Hausse aan inbraken in dure auto’s in villawijk van Soest

nieuwsbericht_8_nov_1

Autokrakers hebben in de nacht van dinsdag op woensdag hard toegeslagen in Soest. Tien eigenaren van BMW's uit de villawijk Soestdijk troffen hun voertuigen 's ochtends aan zonder stuur, navigatie en airbags.

Geen van de auto's vertoonde aan de buitenkant sporen van braak, omdat de dieven met een slimme truc het signaal van de originele sleutel opvingen. De daders sloegen hun slag op de Beatrixlaan, Prins Bernhardlaan, Oranjelaan, Heuvelweg en de Van Straelenlaan. Omdat vanmiddag pas één aangifte binnen was, kon de politie de inbraakgolf niet bevestigen. Volgens medewerkers van twee ingeschakelde bergingsbedrijven moesten in totaal tien gestripte BMW's worden weggetakeld.

Bij geen van opengebroken voertuigen ging het alarm af. Het zou in alle gevallen gaan om BMW's van vóór 2018, die automatisch worden geopend met een signaal van de sleutel, dat vanzelf in werking treedt als de eigenaar zijn auto nadert.

Gespecialiseerde bendes

Door het signaal 's nachts bij de voordeur op te vangen en met speciale software te versterken, weten gespecialiseerde bendes de auto's te openen zonder dat het inbraakalarm afgaat. Uit de meeste auto's verdwenen zowel het kostbare navigatiesysteem als het stuurwiel en de airbags.

Nieuwsbericht_8_nov_2

Een van de door inbrekers gestripte BMW's wordt weggesleept om de gestolen dure onderdelen te vervangen en de schade te repareren.

Nieuwsbericht_8_nov_3

De prijzige onderdelen van dure merken als BMW, Audi en Mercedes worden volgens de politie geroofd op bestelling. Ze spreekt van 'mobiel banditisme' dat door de hit and run-aanpak van de bendes moeilijk valt te bestrijden. De daders zijn al gevlogen als de diefstal wordt opgemerkt en slaan zelden twee keer toe op dezelfde plek, aldus een woordvoerder van het korps Midden-Nederland.

Verbaasd

De gedupeerde eigenaren reageerden vanochtend verbaasd op de houding van de politie, die weigerde de aangiftes ter plekke op te komen nemen. Ze kregen het advies digitaal aangifte te doen van de diefstal. Volgens de korpswoordvoerder vallen autokraken ('hoe vervelend ze ook zijn') niet in de categorie misdrijven met een hoge impact, zoals woninginbraken, waarvoor agenten wel standaard komen opdraven.

De politie kon vandaag niet bevestigen dat het in Soestdijk om meerdere autoinbraken ging. ,,Er is één aangifte binnen. Het kan zijn dat er meer volgen. Voor de digitale aangifte is de DigiD nodig en de ervaring leert dat aangevers dat niet altijd meteen bij de hand hebben.''

Software

BMW Nederland is bekend met de keyless-inbraakmethode, zegt woordvoerder Andrew Mason. ,,Het was een nieuwe en veilige techniek met een hoog gebruiksgemak totdat criminelen er met die versterkende software toch weer iets op vonden. Wat dat betreft is het voor ons en voor andere merken een voortdurende wedloop met autodieven en autokrakers.''

Bij de modellen van dit jaar geeft de sleutel geen signaal meer af zodra die wordt neergelegd, waardoor dat dus ook niet meer kan worden opgevangen door derden.

Aan het ombouwen van oudere keyless-modellen zijn volgens Mason, als het al kan, kosten verbonden. ,,En dan nog. In Bloemendaal knipten dieven om het alarm te omzeilen doodleuk het dak open van een aantal auto's. Wat moet je daar nog tegen beginnen?''