Nederland 'supermarkt voor dieven van airbags'

Donderdag 16 februari 2012,

GRONINGEN/ASSEN - Politie en verzekeraars trekken de komende jaren samen op om autocriminaliteit te bestrijden. Fred Teeven, staatssecretaris van veiligheid en justitie, heeft daar geld voor vrijgemaakt. Het 'Project Autokraak' - zoals het in de wandelgangen heet - mikt volgens specialist René Engelen van verzekeraar Bovemij met name op het terugdringen van onderdelendiefstal.

"Steeds vaker worden onderdelen van en uit auto's gestolen. Van dure koplampen tot buitenspiegels, wielen en zelfs uitlaten en carrosseriedelen. Maar met stip op nummer één - ook in het Noorden - staan airbags. Die worden niet zelden met bruut geweld gedemonteerd. De schade is dan enorm."

Het probleem treedt in grote delen van het land op, zowel bij auto's die gewoon langs de weg staan geparkeerd als bij dealerbedrijven. Soms wordt in één straat een hele serie auto's gestript. Het zijn vooral veelplegers en buitenlandse bendes die toeslaan. Die laatste verdwijnen daarna razendsnel over de grens. Het ligt dus voor de hand dat de aandacht van het nieuwe Project Autokraak zich ook op het grijpen van bendes bij de grenzen zal richten. Maar ook voorkomen is belangrijk.

Engelen: "Op de Utrechtse Heuvelrug is een vergelijkbaar regionaal project een succes geweest. De problemen zijn met zo'n 40 procent teruggedrongen. Onder meer met voorlichting aan autobedrijven en particulieren, het aanpakken van probleemplekken en andere preventieve maatregelen."

De verdenking gaat met name uit naar Oost-Europese bendes. Die gebruiken ons land als een ware onderdelen supermarkt, om vervolgens in eigen land goedkoop auto's te kunnen opknappen. "Hoe wij dat weten? In die landen zijn Koreaanse auto's populair en je mag één keer raden van welke merken het meest onderdelen worden gestolen? Dat gebeurt soms bijzonder professioneel. In één nacht worden bij een autobedrijf tientallen nieuwe auto's geplunderd en dat is zoveel werk dat er dan er dan zeker tientallen dieven aan het werk moeten zijn geweest."

Niet alleen de schade is enorm, ook de opbrengsten zijn niet gering. Neem bijvoorbeeld airbags. Dan praat je over 300 tot 600 euro per stuk en er zitten er tegenwoordig diverse in een auto. Pakweg de helft van alle autodealers is bij Bovemij verzekerd, dus heeft Engelen goed zicht op de actuele ontwikkelingen. "Het is hoog tijd dat het wordt aangepakt, want de bendes worden steeds brutaler."

Auto's kaalgeplukt

De garagebedrijven die bij verzekeraar Bovemij melding maakten van de diefstal van onderdelen uit (nieuwe) auto's zaten vorig jaar alleen al met een strop van bijna een miljoen euro door geroofde airbags. Het gaat hierbij alleen om de directe schade. De vervolgschade - bijvoorbeeld doordat leeggestolen auto's later aan de klant kunnen worden geleverd - zit niet in dit bedrag. Over de regionale spreiding van deze vorm autocriminaliteit kan een woordvoerster van Bovemij niets zeggen.

In totaal zijn vorig jaar in Nederland 11.658 personenwagens gestolen, ongeveer evenveel als in 2010. De provincie Groningen was volgens cijfers van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit koploper in het Noorden met 153 ontvreemde auto's. In Drenthe zijn 150 auto's geroofd en in Friesland verdwenen er 127. Het aantal gestolen bedrijfswagens/vrachtwagens lag in Drenthe het hoogst met 43, Groningen volgde met 33 en Friesland was hekkensluiter met 28. Voorts verdwenen er in Groningen 24, in Drenthe 21 en in Friesland 11 motorfietsen. Aanhangwagens zijn ook roofgoed. In Drenthe zijn er 44, in Groningen 25 en in Friesland 22 gestolen.

Bron: Dagblad van het Noorden