Veroordelingen in zaak van verstopte miljoenen bij garagebedrijf Wormerveer

19 april 2018 - Arrondissementsparket Noord-Holland

Twee broers van 35 en 32 jaar uit Beverwijk, een 31-jarige man uit Zaandam en een garagebedrijf uit Wormerveer zijn op 19 april jl. door de meervoudige kamer van de rechtbank Noord-Holland veroordeeld tot gevangenisstraffen, een geldboete en verbeurdverklaring van de miljoenen. De rechter heeft hen schuldig bevonden aan witwassen en heling van gestolen auto-onderdelen.

Eis ter zitting
Tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen de vier verdachten heeft de officier van justitie op 5 april jl. een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar geëist tegen de hoofdverdachte en verbeurdverklaring van de ruim 3,3 miljoen euro. De overige verdachten hoorden een gevangenisstraf van zes maanden tegen zich eisen. Ten aanzien van de garage vroeg de officier om een geldboete van 80.000 euro en verbeurdverklaring van de gehele garage-inventaris en bedrijfsvoorraad.

De officier stond ter zitting stil bij de wijze waarop crimineel geld wordt witgewassen:  ''In dit onderzoek heeft het garagebedrijf uit Wormerveer op zeer professionele wijze verborgen ruimtes in auto's gebouwd. Uit onderzoek van de Douane blijkt bijvoorbeeld dat de ruimtes met magneten werden geopend en gesloten, en dat in de kofferbak een extra houten achterwand was geplaatst. Vermoedelijk hadden verdachten het plan om de 3,3 miljoen euro in deze bergruimtes te vervoeren, om het vervoersrisico van zo'n groot bedrag in contanten te beperken.''
De verdachten hebben zich volgens het OM schuldig gemaakt aan het witwassen van een zeer groot geldbedrag in contanten en heling van gestolen auto-onderdelen. De officier van justitie tijdens zijn requisitoir: ''Hiermee hebben ze criminelen geholpen grote sommen geld wit te wassen, en op die manier gelden afkomstig uit misdaden onttrokken aan het zicht van justitie. Ook heeft hun handelen bijgedragen aan het in stand houden van een afzetmarkt voor gestolen goederen. Verdachten hebben snel en simpel rijk willen worden ten koste van anderen. Voor één van de verdachten geldt bovendien dat hij voor dit soort delicten al eens eerder is veroordeeld, maar dit heeft hem er niet van weerhouden soortgelijke feiten opnieuw te plegen.''

Dekmantel
Vorig jaar hebben Politie, gemeente Zaanstad, Douane, het Landelijke Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit en het OM een gezamenlijke inval gedaan bij het garagebedrijf in Wormerveer. Dit was naar aanleiding van reguliere controles, die duidden op signalen van strafbare feiten waarbij de garage als dekmantel zou worden gebruikt. Het zou gaan om het op naam zetten van auto's ten behoeve van verdachten zelf, het plaatsen van gestolen onderdelen in schadeauto's, en het bouwen van verborgen ruimtes. De verdenking werd concreter toen informatie binnen kwam dat het ook ging om diefstal van auto-onderdelen, bedoeld voor herstelwerkzaamheden aan schadeauto's in de garage. Dat was voldoende voor een strafrechtelijke doorzoeking.

Geldhond
In de garage werd toen, door inzet van geldhonden, ruim 3,3 miljoen euro aangetroffen, het merendeel verstopt in autobanden. De officier van justitie feliciteerde ter zitting speurhond Alex: ''Alex heeft de eer het hoogste criminele geldbedrag te hebben gevonden dat ooit in Nederland in contanten in beslag is genomen. Een bedrag dat zonder deze speurneus niet was ontdekt.'' Naast dit enorme geldbedrag werden auto's in beslag genomen waarin verborgen ruimtes zaten, een gestolen auto en onderdelen van gestolen auto's. Verder zijn in de garage spullen gevonden die bedoeld zijn voor diefstal van voertuigen, zoals nagemaakte sleutels, GPS-trackers, startsystemen, bivakmutsen, cilindertrekkers en powerdecoders.