is uitgevoerd met terugvindsystemen kunnen we melden dat vanaf heden de TV01 terugvindsystemen definitief zijn toegevoegd aan het Keurmerk Voertuigbeveiliging. De pilot heeft aangetoond dat we op basis van de gestelde functionele eisen goed in staat zijn om de terugvindsystemen te beoordelen en om de effectiviteit te monitoren. Het College van Deskundigen Voertuigbeveiliging van het VbV heeft daar recent toe besloten.

Alle eerder goedgekeurde systemen behouden hun goedkeuring. Ook de certificaten van de pilot  ingebouwde systemen blijven geldig (3 jaar).
Op dit moment zijn er 11 goedgekeurde systemen. Deze zijn terug te vinden op de website van Kiwa via www.kiwascm.nl.

Nu de pilot is afgerond verwachten we een verdere verbreding van het aanbod, ook vanuit de autoimporteurs en -fabrikanten (OEM).

Verzekeraars kunnen in de polisvoorwaarden en in de communicatie met hun verzekerden verwijzen naar een VbV/SCM goedgekeurd TV01 terugvindsysteem. Gezien de positionering van een aantal ons bekende terugvindsystemen biedt dit voor verzekeraars nieuwe mogelijkheden voor toepassing. Zo kan een terugvindsysteem gecombineerd worden met een voertuigvolgsysteem voor de zeer risicovolle en dure voertuigen. Niet alleen voor het hoogste segment, maar ook voor andere categorieën veel gestolen voertuigen ( denk bijvoorbeeld aan populaire versies in het C-segment) wordt toepassing nu mogelijk rendabel.

De terugvindsystemen zijn toepasbaar voor personenauto's, lichte bedrijfswagens, vrachtwagen en motorfietsen.

Met de toevoeging van de terugvindsystemen beschikt het Keurmerk Voertuigbeveiliging over een nog breder palet aan goedgekeurde beveiligingsoplossingen. Om dit inzichtelijk te maken kunt  u hier het overzicht vinden van de verschillende beveiligingsklassen per voertuigsoort, met daarbij een korte beschrijving van de werking van de betreffende beveiligingsklasse.

Daarnaast is een door het eerder genoemde College van Deskundigen opgesteld beveiligingsadvies opgenomen wat de verzekeraar ( en voertuigeigenaar) kan hanteren bij haar keuze welke beveiligingsmiddelen in te zetten bij welk risico. Er wordt gewerkt aan het opzetten van een analysetool om voertuigen in te kunnen delen in risicoklassen. Tot dat moment kunt u uiteraard gebruik maken van de informatie uit uw eigen portefeuille of de algemeen beschikbare informatie over diefstalstatistieken van AVc waarin het risico per merk is opgenomen en voor de meest gestolen merken ook per type ( via www.stavc.nl ).

Nieuwe truc autodieven

09 januari 2017

Een bende autodieven uit Litouwen plakt 'tracers' onder dure auto's om de woonplaats van de eigenaars op te sporen. Tracers zijn zendtoestellen met een magneet. Zij sturen een gps-signaal uit zodat je op computer kan volgen waar de auto naartoe rijdt. De federale politie Antwerpen heeft in Litouwen elf verdachten gearresteerd.

Lees meer:

http://m.hln.be/regio/nieuws-uit-antwerpen/zendertje-onder-luxewagen-is-nieuwste-dieventruc-a3048874/

 

Aangifteproces Gestolen Voertuigen ontvangt AVc-ster

3 november 2016

Tijdens het AVc-café van 3 november jl. is de jaarlijkse Ster van AVc voor 2016 uitgereikt.
De eer was dit keer voor het Aangifteproces Gestolen Voertuigen (AGV).

AVc benoemt ieder jaar een 'Ster van AVc'. Dit kan een persoon of afdeling zijn die zicht bijzonder verdienstelijk heeft gemaatk, vanwege grote inzet, betrokkenheid, vernieuwde wijze van denken en wil tot samenwerking bij de aanpak van voertuigcriminaliteit.

Het AGV is sinds 1 december 2014 landelijk uitgerold, dit betekent één loket waar verzekeraars en politie nauw samenwerken.
Gedupeerden kunnen hier met één telefoontje zowel de diefstal van een gekentekend voertuig (m.u.v. brom- en snorfietsen) melden, als aangifte doen bij de politie. Hierdoor staat het voertuig veel sneller - namelijk binnen 2 uur na de melding - nationaal en internationaal gesignaleerd.
Ron van den Ploeg, Ilona Klein en Dave van der Veen hebben de wisselbeker in ontvangst genomen. De AGV-ers zijn erg blij met deze prijs. Een waardering op z'n plaats!

AGVnieuws

 

Hélène Minderman is Securety Professional van het Jaar

1 november 2016

Tijdens de Amsterdam Security Conference, die vandaag plaatsvond in RAI Amsterdam, is Hélène Minderman van Transport en Logistiek Nederland gekozen tot Security Professional van het Jaar. Deze tweejaarlijkse verkiezing is een initiatief van de Vereniging Beveiligingsprofessionals Nederland en bedoeld om bijdragen aan het vakgebied te stimuleren.

Lees meer: http://beveilingnieuws.nl/nieuws/helene-minderman-is-security-professional-jaar

Verzekeraars geven fraudeurs lik op stuk

Wie de verzekeraar oplicht, krijgt vanaf nu direct een rekening van 532 euro gepresenteerd. Dat is de consequentie van een nieuwe maatregel die verzekeraars vandaag met de steun van onder meer het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Nationale Politie introduceren.

gepresenteerde cijfers blijkt dat verzekeraars afgelopen jaar ruim 31 duizend fraudeonderzoeken zijn gestart. In 8.336 gevallen stelden ze vast dat werd gesjoemeld met verzekeringen. Dat is ruim zeven procent meer dan in 2014. Met deze opgespoorde zaken was in totaal 79 miljoen euro gemoeid.

Afschrikken
Het opsporen, anpakken en afhandelen van fraude kost verzekeraars veel tijd en dus veel geld. Die interne onderzoekskosten verhalen ze met de standaard schadevergoeding direct op de fraudeurs. "Ik hoop dat we hiermee potentiële fraudeurs afschrikken", zegt algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond vandaag tegen diverse media.

Weerbaarder
Deze 'directe aansprakelijkstelling' maakt dat verzekeraars meer fraudezaken via civielrechtelijke weg kunnen afhandelen. Zo hoeven zij geen beroep te doen op politie of justitie. Zodra een verzekeraar heeft aangetoond dat een klant gefraudeerd heeft, draagt hij de zaak over aan de Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA). SODA verhaalt vervolgens de schade op de fraudeur. "Deze werkwijze past in de huidige trend dat slachtoffers van criminaliteit steeds weerbaarder worden", zegt de minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur. "Ik vind dat een goede ontwikkeling. Misdaad mag niet lonen en benadeelde burgers en ondernemers moeten schadeloos worden gesteld."

Meer informatie over de directe aansprakelijkstelling leest u in deze brochure

Bron: Verbond van Verzekeraars

Diefstal personenauto’s gedaald met 7%

Diefstal personenauto’s gedaald met 7%

In de eerste zes maanden van 2016 zijn 4776 personenauto's gestolen. In dezelfde periode in 2015 waren dat er 5180. Een daling van ruim zeven procent. Zet deze trend zich door, dan kan het totale aantal personenauto diefstallen in 2016 zelfs voor het eerst onder de 10.000 voertuigen uit komen.

Combinatie van factoren
De daling lijkt te worden veroorzaakt door een combinatie van factoren. Fabrikanten beveiligen jonge auto's (0 - 3 jaar) steeds beter tegen diefstal. Met een daling van 32% in deze categorie is dat duidelijk zichtbaar. Daarnaast wisselen landen steeds meer gegevens uit waardoor het voor de autodief lastiger wordt om gestolen voertuigen te herregistreren.

Strippen
Criminelen zoeken hun toevlucht tot het "strippen" van gestolen auto's, waarbij zij de onderdelen verkopen. Ze richten zich daarbij meer op de iets "oudere" auto's (4-7 jr.). Daarom richten de samenwerkende partijen binnen AVc zich in toenemende mate op de aanpak van handel in gestolen onderdelen.

Niet alleen de diefstal van personenauto's daalt. Ook het aantal gestolen vrachtwagens (- 27 %), motoren (-15 %), aanhangwagens & opleggers (-21%) en bromfietsen ( -7 %) laat een dalende trend zien. Helaas laat het aantal gestolen lichte bedrijfswagens na een eerdere daling in 2015 weer een lichte stijging zien (+4%).

Diefstalbeveiliging
AVc en zijn partners raden autobezitters aan om zich te laten informeren over het diefstalrisico van hun auto. En op basis daarvan eventueel de installatie van aanvullende diefstalbeveiliging te overwegen.

Bron: Stichting AVc