Onopvallende auto’s in trek bij rovers

Woensdag 19 januari 2011

Onopvallende auto's in trek bij rovers

Criminelen maken de laatste tijd op meedogenloze wijze jacht op snelle, niet al te opvallende, bolides waarmee ze allerlei misdrijven plegen. De slachtoffers worden op parkeerplaatsen vaak bedreigd met een vuurwapen en achtergelaten met een oude - door de rovers eerder - gestolen auto.

Expertisebureau Dekra, dat namens verzekeringsmaatschappijen op zoek gaat naar de gestolen auto's, constateert een forse toename en verharding van dit soort misdrijven. Alleen al in Amsterdam zijn de afgelopen maanden verschillende auto-eigenaren, onder wie een arts van het Academisch Medisch Centrum, op deze manier hun voertuig kwijtgeraakt. Ook in andere delen van het land slaan de daders toe. De politie heeft de zaken verzwegen, waarschijnlijk om het onderzoek niet te verstoren en wil desgevraagd ook niet reageren.

In brand
"De dieven stelen een goedkoop wagentje, rijden daarmee naar een parkeerplaats en wachten daarin net zo lang tot de eigenaar van de door hen gewilde auto naar buiten komt. Vaak wordt diegene bedreigd met een pistool en soms mishandeld", zegt een expert van Dekra. "Het gaat meestal om donkergekleurde voertuigen die snel zijn, maar niet al te veel opvallen. Goed om een overval mee te plegen en snel weg te komen. De eerder gestolen auto wordt op de parkeerplaats achtergelaten en soms in brand gestoken."

Zo werd de medewerker van het AMC vorige week op de parkeerplaats van het ziekenhuis beroofd van zijn zwarte Audi RS6 met 480 pk. Er ontstond een worsteling waarbij een vuurwapen afging. De verslagen eigenaar werd achtergelaten met een oude Opel Kadett. De Audi is nog altijd niet teruggevonden. Eenzelfde type Audi werd op deze wijze ontvreemd in de Amsterdamse wijk Geuzenveld. "De rovers zetten er andere kentekenplaten op en plegen er hun misdrijven mee", zegt de expert.

Op het kantorenterrein Amsterdam-Sloterdijk maakten daders met geweld de sleutels van een donkere Opel Signum buit, onder meer door de eigenaar met pepperspray te bespuiten en te mishandelen.

Waren het voorheen vooral Oost-Europeanen die met veel geweld autosleutels stalen; de werkwijze lijkt nu overgenomen door Nederlanders en Antillianen. "Het gaat in ieder geval om keiharde jongens", zegt een betrokkene bij het onderzoek.

Bron: De Telegraaf