Nieuws Items

Hausse aan inbraken in dure auto’s in villawijk van Soest

nieuwsbericht_8_nov_1

Autokrakers hebben in de nacht van dinsdag op woensdag hard toegeslagen in Soest. Tien eigenaren van BMW's uit de villawijk Soestdijk troffen hun voertuigen 's ochtends aan zonder stuur, navigatie en airbags.

Geen van de auto's vertoonde aan de buitenkant sporen van braak, omdat de dieven met een slimme truc het signaal van de originele sleutel opvingen. De daders sloegen hun slag op de Beatrixlaan, Prins Bernhardlaan, Oranjelaan, Heuvelweg en de Van Straelenlaan. Omdat vanmiddag pas één aangifte binnen was, kon de politie de inbraakgolf niet bevestigen. Volgens medewerkers van twee ingeschakelde bergingsbedrijven moesten in totaal tien gestripte BMW's worden weggetakeld.

Bij geen van opengebroken voertuigen ging het alarm af. Het zou in alle gevallen gaan om BMW's van vóór 2018, die automatisch worden geopend met een signaal van de sleutel, dat vanzelf in werking treedt als de eigenaar zijn auto nadert.

Gespecialiseerde bendes

Door het signaal 's nachts bij de voordeur op te vangen en met speciale software te versterken, weten gespecialiseerde bendes de auto's te openen zonder dat het inbraakalarm afgaat. Uit de meeste auto's verdwenen zowel het kostbare navigatiesysteem als het stuurwiel en de airbags.

Nieuwsbericht_8_nov_2

Een van de door inbrekers gestripte BMW's wordt weggesleept om de gestolen dure onderdelen te vervangen en de schade te repareren.

Nieuwsbericht_8_nov_3

De prijzige onderdelen van dure merken als BMW, Audi en Mercedes worden volgens de politie geroofd op bestelling. Ze spreekt van 'mobiel banditisme' dat door de hit and run-aanpak van de bendes moeilijk valt te bestrijden. De daders zijn al gevlogen als de diefstal wordt opgemerkt en slaan zelden twee keer toe op dezelfde plek, aldus een woordvoerder van het korps Midden-Nederland.

Verbaasd

De gedupeerde eigenaren reageerden vanochtend verbaasd op de houding van de politie, die weigerde de aangiftes ter plekke op te komen nemen. Ze kregen het advies digitaal aangifte te doen van de diefstal. Volgens de korpswoordvoerder vallen autokraken ('hoe vervelend ze ook zijn') niet in de categorie misdrijven met een hoge impact, zoals woninginbraken, waarvoor agenten wel standaard komen opdraven.

De politie kon vandaag niet bevestigen dat het in Soestdijk om meerdere autoinbraken ging. ,,Er is één aangifte binnen. Het kan zijn dat er meer volgen. Voor de digitale aangifte is de DigiD nodig en de ervaring leert dat aangevers dat niet altijd meteen bij de hand hebben.''

Software

BMW Nederland is bekend met de keyless-inbraakmethode, zegt woordvoerder Andrew Mason. ,,Het was een nieuwe en veilige techniek met een hoog gebruiksgemak totdat criminelen er met die versterkende software toch weer iets op vonden. Wat dat betreft is het voor ons en voor andere merken een voortdurende wedloop met autodieven en autokrakers.''

Bij de modellen van dit jaar geeft de sleutel geen signaal meer af zodra die wordt neergelegd, waardoor dat dus ook niet meer kan worden opgevangen door derden.

Aan het ombouwen van oudere keyless-modellen zijn volgens Mason, als het al kan, kosten verbonden. ,,En dan nog. In Bloemendaal knipten dieven om het alarm te omzeilen doodleuk het dak open van een aantal auto's. Wat moet je daar nog tegen beginnen?''

Sportstuur maakt Audi A3 geliefd bij auto-inbrekers

De daling van het aantal autodiefstallen zet ook dit jaar door. Die verwachting spreekt Baken Adviesgroep uit op basis van de meest recente diefstalcijfers. Het adviesbedrijf ontwikkelde een diefstalmeter waarmee op basis van het kenteken een inschatting wordt gegeven van het diefstalrisico van een auto.

Lees meer klik hier

Bron: AM

Fraudeopsporing bespaart verzekeraars 101 miljoen euro

Verzekeraars hebben vorig jaar 101 miljoen euro bespaard door het opsporen van fraudeplegers. Daarmee is het de hoogste besparing door fraudeaanpak in de afgelopen vijf jaar. In totaal liepen vorig jaar iets meer dan 11.500 fraudeurs tegen de lamp, zo'n 15 procent meer dan in 2016 toen nog 10.001 fraudeplegers opgespoord werden.

Lees meer.

Bron: Verbond van Verzekeraars

Verzekeraars klaar met contactloze autosleutel

Amsterdam - Auto's die contactloos kunnen worden geopend, zijn te kwetsbaar voor inbraak. Om die reden komen ze vanaf volgend jaar niet meer automatisch in aanmerking voor een schade- of diefstalverzekering.

Lees meer.

Bron: De Telegraaf


Gestolen Toyota's uit Rotterdam massaal naar Afrika

Grote Toyota's stelen blijkt de nieuwste trend onder dieven. Ze slaan opvallend vaak toe in Rotterdam, want vanuit daar zijn de auto's makkelijk te verschepen naar Afrika. Daar is het merk erg populair.

Lees meer.

Bron: AD

Kraken van slimme autosleutel nu 'populairder dan ruitje intikken'

Een 'slimme' sleutel die de auto automatisch ontgrendelt: het klinkt heel comfortabel, maar in veel gevallen is je auto daardoor makkelijk te stelen of open te breken. Dat gebeurt nu zo vaak dat er maatregelen komen: vanaf volgend jaar worden auto's met onveilige systemen afgekeurd.

Lees meer.

Bron: NOS

Snelle stijging van diefstal van scootmobiels

In 2016 werden 65 scootmobiels gestolen. In het eerste half jaar van 2018 verdwenen er echter maar liefst 251 van deze voertuigen, waarvan de eigenaar meestal in grote mate afhankelijk is. Dit meldt De Telegraaf op basis van cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

Lees meer

Bron: beveiliging nieuws.nl

18 maanden cel geëist voor diefstal Canta’s

Recent heeft de rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan in de zaak tegen de verdachte van diefstal van Canta's. De 42-jarige dader werd verdacht van diefstal subsidiair heling van 5 Canta's, bedreiging en poging tot doodslag.
Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De rechtbank achtte de diefstal van drie Canta's bewezen en veroordeelde de verdachte tot een gevangenisstraf van 9 maanden waarvan één maand voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar en legt een aantal (bijzondere) voorwaarden op waaronder het onderwerpen aan  reclasseringstoezicht, het na zijn detentie verblijven in een instelling voor begeleid wonen, een drugsverbod en het aflossen van zijn schulden.

Canta

Weer Utrechtse verdachte van Duitse plofkraken opgepakt

audi_bende

De gecrashte Audi in Kanaleneiland, na een plofkraak in het Duitse Wesel vorig jaar.

update De politie heeft vanmorgen een 25-jarige Utrechter gearresteerd op verdenking van het plegen van plofkraken in Duitsland. In vijf Utrechtse woningen zijn huiszoekingen gedaan. Daarbij zijn goederen en geld gevonden die wellicht met de plofkraken te maken hebben.

Vorige week werd in Hilversum ook al een 30-jarige man opgepakt. De Hilversummer en de Utrechter worden er in ieder geval van verdacht op 17 april in het Duitse Castrop-Rauxel een plofkraak op een geldautomaat te hebben gepleegd. Daar werden eerder al twee mensen voor opgepakt.

Bij de kraak in Castrop-Rauxel werden de criminelen gezien door een getuige en sloegen ze op de vlucht. In Dortmund werden toen vrijwel direct twee verdachten uit Nederland opgepakt die nog steeds vastzitten.

Onderzoek leverde toen informatie op die tot de nieuwe arrestaties en huiszoekingen in Utrecht leidde. Volgens de Utrechtse politie is er de afgelopen jaren intensief samengewerkt met de Duitse collega's om de Nederlandse verdachten van plofkraken, die uitwijken naar Duitsland, op te sporen. De politie zegt ook een steeds beter beeld te krijgen van de groep plofkrakers uit Nederland.

Audi-bende

Deze zogeheten Audi-bende is al enkele jaren actief in Duitsland omdat de Nederlandse geldautomaten steeds beter beveiligd zijn. De groep plofkrakers, zo'n 200 man groot en vooral uit de regio Utrecht, rijdt met snelle (gestolen) Audi's naar Duitsland om daar een plofkraak te plegen. Ze vluchten vervolgens in hun
Audi's met hoge snelheid weer naar Nederland.

De grote groep huurde zelfs in Duitsland garageboxen af om het materiaal dat ze bij de plofkraken gebruiken, op te slaan. In vijf garageboxen in Hagen, Wuppertal, Duisburg, Dormagen en Keulen werden zulke garageboxen gevonden met auto's, een vrachtwagen, twee scooters, gasflessen en kraaienpoten gevonden.

Omgekomen

In 2016 kwam op de terugweg naar Nederland een van de plofkrakers om het leven en raakte een andere zwaargewond toen hun gestolen auto op de Duitse snelweg met hoge snelheid crashte. Ook op het Anne Frankplein in Utrecht crashte vorig jaar een dure gestolen Audi waarin plofkrakers zaten die die nacht in het Duitse Wesel een automaat tot ontploffing hadden gebracht.

De politie volgde de auto die met snelheden van boven de 200 kilometer per uur terugreed naar Nederland, maar verloor ze vlakbij Utrecht uit het oog. Nadat de auto op de rotonde gecrasht was, vluchtten de inzittenden Kanaleneiland in, maar dankzij DNA in de auto werden de verdachten alsnog opgespoord. Ze moeten nog worden berecht.

Gestolen onderdelen bij controle vier autobedrijven op De Liede

nieuwsbericht_19Juli-2018

 

De Liede

Dinsdag 3 juli jongstleden werd tijdens een integrale controle bij vier autobedrijven op het bedrijventerrein De Liede in de gemeente Haarlemmermeer een groot aantal van diefstal afkomstige auto-onderdelen aangetroffen. Dit heeft de politie maandag bekendgemaakt.

Opknappen auto's

Het vermoeden bestaat dat deze onderdelen werden gebruikt voor het opknappen van auto's, waarna de auto's werden doorverkocht. De zoeking is nog gaande door de grote hoeveelheden van onderdelen die gecheckt moeten worden. De eigenaren van de bedrijven zijn op de hoogte gesteld. Hun rol zal verder worden onderzocht.

Milieudelicten en uitgeprocedeerde vreemdeling

Er werden ook meerdere milieudelicten bij de gecontroleerde bedrijven geconstateerd. Dan gaat het om onjuiste opslag van bodembedreigende en brandgevaarlijke stoffen. Hiervoor worden door de milieupolitie proces verbaal opgemaakt.  Bij één van de bedrijven werkte een uitgeprocedeerde vreemdeling. Deze persoon is naar het politiebureau meegenomen en in vreemdelingenbewaring gesteld.

Omgevingsdienst

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft ook bij de vier bedrijven meerdere overtredingen geconstateerd; zoals foutieve plekken voor accu's, en motorblokken stonden niet boven een lekbak. Blusmiddelen, spuitcabine, en gasflessen die niet goed werken of niet zijn gekeurd.

Gezamenlijke vuist tegen ondermijning

De naleving van wet- en regelgeving geldt voor alle inwoners en ondernemers in de gemeente. Veiligheid, leefbaarheid en een gezond ondernemingsklimaat hebben prioriteit en misstanden worden niet getolereerd. Het initiatief van de controle lag bij de politie Noord-Holland. Meerdere partners ondersteunden de actie, zoals de gemeente Haarlemmermeer, de Sociale Dienst, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, het Openbaar Ministerie, het Landelijk Informatie Centrum Voertuigcriminaliteit (LIV) en de stichting VbV Derden. De controle maakt deel uit van een aanpak van ondermijnende criminaliteit in Haarlemmermeer.