Politie pakt ladingdieven op en doorzoekt locaties

Zuidoost-Brabant, 13-09-2011

Het projectteam ladingdiefstallen van de Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland (BRZN) heeft dinsdag vijf aanhoudingen verricht in een onderzoek naar ladingdiefstallen. Tijdens een actiedag zijn zeven locaties in Eindhoven, Veldhoven en Geldrop-Mierlo en Best doorzocht.

Naar aanleiding van een onderzoek naar ladingdiefstallen zijn op 13 september zes woningen en één loods in Eindhoven, Veldhoven, Geldrop-Mierlo en Best doorzocht. Dit gebeurde onder leiding van een rechter-commissaris van het arrondissement Den Bosch. Tijdens deze actie van het projectteam ladingdiefstallen van de BRZN zijn vijf verdachten aangehouden. Het gaat om drie Eindhovenaren van 61, 30 en 29 jaar, een 21-jarige man uit Veldhoven en een 42-jarige inwoner van Mierlo. Tijdens de doorzoekingen zijn diverse goederen aangetroffen die van ladingdiefstal afkomstig zijn. Een geldhond van de Douane is tijdens de actie ingezet. Deze speurde in de panden duizenden euro's op. In de loods troffen de agenten een busje aan. Dit, evenals de andere aangetroffen goederen en het geld, is in beslag genomen voor verder onderzoek.

De twee Eindhovenaren van 30 en 29 jaar en de 21-jarige man uit Veldhoven worden verdacht van betrokkenheid bij het stelen van ladingen uit geparkeerde vrachtwagens op parkeerplaatsen voornamelijk in Limburg en Noord-Brabant. De 61-jarige Eindhovenaar en de 42-jarige man uit Mierlo zijn aangehouden op verdenking van heling van de gestolen goederen. Om bij de ladingen te komen werden de zeilen van de vrachtwagens opengesneden. De gestolen goederen zijn uiteenlopend van aard en variëren van elektronica en gereedschappen tot rookwaren. De diefstallen en pogingen daartoe vonden in het afgelopen half jaar plaats, veelal op parkeerplaatsen langs snelwegen.

Het vijftal is voor verder onderzoek in verzekering gesteld. Met de aanhouding van deze groepering denkt de politie een groot aantal ladingdiefstallen te hebben opgelost. De politie sluit meer aanhoudingen binnen dit onderzoek niet uit.

Inzet
Tijdens de actiedag werd het projectteam ladingdiefstallen ondersteund door medewerkers van de diverse clusters van de BRZN, de Politie Brabant Zuid-Oost, het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Douane. Ruim 70 agenten zijn hierbij ingezet vandaag. Ook de Belastingdienst is betrokken bij dit onderzoek en was stand-by tijdens de actiedag.

Convenant met Belastingdienst
In het begin van dit jaar hebben de BRZN, de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie (OM) een convenant ondertekend met als doel een optimale integrale samenwerking in de aanpak van transportcriminaliteit te realiseren. Het convenant biedt ruimte om onderzoeksgegevens- en informatie onderling uit te wisselen. Hierdoor ontstaat een beter inzicht in de aard en omvang van de problematiek en kan zowel strafrechtelijk als fiscaal daadkrachtig opgetreden worden. De partijen die het convenant ondertekenden zijn de Belastingdienst regio Limburg, regio Oost-Brabant, regio Zuid-West, het OM en de BRZN.

Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland
De Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland (BRZN) richt zich op de aanpak en bestrijding van de bovenregionale criminaliteit in de provincies Zeeland, Limburg en Brabant. Het is een samenwerkingsverband van de zes politieregio's in deze provincies. Beheersmatig is de BRZN ondergebracht bij Politie Brabant Zuid-Oost. De Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland is in februari 2007 van start gegaan met het projectteam ladingdiefstallen. Zuid-Nederland grenst aan de buurlanden België en Duitsland en vormt daarmee een belangrijke logistieke doorvoerhaven. Vanwege de geografische ligging is Zuid-Nederland dus een belangrijk doorvoergebied voor onder meer vrachtverkeer. De grote hoeveelheid vrachtverkeer brengt met zich mee dat ladingdiefstal in Zuid-Nederland verhoudingsgewijs meer voorkomt dan in andere delen van Nederland. Eind 2009 is besloten dat het projectteam nog minimaal twee jaar haar werkzaamheden voort zal zetten. Dit team richt zich specifiek op de bestrijding van georganiseerde transportcriminaliteit en werkt nauw samen met de zes zuidelijke politiekorpsen en met externe partners, zoals binnenlandse en buitenlandse verzekeringsmaatschappijen. Het team bestaat op dit moment uit dertien personen en is gevestigd in Swalmen. Het projectteam ladingdiefstallen wil een substantiële bijdrage leveren in het vergroten van de veiligheid in de transportbranche. Het team richt zich op de aanpak van criminele groeperingen die zich bezig houden met ladingdiefstallen. Het doel is om zowel de dieven, de helers en diegenen die helpen bij het mogelijk maken van de diefstallen aan te pakken.

Bron: Regiopolitie Brabant Zuid-Oost