Nieuws Items

Man cel in door gestolen auto's in gehuurde loods

nieuwsbericht_mancel

 

GRAVE - Een 26-jarige man uit Grave moet zeven maanden de cel in, omdat hij een loods huurde in Maren Kessel, waar op 6 juli 2017 zes gestolen auto's werden aangetroffen. De verdachte beweerde tijdens de rechtszaak dat hij niets wist van de auto's: hij had de loods voor een ander op zijn naam had gezet.

De Gravenaar wilde niets vertellen over de 'echte huurders' van de loods. "Dat durf ik niet te zeggen", zei de verdachte. "Dan is mijn eigen leven mij toch liever." De rechter wees de man erop dat zijn verhaal op die manier op geen enkele manieer was te controleren.

De officier van justitie vond dat de man moest worden veroordeeld voor heling, tot een celstraf van 6 maanden. Politierechter Van de Woestijne deed daar vanwege 'verzwarende omstandigheden' nog een maand bovenop. De man nam namelijk 'geen verantwoordelijkheid' door 'niet de waarheid te spreken'. Hij had bovendien al een strafblad.

Caravandiefstal spectaculair gedaald

Het aantal voertuigdiefstallen is in de eerste drie kwartalen fiks gedaald. Zowel bij personenauto's van nul tot en met drie jaar oud als bij auto's van vier jaar en ouder daalde het aantal diefstallen met 9,7 procent. Ronduit spectaculair is de daling van het aantal diefstallen van caravans. In de eerste negen maanden van vorig jaar verdwenen er 74, terwijl de teller voor 2017 tot nu toe blijft steken op 51. Een daling van ruim 31 procent.

Lees verder

Bron: Verbond van Verzekeraars

"Die Tesla is toch niet te stelen? Mooi wel hé!"

Met open mond staan ze buiten op een parkeerterrein in het midden van het land. Henk van Vliet, certificatiemanager bij Kiwa SCm en kenner van voertuigbeveiligingssystemen, heeft een aantal 'speeltjes' meegenomen naar een bijeenkomst van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). Hij krijgt daarmee heel simpel, zonder enig braakspoor, een BMW, een Mercedes, een Audi en een Tesla open. Drie van de vier starten vervolgens ook nog moeiteloos.

Lees meer

Bron: Verbond van Verzekeraars

Politie houdt drie mannen aan na mislukte plofkraak

30-09-2017

Chaam - De politie heeft in de nacht van vrijdag 29 op zaterdag 30 september 2017 rond 03.25 uur op de Wouwerdries de adequaat politieoptreden drie mannen aangehouden op verdenking van diefstal met geweld. De drie worden er van verdacht betrokken te zijn geweest bij een mislukte plofkraak op een geldautomaat van een bank aan de Wouwerdries. Even na 03.15 uur kwam bij de politie een melding binnen dat er iets gaande was bij een bank aan de Wouwerdries. Agenten waren snel ter plaatste en troffen drie mannen aan die zich verdacht gedroegen. Ze hielden het drietal, een 55-jarige man uit Rijen en twee inwoners van Breda van 34 en 38 jaar oud, aan. Ook namen de agenten in de omgeving van de bank twee auto's in beslag. De auto's zijn voor nader onderzoek weggetakeld. Inmiddels is gebleken dat beide auto's van diefstal afkomstig zijn. De brandweer kwam ter plaatse om gasflessen af te sluiten vanwege explosiegevaar. Politiemensen van Forensische Opsporing hebben ter plaatse een uitgebreid sporenonderzoek gehouden. De drie verdachten zijn naar het politiebureau gebracht en hebben de rest van de nacht in de cel doorgebracht. Ze worden zaterdag verhoord.

Politie vindt gestolen- en gestripte auto's in loods te Nijmegen - twee aanhoudingen

18 september 2017

NIJMEGEN - In een bedrijfsloods aan de Rouwenboschweg in Nijmegen zijn afgelopen week twee gestolen auto's aangetroffen. Dat meldde de politie Nijmegen-Zuid vrijdag. Twee verdachten zijn aangehouden op verdenking van heling.

De voertuigen waren al geheel gestript en de onderdelen per stuk verpakt voor transport. Ook trof de politie in de loods onderdelen aan van nog zeker zeven gestolen voertuigen.

Een grote bedrijfsbus voor de loods zat vol met onderdelen van voertuigen, klaar voor transport.

De recherche heeft alle voertuigen en goederen uit de loods in beslag genomen. Het onderzoek is in volle gang.

Gestolen voertuigen sneller in beeld op acht bedrijventerreinen in Gemeente Utrecht

Apeldoorn 24 juli 2017

Om bedrijventerreinen in de Gemeente Utrecht veiliger te maken hebben U-Safe, Spyke en Security en Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit op 7 juli 2017 een samenwerkingsovereenkomst getekend voor acht bedrijventerreinen (Woonboulevard - Cartesius - Business Eiland - Lage Weide - Papendorp - Nieuw Overvecht - Oudenrijn en halt toe te roepen worden alle kentekens van passerende voertuigen op vrijwel alle toegangswegen gescand en gecontroleerd in het VbV - Vermiste Auto Register.

Hoe werkt het?
Op het moment dat een vermist of gestolen voertuig de beveiligingscamera's langs de toegangswegen passeert dan wordt het kenteken gescand en vergeleken in het Vermiste Auto Register. Op het moment dat het voertuig als vermist of gestolen staat gesignaleerd ontvangt de centralist van Spyke Security direct een melding en zet deze voor opvolging door naar politie Midden Nederland. Om het voertuig niet uit het oog te verliezen wordt er door Spyke Security een surveillanceauto ingezet tot het moment dat de politie ter plaatse is om het voertuig en verdachte(n) staande te houden.

Succesvolle aanpak
Een gestolen auto op een bedrijventerrein betekent onraad en is een voorbode van problemen. Door deze snelle aanpak kunnen vele vormen van criminaliteit voorkomen worden. Uit de praktijk blijkt dat deze samenwerking zijn vruchten afwerpt: er zijn al een aantal heterdaad aanhoudingen verricht en daarnaast maakt het Openbaar Ministerie in haar onderzoek gebruik van de veiliggestelde beelden.
Voor alle partijen is deze aanpak succesvol: vervolgcriminaliteit wordt mogelijk voorkomen. Dit zorgt voor schadelastreductie voor verzekeraars en daarnaast wordt ook nog eens de pakkans van criminelen vergroot.

Aantal voertuigdiefstallen daalt

Uit analyse van de halfjaarlijkse diefstalcijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) blijkt dat het aantal gestolen personenauto's het eerste halfjaar van 2017 is gedaald. De teller voor 2017 staat na 6 maanden op 4.254 stuks gestolen tegen 4.776 in 2016, een daling van 11%. Ook diefstal van andere voertuigcategorieën daalde, met uitzondering van motorfietsen. Er werden 807 motorfietsen gestolen, een stijging van ruim 8%.

De daling van het aantal diefstallen is zichtbaar in personenauto's van alle leeftijden. Nieuwere types auto's zijn door verbeterde beveiliging niet gemakkelijk te stelen. Oudere auto's worden vaak voor de onderdelen gestolen. De politie richt zich samen met andere partijen op de aanpak van de handel in van diefstal afkomstige onderdelen. De overheid werkt samen met verzekeraars en particuliere opsporingsbureaus aan het terugvinden van gestolen voertuigen. Al deze maatregelen lijken vruchten af te werpen. Het zijn extra drempels tegen diefstal en het terugvindpercentage van gestolen voertuigen is - voor het eerst sinds jaren - licht gestegen.

"Al met al een positieve ontwikkeling die een aanmoediging vormt om de aanpak met publieke en private partijen onverminderd voort te zetten. Vanzelfsprekend blijven we inzetten op preventie en toepassingen die voertuigen na diefstal traceerbaar maken" zegt AVc directeur Titus Visser.

In tegenstelling tot de algemene trend dat het aantal diefstallen van jonge auto's afneemt zijn de diefstallen van BMW, Toyota en Landrover jonger dan 4 jaar gestegen. AVc adviseert auto's die veel worden gestolen te voorzien van VbV - SCM gecertificeerde alarm- en terugvindsystemen. Naast de genoemde merken gaat het vooral om Audi, Volkswagen en Mercedes. Om motorfietsen beter te beschermen tegen diefstal raadt AVc aan, ze altijd vast te zetten aan een parkeerbeugel, hek of paal. Ook voor motorfietsen zijn alarm- en terugvindsystemen effectief bij het voorkomen van diefstal en het terugvinden van gestolen motorfietsen.

De diefstal vna lichte bedrijfsvoertuigen (busjes) daalde in het eerste halfjaar met 16%. Er werden 793 van gestolen. Ook de diefstal van bromfietsen daalde, van 6.380 naar 5.656, eem daling van 11%.

Bron: Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV)

Miljoenenclaims voor malafide autoslopers

Autoverzekeraars pakken autoslopers die handelen in gestolen onderdelen of auto's omkatten, keihard aan via de civiele rechter.

lees meer.

Bron: AD

Utrechter en Zeistenaren opgepakt voor stelen dure auto's

11 juli 2017
De politie heeft vier mannen opgepakt in een onderzoek naar de diefstal van dure auto's, zoals Range Rovers.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de vier van betrokkenheid bij de autodiefstallen en deelname aan een criminele organisatie. Ze zijn tussen de 26 en veertig jaar; twee komen uit Zeist, een uit Utrecht en een uit Almere.

Ook zijn maandag 10 juli jl. vijf woningen en een garagebedrijf doorzocht. Daar zijn onder meer inbrekerswerktuigen en andere apparatuur in beslag genomen. Bij het garagebedrijf zijn diverse gestolen auto-onderdelen in beslag genomen.

Twee maanden geleden begon het OM met het onderzoek, naar aanleiding van informatie die het kreeg uit het buitenland. De auto's werden gestolen vanaf mei, onder meer in 's-Hertogenbosch en Utrecht.

De verdachten worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle.

nieuws 11 juli range rover

Turien in gesprek met Tesla over diefstalpreventie

Turien & Co en Tesla zijn met elkaar in gesprek over een technologische oplossing om diefstal van Tesla's te voorkomen.

9 juli 2017
Volgens Turien & Co., specialist in het verzekeren van exclusieve auto's, is het uitrusten van diefstalgevoelige auto's met peilzenders zoals bijvoorbeeld van LoJack, over het algemeen een afdoende methodiek om gestolen auto's terug te vinden.
"Per merk en type wordt doorlopen afgewogen of dit de meest effectieve benadering is, hetgeen per merk en type kan verschillen. Overleg met Tesla over deze auto's heeft geleerd dat Tesla werkt aan software die er voor zorgt dat gestolen auto's direct worden geïdentificeerd en stopgezet. Dit wordt gezien als een nog effectievere aanpak en wij zijn erg content met deze oplossing."
Op dit moment pas Turien & Co. het acceptatiebeleid nog niet aan.
"Turien & Co volgt de ontwikkelingen op de voet en werkt nauw samen met Tesla om een effectieve oplossing te realiseren", aldus Jan Hamburger, commercieel manager bij Turien & Co. Assuradeuren.