Weer dure koplampen auto's gestolen in Nijmegen

NIJMEGEN - Weer zijn autobezitters in Nijmegen het slachtoffer geworden van dieven die het voorzien hebben op dure xenonkoplampen van Volvo's.

In de nacht van vrijdag op zaterdag was het zeker vijf keer raak in de stad, waaronder in de wijk Nije Veld.

Ellende en Stress

Ook de 64-jarige Henk Kuijt was het slachtoffer. "Mijn buren attendeerden me er zaterdaochtend op dat de koplampen weg waren. We hebben deze auto pas een paar maanden en dan dit. Die lampen kosten per stuk zo'n 1.200 euro. Daar komt de reparatie van al snel 2.500 euro dan nog bij. Gelukkig zijn we verzekerd. Maar al die ellende en stress, is natuurlijk niet fijn. Al is het 'maar'een auto, deze diefstal is toch een inbreuk op je privacy."

Rooftochtje

Autosleepdienst Houterman uit Lent had het er zaterdag even druk mee. Met het wegslepen van vijf Volvo's zonder dure verlichting en met kapotte ruiten, waarmee niet meer gereden kon worden. Bij Houterman spreken ze van 'een rooftochtje'. Het bergingsbedrijf heeft niet het idee dat het laatste weken weer schering en inslag is met het stelen van gewilde xenonkoplampen.

De politie zei gistermiddag nog niemand te hebben aangehouden in deze zaak. Of er de laatste tijd in de regio weer vaker van deze diefstallen van auto-onderdelen gepleegd worden, kon de woordvoerder zondag niet zeggen.

Strafblad

In september stonden nog twee jongemannen, van 19 en 20 jaar, voor de rechter vanwege het stelen begin dit jaar van die dure koplampen van een geparkeerde auto aan de Oude Graafseweg in Nijmegen. De twee, met een blanco strafblad, kregen van de rechter een werkstraf van 90 uur.

Marktplaats

De laatste jaren worden in de regio Nijmegen vaker dit soort speciale koplampen gestolen. Vooral in de wintermaanden blijken de xenon-koplampen van Volvo's in trek bij het dievengilde. Behalve dure koplampen zijn ook navigatieapparatuur en airbags vaak doelwit van inbraken. Volgens stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit komt dat omdat autobezitters steeds minder waardevolle spullen in hun auto laten liggen. Daardoor proberen autokrakers hun slag te slaan door onderdelen te stelen. Het vermoeden bestaat dat de koplampen en andere onderdelen via Marktplaats of in het buitenland worden verkocht.

De stichting Verzekeraars Bureau Voertuigcriminaliteit adviseert, als het even kan, auto's op bewaakte parkeerplaats of een goed verlichte plek neer te zetten. Iets wat ook de politie als tip meegeeft.

nieuwsbericht_koplampen