Diefstal
Zoals voor iedere polis-uitsluiting geldt, dient eerst vast komen te staan dat het inderdaad om een geval van diefstal gaat. Dan komen wij ook bij de wettelijke definitie van diefstal die er eenvoudig gesteld op neerkomt dat het moet gaan om een situatie waarin het object zonder de toestemming / medeweten van de eigenaar is ontvreemd met het doel dat zichzelf toe te eigenen. Als de auto slechts voor een korte plezierrit wordt meegenomen (Joyriding!) is er dus geen sprake van diefstal.
Wat te denken van de situatie dat een eigenaar ’s nachts door de politie wordt wakker gemaakt met de mededeling dat zijn auto betrokken is bij een ongeval. Het zou kunnen zijn dat die auto inderdaad kort daarvoor gestolen was, maar gegeven is dit zeker niet. Er zijn genoeg varianten te bedenken: de eigenaar kan misschien zelf betrokken zijn geweest of iemand die met zijn toestemming zijn auto heeft gebruikt. Of de auto is meegenomen door derden alleen voor een plezierrit, dan is er geen sprake van diefstal. Als de daders na het ongeval direct zijn gevlucht is het extra moeilijk om diefstal te bewijzen. Immers niet kan meer worden achterhaald wat de intenties waren van die onbekende bestuurder. Van iedere voertuigdiefstal moet ook aangifte worden gedaan bij de politie. Zonder deze aangifte is diefstal ook moeilijker te bewijzen; met de aangifte kan ook nog steeds sprake van joyriding zijn. Kort en goed: een aantal van dit soort zaken blijft alsnog voor rekening van de oorspronkelijke Wam-verzekeraar en bij gebrek aan bewijs niet voor het Waarborgfonds.
Lees hier het gehele artikel
Bron: Waarborgfonds – De Vereende
Betrouwbare partner in de strijd tegen voertuigcriminaliteit
Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit is een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars om voertuig-, vaartuig, werkmaterieel- en transportcriminaliteit te bestrijden.
Meer nieuws & publicaties
Meld je aan voor onze nieuwsbrief |
|