In Nederland zijn er regelmatig bendes actief die auto-onderdelen stelen. Deze dieven komen voornamelijk uit landen zoals Hongarije, Litouwen, Roemenië en Polen. Ze zijn een paar dagen in Nederland en reizen rond verschillende steden om auto-onderdelen te stelen. Zodra de politie hen opmerkt, zijn ze alweer vertrokken.
Georganiseerde misdaad
Volgens Rob Smitskamp van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) gaat het om goed georganiseerde bendes. Er wordt gebruik gemaakt van speciale apparatuur en de criminelen zijn deskundig in het stelen van verschillende auto-onderdelen. Smitskamp legt uit dat elke bende gespecialiseerd is in bepaalde merken. De één steelt interieurs uit BMW’s, terwijl een ander zich richt op onderdelen van Mercedes of Peugeot.
Een deel van de gestolen onderdelen wordt in Nederland doorverkocht, maar veel verdwijnt naar het buitenland. Smitskamp legt uit dat de criminelen gericht stelen. Als er bijvoorbeeld vraag is naar motorkappen, dan zullen ze die stelen. “In het verleden hebben we zelfs helemaal gestripte Toyota’s aangetroffen in een bos in Polen”, aldus Smitskamp.
Preventie en opsporing
Niet alle auto’s zijn uitgerust met alarmsystemen, wat het voor dieven gemakkelijker maakt om in te breken. Het VbV onderneemt actie om diefstal te voorkomen en bendes op de sporen. Ze gebruiken dingen zoals verborgen GPS-trackers in onderdelen, zodat ze kunnen volgen waar een gestolen onderdeel naar toe gaat. Ook raden ze aan om auto-onderdelen te laten graveren of gebruik te maken van microdotting, waarbij unieke codes op de onderdelen worden aangebracht die alleen met een speciale lamp zichtbaar zijn.
Lees het volledige artikel van het Algemeen Dagblad hier.
Betrouwbare partner in de strijd tegen voertuigcriminaliteit
Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit is een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars om voertuig-, vaartuig, werkmaterieel- en transportcriminaliteit te bestrijden.
Meer nieuws & publicaties
Meld je aan voor onze nieuwsbrief |
|