OM eist celstraf tegen Nijkerker spil in grote ‘navigatieroof’ uit Audi's en Volkswagens

Een man uit Nijkerk (53) gaat mogelijk voor lange tijd de gevangenis in. Het Openbaar Ministerie verdenkt de Nijkerker ervan jarenlang gehandeld te hebben in gestolen radio- en navigatiesystemen uit auto's.

,,Vanuit heel Nederland kwamen mensen bij de verdachte om deze systemen te verkopen", zei de officier van justitie op de zitting. ,,Hij heeft een hele grote rol gehad bij het in stand houden van een afzetmarkt van gestolen goederen."

Witwassen en heling

Het OM eist een celstraf van dertig maanden, waarvan tien voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar. Volgens de officier heeft de man zich onder meer schuldig gemaakt aan witwassen en heling van honderden radio's en navigatiesystemen, afkomstig uit onder meer Audi's en Volkswagens. Dat gebeurde in de periode van februari 2015 tot en met mei 2017. Een aanzienlijk deel van deze systemen stond als gestolen geregistreerd. Een aantal systemen dat niet als gestolen bekend stond, bleek dat na onderzoek alsnog te zijn.

Hij heeft een hele grote rol gehad bij het in stand houden van een afzetmarkt van gestolen goederen.

Officier van justitie

Marktplaats

De Nijkerker gaf aan de systemen in te kopen via Marktplaats. De bijbehorende advertenties printte hij uit voor zijn administratie, waarna hij op de advertenties schreef hoeveel systemen en voor welk bedrag hij ze zou hebben gekocht. Uit navraag van de politie bij verkopers bleek dat zij slechts een enkel systeem of zelfs helemaal niets aan de man hadden verkocht.

Grote vis

Volgens de officier van justitie was de man een van de grootste handelaren in dergelijke radio- en navigatiesystemen in Nederland. ,,Hij heeft puur uit winstbejag gehandeld en heeft alle eerdere waarschuwingen in de wind geslagen. Het gaat om een ernstig strafbaar feit, waarop in beginsel alleen een gevangenisstraf een passende en noodzakelijke straf is", aldus de officier.

Naast de gevangenisstraf eiste de officier ook een geldboete van 2500 euro voor het niet bijhouden van een opkoperregister.

De rechtbank in Arnhem doet over twee weken uitspraak.

Nieuwsbericht_29mei