Auto van presentator Jaap Jongbloed tijdens opname gehackt en gestolen

Tijdens de opname van het programma De Nationale Misdaadmeter (AVROTROS) is de auto van presentator Jaap Jongbloed gestolen, terwijl hij de sleutels nog in zijn zak heeft.
De presentator interviewde iemand op straat in Amsterdam voor zijn populaire misdaadprogramma en zag onder zijn ogen een dief met zijn zwarte Outlander PHEV er vandoor gaan.

De diefstal is op camera vastgelegd en wordt in de uitzending van dinsdag 14 april (NPO1 21:25) getoond, evenals de verbaasde reactie van Jongbloed.
Klik hier om de video te bekijken.

'Dit voorval maakt duidelijk dat auto's met moderne technologie veel eenvoudiger en zonder breekwerk zijn te openen, te starten en te stelen', aldus Wouter Verkerk directeur Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). 'Autobezitters gaan er onterecht van uit dat hun nieuwe auto beter beveiligd is. Met de jongste diefstalmethode kan de dief de informatie van de autosleutel uitlezen terwijl deze nog in je jaszak zit.  Vervolgens is een auto eenvoudig te openen, te starten en dus te stelen. Deze methode is nog eenvoudiger dan het stelen via de diagnoseaansluiting in de auto.  

Iedere 40 minuten wordt in Nederland een auto, bedrijfswagen of truck gestolen, in totaal 13.195. Auto's worden steeds jonger gestolen  In 2014  bedroeg de schade voor de categorie personenauto's van 3 jaar en jonger alleen al  € 96 miljoen, een stijging van 257%  ten opzichte van 2011, berekende het VbV.

Personenauto's van 2 tot en met 5 jaar oud worden vaak door criminele organisaties gestolen. Slechts 25 tot 30% werd vorig jaar teruggevonden. Van de jongste auto's (0 en 1 jaar oud) werd na diefstal rond 40% teruggevonden.

Om opsporing te bespoedigen is het Aangifteproces Gestolen Voertuigen (AGV) van verzekeraars en politie per 1 december vorig jaar landelijk ingevoerd. VbV start samen met Kiwa SCM (onafhankelijke organisatie voor hoogwaardige certificering) de campagne 'niet te hacken, niet te stelen'. De campagne moet leiden tot bewustwording over de noodzaak tot adequate beveiliging van auto's. 

Bronvermelding video: Nationale Misdaadmeter