Weer Utrechtse verdachte van Duitse plofkraken opgepakt

audi_bende

De gecrashte Audi in Kanaleneiland, na een plofkraak in het Duitse Wesel vorig jaar.

update De politie heeft vanmorgen een 25-jarige Utrechter gearresteerd op verdenking van het plegen van plofkraken in Duitsland. In vijf Utrechtse woningen zijn huiszoekingen gedaan. Daarbij zijn goederen en geld gevonden die wellicht met de plofkraken te maken hebben.

Vorige week werd in Hilversum ook al een 30-jarige man opgepakt. De Hilversummer en de Utrechter worden er in ieder geval van verdacht op 17 april in het Duitse Castrop-Rauxel een plofkraak op een geldautomaat te hebben gepleegd. Daar werden eerder al twee mensen voor opgepakt.

Bij de kraak in Castrop-Rauxel werden de criminelen gezien door een getuige en sloegen ze op de vlucht. In Dortmund werden toen vrijwel direct twee verdachten uit Nederland opgepakt die nog steeds vastzitten.

Onderzoek leverde toen informatie op die tot de nieuwe arrestaties en huiszoekingen in Utrecht leidde. Volgens de Utrechtse politie is er de afgelopen jaren intensief samengewerkt met de Duitse collega's om de Nederlandse verdachten van plofkraken, die uitwijken naar Duitsland, op te sporen. De politie zegt ook een steeds beter beeld te krijgen van de groep plofkrakers uit Nederland.

Audi-bende

Deze zogeheten Audi-bende is al enkele jaren actief in Duitsland omdat de Nederlandse geldautomaten steeds beter beveiligd zijn. De groep plofkrakers, zo'n 200 man groot en vooral uit de regio Utrecht, rijdt met snelle (gestolen) Audi's naar Duitsland om daar een plofkraak te plegen. Ze vluchten vervolgens in hun
Audi's met hoge snelheid weer naar Nederland.

De grote groep huurde zelfs in Duitsland garageboxen af om het materiaal dat ze bij de plofkraken gebruiken, op te slaan. In vijf garageboxen in Hagen, Wuppertal, Duisburg, Dormagen en Keulen werden zulke garageboxen gevonden met auto's, een vrachtwagen, twee scooters, gasflessen en kraaienpoten gevonden.

Omgekomen

In 2016 kwam op de terugweg naar Nederland een van de plofkrakers om het leven en raakte een andere zwaargewond toen hun gestolen auto op de Duitse snelweg met hoge snelheid crashte. Ook op het Anne Frankplein in Utrecht crashte vorig jaar een dure gestolen Audi waarin plofkrakers zaten die die nacht in het Duitse Wesel een automaat tot ontploffing hadden gebracht.

De politie volgde de auto die met snelheden van boven de 200 kilometer per uur terugreed naar Nederland, maar verloor ze vlakbij Utrecht uit het oog. Nadat de auto op de rotonde gecrasht was, vluchtten de inzittenden Kanaleneiland in, maar dankzij DNA in de auto werden de verdachten alsnog opgespoord. Ze moeten nog worden berecht.