GPS-beveiliging motoren en bromfietsen effectief

De stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) ziet met name bij scooters meer aandacht voor de montage van voertuigvolgsystemen via GPS. Deze blijken zeer effectief bij de opsporing en schrikken dieven af.


GPS systemen succesvol

Van elke zeventig scooters (brom- en snorfietsen) wordt er jaarlijks één gestolen. Het risico op diefstal is daarmee tien keer zo hoog als bij personenauto's. Organisaties die in AVc samenwerken, slaan daarom de handen ineen in de strijd tegen criminelen die zich met bromfietsdiefstallen bezighouden.

Er zijn voertuigvolgsystemen ontwikkeld en VbV-SCM gecertificeerd waarmee via GPS de locatie van een gestolen scooter zichtbaar is. Omdat de systemen zijn gecertificeerd, hebben ze de goedkeuring van onder andere verzekeraars en de politie. Zo'n GPS systeem geeft een automatische melding als de scooter  verplaatst wordt. Ook als criminelen de GPS signalen blokkeren ("jammen"), geeft het systeem een melding. Via een alarmcentrale gaan diefstalmeldingen naar de politie, die direct actie kan nemen. Jan Aarninkhoff van GPS leverancier Scootsecure meldt dat de samenwerking met de alarmcentrale en de politie "super" is. "Tot nu toe heeft de politie alle gestolen scooters, gemiddeld binnen een uur na de melding, teruggevonden. In veel gevallen werd ook de dief aangehouden."


Speciale acties

Verzekeraar ANWB/Unigarant beloont de aanschaf van een gecertificeerd GPS systeem met een korting van 10% op de premie. Bovendien betaalt de eigenaar geen eigen risico in geval van diefstal. De importeur van Kymco biedt klanten die in oktober, november of december een nieuwe scooter of motorfiets kopen, gratis een gecertificeerd systeem. Ook ENRA verzekeringen is in overleg met Scootsecure en wil vanaf 2015 de verzekerden gaan belonen indien zij een gecertificeerd Track & Trace systeem hebben laten inbouwen. AVc is blij met deze acties en verwacht dat meer verzekeraars, importeurs en dealers zullen volgen. "Op deze manier werken we samen aan het terugdringen van diefstallen en uiteindelijk aan een veiliger samenleving", aldus Titus Visser, directeur van AVc.

Om scooterrijders te stimuleren meer te doen aan preventie is een speciale website ontwikkeld: www.blijfvanmijnscooteraf.nl

 
Diefstalcijfers

In de eerste drie kwartalen van 2014 zijn er 11.095 scooters gestolen. Vooral in januari t/m april werden veel scooters gestolen, vanaf mei is het aantal diefstallen lager dan in 2013. Bijna een derde van de gestolen scooters zijn Piaggio's; ook Peugeot en Tomos zijn veel gestolen merken.

In totaal werden tot 1 oktober van dit jaar 1.364 motorfietsen gestolen, dat is 9,7% minder dan vorig jaar.


Voor meer informatie: programmabureau AVc, tel. 088 5543 201.
(Bron van de cijfers: LIV)