Begin februari publiceerden Het Algemeen Dagblad en Automotive een artikel over het fenomeen ‘Opzetaanrijdingen’. Steeds vaker worden aanrijdingen met opzet veroorzaakt of in scene gezet om bij verzekeraars materiële schade of letselschade te claimen.
Dit fenomeen is bij verzekeraars en Stichting VbV al heel lang bekend. Maar de laatste jaren is er ook een andere trend zichtbaar: dat frauduleuze aanrijdingen onderdeel blijken te zijn van een compleet netwerk. Daarin zitten niet alleen katvangers, autohandelaren, garages en sloperijen, maar ook bijvoorbeeld fysiotherapeuten en zorgbedrijven die een rol spelen bij het letsel dat daar wordt gesimuleerd. VbV noemt opzetaanrijdingen daarom ook een vorm van ‘georganiseerde misdaad’.
Om deze vorm van criminaliteit aan te pakken heeft VbV een analyse-instrument ontwikkeld. Door zoveel mogelijk gegevens over opzetaanrijdingen van verschillende verzekeraars te verzamelen, worden steeds meer ‘red flags’, ofwel verdachte signalen, in kaart gebracht. Woordvoerder Rob Smitskamp van VbV vertelt hierover: “Verzekeraars komen steeds dezelfde namen, adressen en situaties tegen en vermoedden dus al langere tijd dat er een verband was tussen al die betrokkenen. Maar dat verband is lastig te doorgronden, omdat niemand het hele plaatje heeft. Pas toen wij als VbV die zaken van verschillende verzekeraars op een rijtje gingen zetten werd duidelijk dat hier netwerken achter zitten”.
Lees het volledige artikel van Automotive Online hier.
Lees het volledige premium artikel van het Algemeen Dagblad hier.
Betrouwbare partner in de strijd tegen voertuigcriminaliteit
Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit is een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars om voertuig-, vaartuig, werkmaterieel- en transportcriminaliteit te bestrijden.
Meer nieuws & publicaties
Meld je aan voor onze nieuwsbrief |
|