Aantal auto-inbraken stijgt

HOEVELAKEN -  Het aantal auto-inbraken in Nederland stijgt. Bij de politie bestaat de indruk dat professioneel opererende bendes uit Oost-Europa hiervoor verantwoordelijk zijn. De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) vindt dat het tijd is voor een landelijke aanpak om deze criminaliteit te bestrijden.

Dat zei directeur Guus Wesselink van AVc donderdag naar aanleiding van berichtgeving in AD.

Volgens cijfers van AVc is er tot augustus van dit jaar in 79.175 auto's ingebroken. Dat zijn er ruim zevenduizend meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het werkelijke cijfer ligt hoger omdat lang niet iedereen aangifte doet, zegt Wesselink. De inbraken zorgen voor een schade van vele tientallen miljoenen euro's.

De professionele dieven hebben het vooral voorzien op navigatiesystemen en airbags, die veelal vakkundig worden verwijderd. Autokraken was voorheen vooral het terrein van veelplegers, die snel een ruitje inslaan om in de auto achtergelaten losse spullen te pikken. Politie en justitie lijken de laatste jaren succesvol te zijn in de aanpak van veelplegers.

AVc pleit bij minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie voor een landelijke aanpak en internationale samenwerking om de criminele bendes te bestrijden. Op lokaal niveau zou meer moeten worden gedaan aan preventie.

Bron: de Telegraaf