Het aantal diefstallen van personenauto’s blijft maar afnemen. De afgelopen drie maanden werden er 1259 auto’s gestolen, een daling van bijna 30 procent in vergelijking met dezelfde periode van 2020 toen er 1765 exemplaren ontvreemd werden. Dat blijkt uit cijfers die het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) op verzoek van de Telegraaf.

“Je ziet dat criminelen in deze coronatijd af en toe een adempauze houden. Zeker op de tijden dat de avondklok geldt houden ze zich rustig. Want als je dan wel in een auto rijdt, trek je aandacht en word je sneller aangehouden. De vele controles ontmoedigen wat dat betreft. Maar even over half vijf ’s ochtends is dat snel weer voorbij”, constateert Rudi Welling van het LIV.
“Ook constateren we dat er vaker met een ’boodschappenbriefje’ gewerkt wordt en er op bestelling wordt gestolen. Zo worden er bijvoorbeeld specifiek Tesla-spiegels, katalysatoren en airbags van Audi’s gestolen.”

Ook de animo van het dievengilde voor bestelbusjes is fors afgenomen. Werden er vorig jaar in het eerste kwartaal nog 150 lichte bedrijfswagens gestolen, nu nam dat af tot 105 stuks. Al is het zo dat die voertuigen vaak met lading en al worden geroofd.

Brom- en motorfietsen werden met respectievelijk 1896 en 215 stuks ook minder gestolen in vergelijking met 2020 toen dat er nog 2907 en 296 waren.

“Bij leasemaatschappijen hebben de coronamaatregelen ook een positief effect als het gaat om criminaliteit rondom diefstal van en uit auto’s. De inbraken zijn sinds de avondklok bijna gehalveerd en de diefstallen zijn met 91% afgenomen, zegt commercieel directeur Niels van den Hoogen van Athlon na analyse van de eigen data. Er wordt dan wel minder ingebroken, maar de schadebedragen zijn hoger dan ooit. De afgelopen drie jaar is er een stijging van 84%, waarbij het de gemiddelde schade is gestegen van zo’n 1083 euro naar bijna 2000 euro per geval. Dat komt vooral door de toegenomen hoeveelheid elektronica in auto’s, die in productie en reparatie duurder zijn.”

Bron: LIV en Telegraaf