Op 18 september 2020 heeft de rechtbank Den Haag een 32 jarige autohandelaar uit
Den Haag veroordeeld tot een celstraf van 43 maanden voor gewoonteheling van gestolen auto’s en auto-onderdelen en het niet bijhouden van een opkopersregister. Ook is hem een beroepsverbod opgelegd voor vijf jaar, waardoor de verdachte de komende vijf jaar niet beroepsmatig actief mag zijn als automonteur, autosloper en verkoper van auto’s c.q. onderdelen.

Hardleerse verdachte
Politie Haaglanden heeft in de periode van 2016 tot 2020 meerdere onderzoeken naar deze autohandelaar ingesteld op locaties in Den Haag, Rijswijk en Ter Aar die aan deze strafzaak ten grondslag lagen. Tijdens deze onderzoeken werden honderden onderdelen inbeslaggenomen, waarvan de politie, in samenwerking met het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) en Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV Derden) de herkomst van de aangetroffen auto’s en onderdelen onderzocht.

Vonnis – gewoonteheling bewezen
Aan de hand van deze onderzoeksresultaten moest de 32 jarige verdachte zich bij de rechtbank verantwoorden. Aan hem werd gewoonteheling ten laste gelegd en het niet bijhouden van een opkopersregister. Op basis van de geleverde bewijsvoering is de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 43 maanden, een beroepsverbod voor de duur van 5 jaar, een schadevergoeding voor de benadeelden van circa € 16.000,- en verbeurdverklaring van de aangetroffen onderdelen. Daarnaast is een ontnemingsvordering toegewezen tot een bedrag van ruim € 125.000,- te betalen aan de Staat. Een medeverdachte werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. De terugvordering op deze verdachte werd bepaald op een bedrag van ruim
€ 55.000,-. Op dit moment is het nog niet duidelijk of er door verdachte hoger beroep wordt ingesteld.

Kracht van publiek – private samenwerking
Deze publiek – private samenwerking heeft ertoe geleid dat 1351 verschillende auto-onderdelen door de rechtbank verbeurd zijn verklaard. Deze effectieve gezamenlijke aanpak zorgt ervoor dat misdaad niet lonend mag zijn. Op de vraag aan de Officier van Justitie in deze zaak hoe het OM deze gezamenlijke aanpak ervaren heeft in de strijd tegen voertuigcriminaliteit:
“Voor het OM is deze samenwerking van grote waarde. Dergelijke omvangrijke zaken kennen een grote uitdaging: zoals het correct in kaart brengen en het afwikkelen van beslag. Hierbij is VbV Derden een zeer betrouwbare bewaarder van het beslag gebleken. Daarnaast is het fijn dat het VbV zicht heeft op soortgelijke zaken elders uit het land, wat hielp om koers te bepalen in de zaak.”

Klik hier voor rechtsuitspraak verdachte.
Klik hier voor rechtsuitspraak medeverdachte.