Aandacht voor autocriminaliteit in Rotterdam-West

De politie Rotterdam-Rijnmond houdt vanaf 17 september a.s. een intensieve campagne tegen autocriminaliteit in Rotterdam-West. Deze campagne wordt in samenwerking met de partners van de politie uitgevoerd. Het doel is het aantal auto-inbraken terug te dringen en burgers bewust te maken van de rol die zij daarin hebben. Aanleiding voor deze campagne is de stijging van het aantal au-to-inbraken de afgelopen jaren.

De politie doet er alles aan om het aantal auto-inbraken te verminderen. Ze surveilleert extra, houdt postacties in burger, zet lokauto's in en houdt voormalige autokrakers nauwlettend in de gaten. Maar, dikwijls blijkt dat burgers zelf ook het een en ander kunnen doen om een auto-inbraak te voorkomen. Vandaar de start van de campagne.

De campagne: auto op slot? Buit eruit!
Burgers worden een paar weken achter elkaar via diverse media, acties en dergelijke bewust gemaakt van het feit dat zij geen spullen achter moeten laten in hun auto. Niet alleen waardevolle spullen als een navigatiesysteem, laptop of telefoon zijn interessant voor een autokraker. Ook cd's, zonnebrillen, kentekenbewijzen of zelfs een losse euromunt kunnen een reden voor inbraak zijn. Doordat mensen vaak zichtbaar onderdelen van een navigatiesysteem (houder, snoer, oplader) achterlaten in hun auto, gaan autokrakers op zoek naar de apparatuur.

Daarnaast komt het nogal eens voor dat een auto niet op slot is. Door de automatische deurvergrendeling tegenwoordig, vergeten mensen nog weleens te controleren of de auto daadwerkelijk op slot is.

Meer tips om een auto-inbraak te voorkomen lees je hier.

Wees alert
Een auto-inbraak is vaak een lastige vorm van inbraak om op te lossen. Binnen enkele seconden kan de inbraak al worden gepleegd door gewoon een ruit in te slaan en de buit uit de auto te stelen. Op heterdaad autokrakers betrappen, is dus moeilijk. Daardoor hebben wij de hulp van de burger nodig door alert te zijn en elke voor hen ongewone situatie/ persoon aan ons te melden. Burgers weten vaak niet dat, indien zij een autokraker aan het werk zien, ze 112 mogen bellen. Een signalement (geslacht, postuur, e.d), kenmerken van eventuele vervoermiddelen (merk, type, kenteken) zijn voor on buitengewoon belangrijk bij de opsporing en aanhouding van de verdachte(n).

Hoe gaat een autokraker te werk?
Dit filmpje laat zien hoe autokrakers te werk gaan, gewoon op klaarlichte dag waar iedereen bij is. 

Deze campagne wordt gevoerd in samenwerking met deelgemeente Delfshaven, deelgemeente Overschie en gemeente Rotterdam.