5 september 2024
Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft vandaag straffen tot 3 jaar en 9 maanden geëist tegen zeven verdachten die volgens de officier van justitie in georganiseerd verband in de omgeving Rotterdam in totaal 82 auto’s stalen. Ook worden ze verdacht van witwassen. Het gaat om drie Rotterdammers van 37 en eentje van 42, een Hagenaar van 36, een Zoetermeerder van 35 en een inwoner van Capelle aan den IJssel van 28 jaar oud.
Op oudejaarsavond 2019 startte de recherche onderzoek Eclips. Het viel op dat bij een aantal zware geweldsdelicten in het land, waaronder liquidaties, gestolen auto’s met valse kentekenplaten werden gebruikt. Deze auto’s, waaronder opvallend veel Renaults, bleken met name in de Rotterdamse wijken Ommoord en Zevenkamp te zijn weggenomen.
Eén van de auto’s die daar was gestolen, dook op bij de liquidatie van een Amsterdammer bij metrostation Kraaiennest in de Bijlmer. De moord vond plaats in de nacht van 20 op 21 juli 2019 en uit onderzoek bleek de door de daders gebruikte Renault Megane een paar maanden eerder in Rotterdam te zijn gestolen. Ook andere gestolen wagens konden worden teruggevoerd naar de Maasstad.
Informatie op telefoons
In het onderzoek naar de autodiefstallen kwamen de verdachten op een goed moment in beeld. Dat had er mee te maken dat een aantal jaar eerder in exact dezelfde wijken dezelfde soort auto’s werden gestolen en de modus operandi ook vrijwel gelijk was. Vier van de verdachten die vandaag voor de rechter verschenen waren eerder al veroordeeld voor die diefstallen.
De politie volgde langere tijd de bewegingen van de voertuigen en trof een aantal verdachten ook bij de gestolen auto’s aan. Daarop zijn aanhoudingen gepleegd en zijn gegevensdragers in beslag genomen. Op mobiele telefoons bleek een schat aan informatie te staan. Voorverkenningen waar bepaalde type voertuigen stonden, live updates tijdens de diefstal en plekken waar de gestolen auto’s tijdelijk geparkeerd moesten worden om ze van valse platen te voorzien. Vervolgens werden de wagens aangeboden binnen het criminele milieu en werden ze doorverkocht. Niet alleen in Nederland werden ze aan de man gebracht, maar ook verdwenen personenauto’s naar België en Duitsland.
Stelen zonder schade aan auto’s
De bende opereerde volgens het OM in wisselende samenstelling. Uit het onderzoek blijkt dat het om goed voorbereide diefstallen ging. Auto’s werden gespot en geopend met een sleutel die met een speciaal apparaat was gekopieerd. De auto werd snel gestart en ‘koud gezet’ op openbare parkeerplaatsen of parkeergarages. Daar werden vervolgens snel valse kentekens aangebracht.
Uit de uitgelezen telefoons komt volgens de officier van justitie het beeld naar voren dat de 42-jarige Rotterdammer de leiding had over de criminele organisatie. “Hij was de spin in het web. Hij had contact met afnemers, bepaalde welke auto’s weggenomen moesten worden en regelde dat de auto’s daadwerkelijk weg werden gehaald. Ook daarna had verdachte nog een grote rol, hij zorgde ervoor dat de auto’s werden voorzien van valse kentekenplaten en werden weggebracht naar de afnemers.” Tegen deze verdachte is 3 jaar en 9 maanden geëist. De andere zes verdachten hoorden straffen variërend van 1 jaar en 9 maanden tot 3 jaar en 5 maanden.
Bron: Openbaar Ministerie
Betrouwbare partner in de strijd tegen voertuigcriminaliteit
Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit is een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars om voertuig-, vaartuig, werkmaterieel- en transportcriminaliteit te bestrijden.
Meer nieuws & publicaties
Meld je aan voor onze nieuwsbrief |
|