Bovenregionale recherche rolt criminele organisatie op

De politie heeft met de aanhouding van 10 verdachten een groot onderzoek naar een criminele organisatie afgerond. De verdachten zijn gearresteerd op verdenking van diefstal en heling van personenauto's, oplichting, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Een team rechercheurs van de bovenregionale recherche Zuid-West startte het onderzoek nadat bleek dat meerdere mensen, verspreid over Nederland, het slachtoffer waren geworden van het klonen van auto's. Gestolen auto's werden op professionele wijze voorzien van de identiteit van een niet gestolen maar al wel bestaande auto.

Klonen van de auto's
De verdachten beschikten over gereedschap om auto's van bepaalde merken te stelen. Met apparatuur om autosloten uit te lezen, werden de sleutels nagemaakt. Ook beschikten ze over apparatuur om startonderbrekers te omzeilen.

De gestolen auto's worden professioneel omgekat. Van andere bestaande auto's werden gegevens gedupliceerd. Zo werden kentekenplaten en kentekenbewijzen gemaakt en vervalst en werden de chassisnummers aangepast. De volledig gekloonde auto (ook wel duplo-auto genoemd) werd op marktplaats te koop aangeboden en uiteindelijk verkocht.

Tientallen slachtoffers
De kopers van de zogenaamde duplo-auto's deden dit te goeder trouw. Maar nadat bleek dat hun auto van diefstal afkomstig was, werd deze in beslag genomen door de politie. Zo raakten de slachtoffers hun auto en hun betaalde geld kwijt. Van de verkopers was geen spoor meer te bekennen. 

Meer dan 70 mensen, verspreid over Nederland, zijn het slachtoffer geworden van diefstal en oplichting. Daarnaast zijn er in deze zaken dus vaak twee slachtoffers. De originele eigenaar van de auto en de koper die onbewust de gestolen auto koopt.

Tien arrestaties
Uitgebreid onderzoek resulteerde begin maart in de arrestatie van zes verdachten; een 24-jarige Rotterdammer, twee 25-jarige Rotterdammers,  een 49 jarige Rotterdammer, een 25-jarige vrouw uit Rotterdam en een 26-jarige vrouw uit Den Haag.

Op 12 oktober werden nog eens 4 verdachten aanhouden. Het gaat om vier Rotterdammers van 25, 48, 50 en 60 jaar oud.

Misdaad loont niet
De politie heeft tijdens dit onderzoek 40 gestolen personenauto's in beslag genomen van onder andere de merken Volkswagen, Seat, Audi, Skoda, BMW en Mercedes. Verder zijn er een kentekenpers, valse en gestolen kentekenbewijzen, valse kentekenplaten, auto serviceboekjes, gestolen auto-onderdelen, tienduizenden euro's, valse en blanco autosleutels in beslag genomen. Vanochtend werden tijdens doorzoekingen in woningen in onder andere Ridderkerk en Rotterdam en een garage in Schiedam diverse waardevolle goederen in beslag genomen omdat deze mogelijk waren gekocht met het uit misdaad verkregen geld. Zo werden er spelcomputers, een servies van 30.000 euro, horloges, sieraden, beelden, flatscreens, een thuisbioscoop, beelden en een geldbedrag van een paar duizend euro in beslag genomen. Tijdens de doorzoeking in de garage zijn tientallen auto's in beslag genomen

Het 'verdiende' geld wordt door de verdachten onder andere gebruikt voor luxe artikelen en dure vakanties. Politie en justitie denken dat de verdachten tonnen hebben verdiend.

Het bureau ontnemingswetgeving openbaar ministerie gaat proberen het wederrechterlijk genoten voordeel te ontnemen.

Samenwerking Marktplaats
Tijdens het onderzoek heeft de politie nauw samengewerkt met Marktplaats. Marktplaats investeert in het veilig kopen en verkopen op internet. Op de site van Marktplaats staan tips om de kans op oplichting te verkleinen.

Bron: Politie Rotterdam-Rijnmond