Een jeugdige verdachte moest zich in juni 2021 voor de rechtbank verantwoorden voor een aantal autokraken waarbij onder andere meerdere waardevolle navigatiesystemen en kentekenplaten buit werden gemaakt. Het Openbaar Ministerie eiste hiervoor een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden met een proeftijd van 3 jaar. Daarbij werd rekening gehouden met de jeugdige leeftijd van de verdachte, een overschrijding van de redelijke termijn en het feit dat de verdachte een first-offender was.

Geen first-offender
Volgens de rechtbank is de destijds 18-jarige verdachte in de nacht van 29 op 30 januari 2016 “op een heuse strooptocht gegaan” in Amersfoort en omgeving. Twee jaar later heeft verdachte opnieuw een autokraak geplaagd en een navigatiesysteem gestolen. De rechtbank stelt vast dat verdachte in 2014 en 2017 al eerder onherroepelijk is veroordeeld voor soortgelijke (vermogens)feiten. Er is, aldus de rechtbank, anders dan het OM betoogde, geen sprake van een first offender hetgeen de rechtbank als strafverzwarende omstandigheid meeweegt.

Overschrijding redelijke termijn
De advocaat van verdachte voerde de jeugdige leeftijd van de verdachte aan en stelde tevens dat er sprake was van een forse termijnoverschrijding. Volgens de advocaat zou hiermee rekening gehouden moeten worden bij de strafoplegging. De rechtbank gaat met de advocaat mee in de (forse) overschrijding van de redelijke termijn en houdt hier rekening mee. Toch kan er volgens de rechtbank, gelet op de ernst en de hoeveelheid van feiten niet volstaan worden met een straf die geen vrijheidsbeneming met zich meebrengt. De rechtbank veroordeeld de verdachte tot een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. De Audi op naam van de verdachte waarin de gestolen voorwerpen werden aangetroffen werd door de rechtbank verbeurd verklaard.

Lees hier het volledige vonnis.