Nieuws Items

Integrale controle op bedrijventerrein Arnestein

12-09-2019

Middelburg - Donderdag heeft voor de zesde keer een integrale controle plaatsgevonden op het bedrijventerrein Arnestein. Gemeente Middelburg, Politie, Belastingdienst, RUD Zeeland, Orionis, het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit en het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit voerden deze controle gezamenlijk uit.

Doel van de controle is een betere naleving van de geldende wet- en regelgeving en het aanpakken van misstanden (ondermijning). Het uiteindelijke doel is een bedrijventerrein waar (ondermijnende) criminaliteit zo veel mogelijk is uitgesloten en waar de geldende wet- en regelgeving wordt nageleefd. Deze controle en voorgaande controles hebben aangetoond dat strengere handhaving noodzakelijk is. Gezien het resultaat is het aannemelijk dat er de komende tijd nog meer controles plaatsvinden op Arnestein.

Resultaten

Bij de controle zijn diverse overtredingen geconstateerd en zaken aangetroffen die om nader onderzoek vragen. De volgende overtredingen zijn geconstateerd:

 • diverse, vooral kleinere, overtredingen van milieuvoorschriften;
 • constatering dat bij twee bedrijven wordt geslapen/worden gebruikt als woning, terwijl dit niet is toegestaan;
 • aanleiding voor vervolgonderzoek door de Belastingdienst bij twee bedrijven;
 • aantreffen van twee voertuigen waarvan het Voertuig Identificatie Nummer is verwijderd;
 • aanhouding van één persoon die zich niet kan/wil legitimeren;
 • aanhouding van één persoon voor het rijden zonder rijbewijs onder invloed van verdovende middelen. Deze persoon is  al meerdere malen voor het rijden zonder rijbewijs aangehouden. Om die reden is zijn auto in beslag genomen;
 • één bekeuring voor roekeloos rijden;
 • aantreffen zwaar illegaal vuurwerk;
 • aantreffen zes wapens die onder de Wet Wapens en Munitie vallen, één balletjespistool en twee busjes pepperspray;
 • aantreffen vijf dozen met blanke patronen 9 mm;
 • twee aanhoudingen vanwege verboden wapenbezit;
 • aantreffen hoeveelheid namaakgoederen.

Naast deze resultaten heeft de controle veel interessante informatie opgeleverd voor de diverse deelnemende partijen.

 

Waarop is gecontroleerd?

De gemeente heeft controles uitgevoerd op het gebied van bestemmingsplan en milieu- en bouwregelgeving  Ook is gecontroleerd op foutief geparkeerde voertuigen. De RUD Zeeland heeft gekeken naar de naleving van de milieuwetgeving. De Belastingdienst heeft zich gericht op administratieve verplichtingen zoals bewaar-, informatie- en factureringsplicht. Orionis Walcheren heeft gekeken naar de naleving van de Participatiewet. Het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit en het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit gecontroleerd op de aanwezigheid van gestolen voertuigen of onderdelen. De politie heeft gelet op signalen van ondermijning en eventuele strafbare feiten en voor de veiligheid van de controleurs gezorgd. Gelijktijdig is het in- en uitgaande verkeer van Arnestein gecontroleerd.

Ondermijning

Criminelen maken misbruik van legale bedrijven, voorzieningen en instanties om hun illegale praktijken mogelijk te maken. Dit noemen we ondermijning. Door ondermijning gezamenlijk aan te pakken, kunnen we naast strafrechtelijk vervolgen bijvoorbeeld ook illegaal verkregen vermogen afpakken, panden sluiten en huurcontracten opzeggen. Zo maken we wijken en buurten - en ook dit bedrijventerrein - weer veiliger.

Bron: Politie

Apeldoorner veroordeeld voor heling gestolen auto's

Zutphen, 10 september 2019De rechtbank veroordeelt een 45-jarige man uit Apeldoorn tot een gevangenisstraf van 4 maanden. Daarnaast moet de man een werkstraf van 240 uur uitvoeren. Hij maakte zich schuldig aan gewoonteheling van een groot aantal luxe personenauto's.

De man maakte zich tussen juli 2013 en april 2014 schuldig aan gewoonteheling van een grote hoeveelheid auto's en auto-onderdelen. Hij richtte zich daarbij vooral op auto's uit het duurdere segment, zoals BMW 's. De auto's werden in een bedrijfsruimte geheel gestript en ontdaan van alle waardevolle onderdelen.

Klik hier voor het gehele artikel.

 

 

Gestolen luxe auto's verstopt in Surhuisterveen

2 september 2019

SURHUISTERVEEN - Een loods aan de Zoom 22 in Surhuisterveen was in de afgelopen periode de opslagplek voor gestolen luxe auto's. Donderdag kwam de zaak aan het licht tijdens een inval. Het betreft een onderzoek van de Duitse politie. Rond 7.00 uur werd in de loods en de direct naastgelegen woning een inval gedaan. De bewoner was op dat moment niet aanwezig. Tijdens de inval werden vier luxe auto's aangetroffen en in beslaggenomen.

Het Openbaar Ministerie (OM) en politie verwijzen voor informatie over de zaak door naar het Duitse OM in Osnabrück. De inbeslagname van de auto's was onderdeel van een politieonderzoek aldaar. Er was vrijdag in Osnabrück niemand telefonisch bereikbaar voor commentaar.

Op de Zoom spreken mensen het vermoeden uit dat de loods onderdeel was van een groot netwerk waarbij luxe auto's werden gestolen of buitgemaakt via autohuur. De voertuigen werden vanuit Duitsland naar Surhuisterveen gereden en verdwenen in de loods. De kentekens werden verwijderd en enkele dagen later werd de auto weer weggereden. Mogelijk werden de auto's omgekat voor de verkoop.

Op 26 juli deed de Nederlandse politie ook al eens een oproep om uit te kijken naar een luxe Mercedes. Deze auto was ook in Duitsland gestolen en nog gezien in Boelenslaan. Daarna was men op dat moment nog het spoor bijster.

In de woning bij de loods zou een man uit Litouwen hebben gewoond. Deze was op het moment van de inval niet aanwezig. Het is onbekend of er ook aanhoudingen zijn verricht. Mocht het Staatsanwaltschaft Osnabrück (Duitse OM) nog contact opnemen met WâldNet dan volgt een nieuw bericht (of wordt dit bericht aangepast).

CCV adviseert boeren bij het voorkomen van diefstal dure apparatuur

19 augustus 2019

Steeds vaker hebben criminelen het gemunt op geavanceerde en dus dure apparatuur van boeren en loonwerkers. Uit cijfers van de grote verzekeraars waar NOS op 3 onderzoek naar deed, blijkt dat het aantal diefstallen dit jaar bijna is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. En dan zitten we nog maar in augustus. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) geeft advies in deze problematiek aan boeren, politie en betrokken organisaties.

Klik hier voor het gehele artikel.

Bron: het CCV

Gestript

18 juli 2019

"Weet iemand waar mijn auto gebleven is?" De zinloosheid van deze vraag echoot door het huis, waar de gezinsleden zich opmaken voor de nieuwe werkweek. Die nieuwe werkweek begint met een wandeling naar de bushalte. Want de ijsblauwe Volkswagen Polo, in het weekend nog schoon gewassen en volgetankt, staat niet meer op de oprit. Het witte exemplaar van de buurvrouw kijkt mij verontschuldigend aan.

De politie weet ook niet waar mijn auto is, laten ze binnen een paar weken in een keurige brief weten. De verzekering keert uit en maanden, zelfs jaren verstrijken. De nieuwsgierigheid wordt even geprikkeld als een officier van justitie aan de lunchtafel vertelt over de min of meer toevallige vondst van ruim 10.000 onderdelen van gestolen auto's - vooral Volkswagens - in een loods. Ligt er een ijsblauw portier tussen, of een motorkap, misschien?

Zo'n drie jaar na de diefstal zit daar in het verdachtenbankje de man die vermoedelijk wél weet waar mijn auto is gebleven. Bij hem op de brug, om razendsnel 'gestript' te worden.

De onderdelenhandel floreert, tot het moment dat er een auto binnen gereden wordt met een track en trace systeem. De politie gaat op verzoek van de eigenaar een kijkje nemen en vindt de situatie bij het sloopbedrijf nogal verdacht. Gegraveerde nummers in ruiten en deuren zijn weggekrast. Een rode kast blijkt een geheime ruimte af te schermen. Hier vindt de politie kratten vol werkgereedschap van stukadoors, elektriciens en bouwvakkers. Maar de suggestie dat dit gereedschap toebehoort aan vaklui wier busje gestolen en gestript is, werpt de verdachte verre van zich. "Ik zit al veertig jaar in de autosloperij, dan mag je toch wel drie boormachines hebben?"

"Heling? De sloper weet van de prins geen kwaad."

Wie de auto's gestolen heeft, zal altijd een raadsel blijven. En heling? De sloper weet van de prins geen kwaad. Hij had nog wel zo gevraagd of de auto met het track en trace systeem geen 'pikkert' was.

Monnikenwerk moet de verdenking van opzetheling kracht bij zetten. Unieke kenmerken van onderdelen worden aan een kenteken gekoppeld. De uitslag is onthutsend: van 155 gestolen auto's lijken onderdelen te liggen in de loods. Vervolgens is aan de autofabrikant gevraagd uit welke onderdelen de gestolen auto's waren opgebouwd en is gekeken of deze terug te vinden waren in de voorraad.

De verdachte, met een sterke voorkeur voor auto's van Duitse origine, probeert deze methode te slopen. De helpdesk van de importeur heeft hem verzekerd dat het helemaal niet mogelijk is om een auto aan de hand van unieke, geheime codes van onderdelen te identificeren. Iedereen doet er geheimzinnig over, klaagt de raadsman. Niet zo vreemd, aldus de officier, de strijd tegen autodiefstal is gebaat bij het geheimhouden van deze coderingen. De sloper en zijn raadsman deinzen ook niet terug voor een stukje monnikenwerk. In een 23 ordners tellend tegenonderzoek slaan ze de wijze waarop de voertuigen zijn geïdentificeerd plat. Was de inkoopadministratie maar zo uitgebreid, meesmuilt de officier.

De rechtbank beperkt het monnikenwerk en velt alleen een oordeel over de auto's waarvoor de eigenaar een schadevergoeding heeft ingediend. De sloper krijgt 48 maanden gevangenisstraf waarvan 18 voorwaardelijk, voor de heling van onderdelen van 'in ieder geval 23 voertuigen'. De vraag waar mijn ijsblauwe Polo is gebleven, blijft door dit vonnis onbeantwoord. Ik heb wel een donkerbruin vermoeden.

Bron: OM - Magazine Opportuun nr. 3 -  parket Oost Nederland

Vier verdachten aangehouden voor poging diefstal Audi RS5

22 juli 2019

De politie heeft in de nacht van zondag op maandag vier verdachten aangehouden die probeerden een Audi RS5 te stelen in Rotterdam-Nesselande.De Audi stond ineens op straat.

Buurtbewoners zagen dat er in de Pablo Picassostraat vier personen verdacht gedrag vertoonden in de buurt van het voertuig. Ze alarmeerden de politie. Toen de vier er snel vandoor gingen in een andere auto, konden de getuigen nog net het kenteken noteren.

De gealarmeerde agenten troffen de auto midden in de straat met de ramen open. Op de wagen zaten veel afdrukken van handen. De eigenaar van de Audi kon achterhaald worden en was verbaasd dat zijn auto ineens midden op straat stond. Dankzij camerabeelden had de politie een goed signalement van de daders.

Achtervolging

Korte tijd later hoorde de Rotterdamse politie van Utrechtse collega's over een achtervolging die daar had plaatsgevonden. Daarbij werd een auto met  hetzelfde kenteken als het voertuig waarin de vier in Nesselande wegreden, stilgezet. De wagen - met een gestolen kentekenplaat - was per toeval bij de Utrechtse politie in het vizier gekomen vanwege te hard rijden. In de buurt van Nieuwegein werden de vier inzittenden aangehouden. Zij blijken geen onbekenden van de politie te zijn en worden verhoord.

Daling voertuigdiefstal vlakt af

16 juli 2019

De eerste 6 maanden van 2019 is het aantal gestolen personenauto's slechts licht gedaald ten opzichte van 2018. Het eerste halfjaar werden er 3606 gestolen tegen 3642 in dezelfde periode van 2018. Ook het aantal diefstallen van andere voertuigen daalt licht. Alleen brom- en snorfietsen worden fors meer gestolen (+12,8%).

Jonge voertuigen 0-3 jaar populair

Opvallend is dat de diefstal van jonge voertuigen toeneemt met 12%. Diefstal van 2 jaar oude voertuigen stijgt het meest, met 38,7%. De Audi A1 en de Fiat 500 dragen met name bij aan deze stijging. De VW Golf en de Polo, worden ondanks forse daling, nog steeds het meest gestolen. De diefstal van hybride voertuigen blijft nagenoeg gelijk waarbij Toyota en Lexus het meest populair zijn. De Mercedes Vito en Sprinter en de VW Transporter zijn bij elkaar goed voor 58 % van de gestolen lichte bedrijfswagens. Bijna 50% van de motorfietsen wordt gestolen in Amsterdam en Den Haag.

Terugvindpercentage

Het totale aantal voertuigen dat op de eerste dag wordt teruggevonden, is wederom licht gestegen van 34,4% naar 36,6 %. Het versnelde aangifteproces bewijst daarmee blijvend zijn toegevoegde waarde. Opvallend is dat voertuigen die een grote diefstalstijging laten zien een laag terugvindpercentage hebben: bij de Audi A1 is dit 16% en bij de Fiat 500 maar 15%.  Van gestolen Harley Davidsons wordt slechts 5,3 % teruggevonden.

Preventie

"De diefstal toename van jonge voertuigen toont de georganiseerdheid van de autodieven aan en dus blijft aandacht voor preventie en intensieve samenwerking bij de opsporing essentieel." zegt Hendrik Steller, Manager van Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit.

Bron: LIV

Aken, Brunssum – Samenwerking in onderzoek naar plofkraken werpt zijn vruchten af: vijf aanhoudingen

12-07-2019

Aken, Brunssum - Een mooi succes van het Landelijke Plofkrakenteam in samenwerking met de Duitse politie: na een plofkraak in Aken in Duitsland om 04.20 uur werden om 05.00 uur vijf mannen aangehouden in Brunssum. Het langer lopende onderzoek naar plofkraken en de goede samenwerking met partners heeft tot dit succes geleid.

Rond de klok van half vijf was er een plofkraak in Aken. Er werd meteen opgeschaald door de Duitse- en de Nederlandse politie; zowel het Nederlandse- als het Duitse Arrestatieteam en heli's werden ingezet bij de grens. En met succes: want rond vijf uur vanochtend werden vijf mannen in een loods in Brunssum aangehouden. Het gaat om een 34-jarige en een 30-jarige man uit Amsterdam, een 24-jarige man uit Utrecht, een 37-jarige man uit Diemen en een 28-jarige man uit Amersfoort.

Aart Garssen, portefeuillehouder ram-en plofkraken :"Plofkrakers gebruiken steeds vaker zware explosieven om geldautomaten open te breken. Een zorgelijke ontwikkeling want naast dat het veel schade aanricht in de omgeving, is het risico op letsel of erger voor mensen die in de omgeving wonen groot. Ik ben trots op wat het Landelijke Plofkrakenteam in samenwerking met de Duitse politie afgelopen nacht heeft bereikt. We laten hiermee zien dat we als politie Nederland samen met de Duitse politie een vuist maken tegen het fenomeen plofkraken. Doordat we investeren in onderzoek naar plofkraken krijgen we meer zicht in deze vorm van georganiseerde criminaliteit. We zitten er bovenop waardoor we met dit soort incidenten snel kunnen schakelen en snel aanhoudingen kunnen verrichten."

"Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland vindt het van groot belang dat deze vorm van zware criminaliteit stevig wordt aangepakt. Wij zijn blij met deze gezamenlijke actie die zo snel heeft geleid tot vijf arrestaties", aldus de officier van justitie die vanmorgen bij de actie betrokken was.

Georganiseerde criminaliteit

Het plegen van plofkraken is een vorm van georganiseerde criminaliteit. De verdachten die nu zijn aangehouden maken vermoedelijk deel uit van een grotere groep. Het onderzoek naar deze groep gaat door. Vandaag worden op verschillende plaatsen in Nederland doorzoekingen gedaan.

Samenwerking Duitse politie

Georganiseerde groepen trekken vaker naar Duitsland om daar toe te slaan. Daarom werken de Nederlandse politie, Duitse politie, OM en banken nauw samen met verschillende partners in de aanpak van plofkraken.

Nieuwegeinse vrouw krijgt jeugddetentie en jeugd-tbs voor 15 autobranden en 2 bekogelingen

9 juli 2019

NIEUWEGEIN/UTRECHT - Een 20-jarige vrouw uit Nieuwegein is veroordeeld tot acht maanden jeugddetentie voor haar betrokkenheid bij vijftien autobranden in Utrecht en Nieuwegein eind vorig jaar. Daarnaast legt de rechtbank een zogenoemde PIJ-maatregel (jeugd-tbs) op. De rechtbank acht de vrouw ook schuldig aan het gooien van stenen door de ruit van een rijdende bus en de ruit van een woning.

Klik hier voor het gehele bericht.

Bron: RTV Utrecht

Autoverkoper knoeide met de kilometerteller

9 juli 2019 - Arrondissementsparket Den Haag

De kilometerstand is een van de eerste dingen waar kopers naar kijken bij een auto. Die zegt veel over de staat en daarmee de waarde van een wagen. Des te kwalijker is het dat een 49-jarige autoverkoper uit Leidschendam juist daarmee knoeide.