Servers in beslag genomen bij grootschalige politiecontrole

02-07-2019, 19:51

 

HAARLEMMERMEER Politie Noord-Holland heeft vorige week samen met het Openbaar Ministerie, Belastingdienst, Douane, Omgevingsdiensten IJmond en Noordzeekanaalgebied, LIV (landelijk informatie voortuigcriminaliteit), Liander en meerdere gemeenten in de politieregio Kennemerland een succesvolle actie gehouden. Ook in Haarlemmermeer werd gecontroleerd. De organisatie onderzochten de gehele week in wisselende samenstelling meldingen, op zoek naar illegale activiteiten, spookwoningen, drugs, en andere ondermijnende activiteiten. Per gemeente werden door de partners meerdere meldingen geselecteerd, die interessant waren om te controleren. Doel van deze integrale controles was drieledig: 'opvegen' (bijvoorbeeld aangetroffen drugs en wapens uit het circuit halen), informatie vergaren en criminele activiteiten verstoren.

Maandag 24 juni werden vier locaties bezocht in Zwanenburg en Hoofddorp. Het ging specifiek om bedrijfscontroles. In een pand in Zwanenburg werden tientallen servers, 27 server-stellages met in ieder zes grafische kaarten, gevonden. De eigenaar was onbekend, en er werd illegaal stroom afgetapt. De apparatuur is in beslag genomen. Waarvoor deze servers gebruikt werden en de oorsprong wordt verder onderzocht.

Op andere locaties nam de politie negen auto's in beslag waarin mogelijk een verborgen ruimte was gemonteerd. Specialisten van de Douane hebben de auto's onderzocht en in twee auto's werden verborgen ruimtes aangetroffen. Verder werden drugs en gestolen auto-onderdelen, waaronder motorblokken, aangetroffen. De eigenaar van het autobedrijf was al eerder en op een andere locatie hiermee in de fout gegaan. Bij de milieucontroles die de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied uitvoerde, werd een aan aantal overtredingen geconstateerd. De Belastingdienst constateerde meerdere fiscale overtredingen. Zo waren er op twee adressen personen met een uitkering aan het werk die niet geregistreerd stonden als werknemers, was er op een adres sprake van bedrijfsactiviteiten waarover geen belastingen werden afgedragen en werd er ook een persoon met een openstaande belastingschuld aangetroffen. Ook heeft de Belastingdienst op een adres een deurwaarder ingezet om een openstaande vordering van 30.000 euro te innen.

De actie laat zien dat een melding bij de politie zeker zin heeft. Walter Kuenen, specialist Ondermijning van Politie Noord-Holland: "De meldingen zijn afkomstig van wijkagenten en van de gemeenten, maar ook van burgers en ondernemers die melden via Meld Misdaad Anoniem. We willen met deze veegweek ook de inwoners laten zien: het helpt wél als je melding doet van dingen in je buurt die mogelijk strafbaar zijn."