Om werk- en transportcriminaliteit te bestrijden, heeft BMWT samen met het Verzekeringsbureau Voertuigencriminaliteit (VbV) een aantal jaren geleden de ‘Identificatiegids werkmaterieel’ opgesteld. BMWT heeft deze gids thans voorzien van een restyling, niet alleen aan de buitenkant, maar ook de binnenzijde is voorzien van de meest actuele informatie. Binnen in de gids treft u een overzicht aan van de terminologie en technische kennis om een (identiteits)onderzoek te kunnen instellen bij diefstal of vermissing van werkmaterieel. Jaarlijks wordt er voor miljoenen euro’s aan werkmaterieel gestolen. Dit materieel bestaat o.a. uit graafmachines, walsen, tractoren, verreikers en dumpers. In deze gids is het handgereedschap buiten beschouwing gelaten.

Registratieplicht
Vanaf 1 januari 2021 is het mogelijk om alle bestaande motorrijtuigen met beperkte snelheid  online te registreren bij de RDW. Nieuwe machines worden bij uitlevering direct voorzien van een kenteken. Doordat werkmaterieel wordt voorzien van een kenteken, wordt diefstal aanzienlijk bemoeilijkt en opsporing vergemakkelijkt. Op de registratieplicht zijn uitzonderingen. Motorvoertuigen die niet op de openbare weg rijden of een maximale constructiesnelheid hebben van minder dan 6 km/u vallen niet onder de registratieplicht.

Vanaf 21 juni jl. dient een aanvrager een foto van het typeplaatje/Voertuig Identificatie Nummer (VIN) toe te voeger wanneer deze een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) of door deze voertuigen getrokken materieel registreert. Naast het VIN zijn er nog andere gegevens nodig, o.a. het merk van het voertuig, de handelsbenaming en het type.  Zonder de benodigde voertuiggegevens is registreren niet mogelijk. Deze identificatiegids helpt gebruikers in het traceren van de vindplaats van typeplaatsjes op de machine.

Unieke identiteit verkleint kans op fraude
Het verplichte VIN geeft het voertuig een unieke identiteit. De VIN wordt ook wel de ‘vingerafdruk’ van het voertuig genoemd. Hiermee wordt de kans op voertuigfraude aanzienlijk verkleind.

Doel van de identificatiegids
Met deze gids beogen wij informatie te verschaffen over de problematiek rond diefstal van werkmaterieel. Wij hebben inzichtelijk gemaakt waar u op moet letten en de technische kennis verstrekt welke nodig is om (identiteits)onderzoek te kunnen instellen. De gids bevat ook een overzicht van de terminologie met betrekking tot werkmaterieel, om zodoende meer bekendheid te geven binnen de handhavende diensten zoals politie, Inspectie Leefomgeving en Transport en Inspectie SZW.

Download hier de vernieuwde identificatiegids.