17 december 2020

“De Volkswagen fabriek zet met veel apparatuur en arbeid heel secuur een Transporter in elkaar voor een nieuwe eigenaar. Deze ondernemer of kleine zelfstandige heeft vaak geld opzij gezet om de nieuwe werkbus te kunnen betalen. Vol trots zet hij vervolgens zijn gereedschap erin. Als de bus dan wordt gestolen is dat al een vervelende gebeurtenis, maar in enkele ogenblikken is die geliefde bus met een slijptol doormidden gezaagd en gedemonteerd. Verkocht in kleine onderdelen, en het wrak gaat naar de schroothoop. De reden? Winstbejag. In deze zaak alleen al een schadepost van de benadeelde partijen van ruim €300.000,-.” Zo begon de officier haar requisitoir in deze omvangrijke witwaszaak.  De verdachten in deze zaak zijn mannen in de leeftijd van 40, 64 en 27 jaar uit Noordwolde en Vledder. De officier eist vier jaar gevangenisstraf tegen alle drie de verdachten.

Tip

De politie kreeg in oktober 2018 een tip dat er in loodsen in Wijnjewoude en Noordwolde gestolen auto’s werden gestript, waarvan onderdelen werden doorverkocht. Diezelfde maand leidde het trackingsysteem van een in Hoofddorp gestolen Volkswagen eveneens naar Wijnjewoude. In de loods aan de Compagnonsfeart 73a werden vijf gestripte voertuigen, bestelauto’s, aangetroffen die van diefstal afkomstig bleken. Daarnaast nog 7 voorfronten van bestelauto’s, overwegend afkomstig van Volkswagen Transporters waarvan er met zekerheid 5 afkomstig waren van gestolen bestelauto’s. Bovendien nog 14 voorbumperbalken, vele achter- en zij portieren, koplampen, kentekenplaten en andere onderdelen, allemaal overwegend afkomstig van Volkswagen Transporters en Mercedes Benz Sprinters. In totaal gaat het om zo’n 75 gestolen voertuigen. In het onderzoek werden in totaal drie locaties in Oosterwolde en locaties in Steenwijk, Olderberkoop en Klazienaveen doorzocht.

Professionaliteit

De mate van professionaliteit waarmee verdachten hebben gehandeld is hoog. Een gehele lijn van steler tot schroothoop stond ter beschikking van verdachten. Wekelijks, soms zelfs dagelijks kwamen er bestelauto’s binnen die veelal dezelfde dag of de dag erna werden ontmanteld. Motorblokken werden voor goed geld verkocht. Onderdelen werden verhandeld en zelfs de wrakken leverden geld op. “Handel is handel, maar geen eerlijke handel.”, aldus de officier.

Dekmantel voor criminele activiteiten

Het autobedrijf van de 40-jarige verdachte, werd gebruikt als dekmantel voor de criminele activiteiten die verdachten hebben ontplooid. Dat verdachten een gewoonte hebben gemaakt van witwassen volgt uit de grote hoeveelheid gestolen voorwerpen, de lange pleegperiode en het geavanceerde gereedschap om gestolen voertuigen te kunnen starten en ontmantelen.

Criminele organisatie

De mannen worden naast witwassen ook verdacht van deelnemen aan een criminele organisatie. Wat het OM betreft hebben alle verdachten een eigen rol in die criminele organisatie, maar de rollen zijn grotendeels inwisselbaar. Hoewel de 40-jarige man het bedrijf op naam heeft, is het de 64-jarige die de loods waar de meeste gestolen (onderdelen van ) voertuigen zijn aangetroffen, heeft gehuurd. En de 27-jarig man beheert de contacten met de stelers, helpt bij de ontmanteling en het vervoeren van de onderdelen en karkassen. Naast het witwassen en deelnemen aan een criminele organisatie worden zij ook verdacht van het bezit van wapens.

Strafeis

De officier eist een gevangenisstraf voor de duur van vier jaar tegen alle drie de verdachten. Het OM komt tot deze strafmaat omdat wat het OM betreft de rollen van de verdachten inwisselbaar zijn en de strafbare feiten grotendeels gelijk. Daarnaast wijken de persoonlijke omstandigheden niet dusdanig af dat er een onderscheid zou moeten worden gemaakt in de strafmaat.

Rol VbV

Stichting VbV heeft in deze zaak namens diverse verzekeraars hun vorderingen ingebracht in de strafprocedure als benadeelde partij.

Bron: OM Arrondissementsparket Noord-Nederland