Voor de rechtbank Overijssel stonden op 19 december 2022 vier mannen in de leeftijd van 28 tot 66 jaar terecht. Zij worden verdacht van belastingfraude, valsheid in geschrift en deelname aan een criminele organisatie. Een vijfde verdachte hoorde op 20 december de strafeis van het OM.
Het gaat hierbij om ongeveer 70 geïmporteerde auto’s uit Spanje en Duitsland die vervolgens werden doorverkocht aan andere ondernemingen waarbij geen BTW werd afgedragen. De personen en bedrijven die de voertuigen uit het buitenland ophaalden, fungeerden daarbij als katvanger.

Criminele organisatie
Het OM verwijt alle verdachten deelname aan een criminele organisatie gericht op het plegen van belastingfraude en valsheid in geschrift. Volgens het OM is het opzettelijk niet betalen van belasting, niets meer en niets minder dan het opzettelijk benadelen van de maatschappij. “Het grote graaien in de ruif van onze samenleving met (kennelijk) als enig doel zelfverrijking, is verwerpelijk en beschamend en staat ver af van de beschaving die wij hier in Nederland hoog hebben te houden”, aldus het OM.

Strafeisen
Tegen de vier verdachten werden gevangenissenstraffen geëist variërend van 21 tot 32 maanden en taakstraffen van 130 en 150 uur. Tegen twee autobedrijven werden boetes geëist van € 27.000,- resp. € 45.000,-.  De rechtbank doet vermoedelijk op 2 januari 2023 uitspraak.

Lees hier het volledige persbericht van het Openbaar Ministerie.