Een 20-jarige malafide scooterhandelaar in Noord Holland is op 22 juli 2021 door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld voor opzet- en gewoonteheling en oplichting. In een loods die door de verdachte in gebruik was, zijn scooteronderdelen aangetroffen die van diefstal afkomstig bleken. De onderdelen zouden via Marktplaats zijn gekocht.

Rechtbank tilt zwaar aan ontbreken opkopersregister
Uit het dossier blijkt dat de boekhouding van verdachte niet op orde was en geen enkel inzicht verschafte in de wijze waarop de verdachte aan de onderdelen kwam. Volgens de rechtbank mag van verdachte, als professional, een grote mate van zorgvuldigheid en een zekere expertise worden verwacht bij de inkoop van onderdelen die zijn bedrijf gebruikte bij het repareren van scooters. Dat verdachte er alles aan gedaan heeft om de herkomst van de goederen te controleren, werd door hem niet onderbouwd terwijl de rechtbank het een feit van algemene bekendheid acht dat in de handel in tweedehands scooter-onderdelen, bijvoorbeeld via Marktplaats, ook gestolen spullen omgaan. Volgens de rechtbank kan het niet anders dan dat verdachte ten tijde van het voorhanden krijgen van de 14 ten laste gelegde motorblokken en buddyseatbakken wist dat deze voorwerpen van diefstal afkomstig waren.

Rijden op een gestolen bromfiets
Tijdens zijn staandehouding reed verdachte op een bromfiets die hooguit twee uur daarvoor was gestolen. Nadat verdachte verklaarde dat deze bromfiets van een vriend was, verklaarde hij nadien dat hij deze van iemand had gekocht. Verdachte wilde echter geen gegevens van de verkoper noemen, terwijl hij geen sleutels van de bromfiets in zijn bezit had en het cilinder uit het contactslot was verwijderd. De rechtbank achtte opzetheling dan ook wettig en overtuigend bewezen.

Oplichting van een klant
De verdachte bood tot slot een scooter aan een koper aan, welke scooter voorzien was van een gestolen motorblok en een kentekenplaat die niet bij de scooter hoorde. Daarbij handelde hij onder een andere dan zijn eigen naam, gaf hij een onjuiste kilometerstand aan en wekte de indruk dat het op de scooter aanwezige kenteken voor die scooter was afgegeven. De rechtbank acht oplichting wettig en overtuigend bewezen.

Rechtbank legt geen beroepsverbod op
De rechtbank volgt de OvJ in zijn strafeis van twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van 180 uur, maar niet in de gevorderde ontzetting uit het recht drie jaar werkzaam te zijn binnen de in- en verkoop van brom- en snorfietsen. De rechtbank liet zwaar wegen dat verdachte nog geen strafblad had en dat van de voorwaardelijke gevangenisstraf voldoende afschrikwekkende werking uitgaat om de verdachte niet in herhaling te laten vallen.

De uitspraak van de rechtbank is hier na te lezen.