Auto’s met moderne technologie eenvoudig te hacken en te stelen

Amsterdam 14 april 2015 - Auto's met moderne technologie zijn eenvoudig en zonder breekwerk te openen, te starten en te stelen', aldus Wouter Verkerk, directeur Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). 'Autobezitters gaan er ten onrechte van uit dat hun nieuwe auto beter beveiligd is. Met de jongste diefstalmethode kan de dief de informatie van de autosleutel uitlezen terwijl deze nog in je jaszak zit.'

Vervolgens is een auto eenvoudig te openen, te starten en dus te stelen. Deze methode is nog eenvoudiger dan het stelen via de diagnoseaansluiting in de auto. Adequate beveiliging is daarom cruciaal.

Dat heeft ook presentator Jaap Jongbloed van het programma De Nationale Misdaadmeter (AVROTROS) ervaren; hij was zelf slachtoffer van diefstal van zijn auto. De presentator interviewde iemand op straat in Amsterdam voor zijn populaire misdaadprogramma, toen onder zijn ogen een dief er met zijn zwarte Outlander PHEV vandoor reed. De diefstal is op camera vastgelegd en werd in de uitzending van 14 april jl. getoond, evenals de verbaasde reactie van Jongbloed. Bekijk zijn reactie hier

Iedere 40 minuten wordt in Nederland een auto, bedrijfswagen of truck gestolen, in totaal 13.195. Auto's worden steeds jonger gestolen. In 2014 bedroeg de schade voor de categorie personenauto's van 3 jaar en jonger alleen al € 96 miljoen, een stijging van 257% ten opzichte van 2011, berekende het VbV.

Personenauto's van 2 tot en met 5 jaar oud worden vaak door criminele organisaties gestolen. Slechts 25 tot 30% daarvan werd vorig jaar teruggevonden. Van de jongste auto's (0 en 1 jaar oud) werd na diefstal rond 40% teruggevonden.

Uit VbV-onderzoek blijkt dat auto's met een goedgekeurd VbV-SCM beveiligingssysteem 74% minder vaak worden gestolen. En mocht dat wel het geval zijn, dan wordt tot wel 62% van de auto's weer teruggevonden. Zulke systemen zijn dus onmisbaar in de strijd tegen diefstal.

VbV start samen met Kiwa SCM (onafhankelijke organisatie voor hoogwaardige certificering) deze week de campagne 'niet te hacken, niet te stelen'.

De campagne moet leiden tot bewustwording over de noodzaak tot adequate beveiliging van auto's. Een beveiligingssysteem volgens het VbV - SCM Keurmerk Voertuigbeveiliging garandeert een adequate beveiliging. Op www.niettehacken.nl is te zien hoe eenvoudig een jonge auto is te hacken en te stelen.