Gestolen voertuigen sneller in beeld op acht bedrijventerreinen in Gemeente Utrecht

Apeldoorn 24 juli 2017

Om bedrijventerreinen in de Gemeente Utrecht veiliger te maken hebben U-Safe, Spyke en Security en Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit op 7 juli 2017 een samenwerkingsovereenkomst getekend voor acht bedrijventerreinen (Woonboulevard - Cartesius - Business Eiland - Lage Weide - Papendorp - Nieuw Overvecht - Oudenrijn en halt toe te roepen worden alle kentekens van passerende voertuigen op vrijwel alle toegangswegen gescand en gecontroleerd in het VbV - Vermiste Auto Register.

Hoe werkt het?
Op het moment dat een vermist of gestolen voertuig de beveiligingscamera's langs de toegangswegen passeert dan wordt het kenteken gescand en vergeleken in het Vermiste Auto Register. Op het moment dat het voertuig als vermist of gestolen staat gesignaleerd ontvangt de centralist van Spyke Security direct een melding en zet deze voor opvolging door naar politie Midden Nederland. Om het voertuig niet uit het oog te verliezen wordt er door Spyke Security een surveillanceauto ingezet tot het moment dat de politie ter plaatse is om het voertuig en verdachte(n) staande te houden.

Succesvolle aanpak
Een gestolen auto op een bedrijventerrein betekent onraad en is een voorbode van problemen. Door deze snelle aanpak kunnen vele vormen van criminaliteit voorkomen worden. Uit de praktijk blijkt dat deze samenwerking zijn vruchten afwerpt: er zijn al een aantal heterdaad aanhoudingen verricht en daarnaast maakt het Openbaar Ministerie in haar onderzoek gebruik van de veiliggestelde beelden.
Voor alle partijen is deze aanpak succesvol: vervolgcriminaliteit wordt mogelijk voorkomen. Dit zorgt voor schadelastreductie voor verzekeraars en daarnaast wordt ook nog eens de pakkans van criminelen vergroot.