Publicatiedatum: 15 maart 2025
Bron: de Stentor
Fietsendieven hebben definitief vrij spel, stellen de ANWB, Univé en andere verzekeraars. Doordat overheid, gemeenten en politie weigeren er iets aan te doen, zijn eigenaren vogelvrij en maken verzekeraars hun polissen alsmaar duurder en strenger.
Wie een hippe Urban Arrow of andere fraaie e-bike aanschaft, dient tegenwoordig dubbel de portemonnee te trekken. Naast de aankoopprijs van duizenden euro’s kost de verzekering al snel 50 euro per maand in grote steden. Maar niet alleen premies zijn met soms tientallen procenten gestegen. Fatbikes krijgen nergens meer dekking, terwijl veel verzekeraars voor dure e-bikes een gps-tracker en een tweede slot verplicht stellen.
En nu worden de eisen opnieuw strenger. Drie weken geleden besloot ENRA om Urban Arrow-bakfietsen in twaalf gemeenten niet langer te verzekeren, waaronder Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Zelfs met trackers worden ze zelden teruggevonden. De ANWB meldt nu het verzekeren van dure bakfietsen in grote steden nog beter te gaan monitoren. ,,Dat proces is gaande”, zegt woordvoerder Klaas Kregel.
‘Blijven met de meest risicovolle klanten zitten’
Kingpolis zegt het verzekeren aldaar te heroverwegen. De verzekeraar verwacht dat Urban Arrow-eigenaren door ENRA’s besluit vaker bij hen aankloppen, zegt directeur Henk Winters. ,,Mensen die hun fiets veilig binnen kunnen zetten zullen hun polis vanwege de hoge kosten vaker stopzetten. Wij blijven met de meest risicovolle klanten zitten. Er valt bijna niet tegenop te verzekeren.”
Ook Univé treft maatregelen. De verzekeraar eist sinds 1 maart voor alle e-bikes een verplicht tweede slot. ,,Voorheen deden we dat alleen bij fietsen vanaf 3500 euro”, zegt woordvoerder Wouter Meijering. Daarnaast gaat Univé klanten vanaf april als proef korting geven als ze een goedgekeurde gps-tracker installeren. ,,Zo’n systeem kost 275 euro, maar dat is inclusief drie jaar opsporing.”
Criminelen zetten fietsen ‘koud’
Volgens verzekeraars kunnen ze niet anders. ,,Fietsendiefstal is allang geen kleine criminaliteit meer”, zegt Rogier Eenkhoorn van de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). Lokale bendes stelen op bestelling en strippen de fietsen binnen uren in zogeheten ‘omkat-straten’. ,,Vaak vinden we alleen de verwijderde gps-trackers terug.”
Danique Hoofwijk, redacteur bij Ouders van Nu, maakte het onlangs mee. Haar peperdure Carqon-bakfiets werd eind november gestolen bij Leiden Centraal. ,,Gelukkig zat er een tracker op.” De alarmcentrale achter het systeem vond haar fiets binnen een dag terug aan de andere kant van Leiden, in de bosjes. De bakfiets was daar ‘koudgezet’. ,,Dieven doen dat om te checken op trackers, zei de politie. Staat de fiets er na een dag nog, dan nemen ze hem alsnog mee.” Haar bakfiets was zwaar beschadigd. ,,Het bankje was gestolen en alle schroeven waren eruit gedraaid. Maar ik ben blij dat ik hem nog heb.”
Bakfiets van 5000 euro
De meeste gestolen e-bikes worden in Nederland verkocht, een deel gaat de grens over. ,,Er zijn talloze Telegram-groepen waarin criminelen fietsen op bestelling leveren”, zegt Eenkhoorn namens verzekeraars. Vooral dure merken als Gazelle en Urban Arrow zijn in trek. ,,Een bakfiets van 5000 euro heeft vaak niet meer beveiliging dan een stadsfiets van 500 euro.”
Jaarlijks loopt de schade op tot ruim 700 miljoen euro. In 2023 deden bijna 90.000 mensen aangifte, maar volgens de Veiligheidsmonitor werden minstens 900.000 Nederlanders slachtoffer van fietsendiefstal. Zeker bij gewone stadsfietsen volgt er zelden aangifte.
Ondanks het fors gestegen aantal gestolen fietsen krijgt het probleem steeds minder prioriteit van de overheid. De ministeries van Justitie en Infrastructuur zijn recent gestopt met hun zeswekelijkse overleg over het probleem. Ook krijgt het Centrum voor Criminaliteit en Veiligheidspreventie (CCV) per januari geen subsidie meer om fietsdiefstal te bestrijden.
Politie niet in actie
De politie erkent dat het geen speerpunt is. ,,De kans dat we in actie komen als je fiets bij het station wordt gestolen, is minimaal”, zegt Robbert Salomé, van de landelijke korpsleiding. ,,We hebben veel taken, en dan vinden we misdrijven als straatroof belangrijker.” Toch is aangifte verstandig. ,,Als ergens tien e-bikes in een week verdwijnen, kunnen wij wel degelijk in actie komen.”
Omdat de overheid en politie nauwelijks ingrijpen, ondernemen verzekeraars zelf actie. Ze werken aan een dashboard met data over diefstallocaties en risicovolle fietsmerken. Daarnaast moeten framenummers beter geregistreerd worden. ,,Sommige dieven worden opgepakt met complete vellen vol framenummerstickers”, vertelt Eenkhoorn. Ook loopt sinds vorig najaar de campagne ‘Staat-e-lekker’.
Ex-directeur Douwe Boeijenga van ENRA vat de situatie scherp samen: ,,Voor criminelen is het lucratiever om een e-bike te stelen dan een woninginbraak te plegen.”
Zo maak je het dieven lastig
Lees hier de 9 preventietips hoe je je (elektrische) fiets beter kan beveiligen tegen diefstal.
Betrouwbare partner in de strijd tegen voertuigcriminaliteit
Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit is een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars om voertuig-, vaartuig, werkmaterieel- en transportcriminaliteit te bestrijden.
Meer nieuws & publicaties
Meld je aan voor onze nieuwsbrief |
|