Voorkom de aankoop van een gestolen auto

6 juni 2011

Voorkom de aankoop van een gestolen auto

In samenwerking met andere partijen heeft het VbV een Top 10 lijst met tips gemaakt voor het voorkomen van de aankoop van een gestolen auto. Deze Top 10 kunt u hier vinden. 

Van voertuigen die zijn gestolen wordt de oorspronkelijke identiteit meestal veranderd. Kort samengevat zijn er 2 manieren:
1. Omkatten
Men gebruikt de identiteit van een niet meer te herstellen schadeauto. Men zet het chassisnummer en andere identiteitskenmerken over van de schadeauto in het gestolen voertuig.
2. Klonen of dupliceren
Dit is de ultieme vorm van omkatten. Men gebruikt de identiteit van een nog rondrijdend voertuig en maakt een kopie van dit voertuig. Kentekenbewijs, kentekenplaten, model, kleur-, en het chassisnummer worden gekopieerd of aangepast om een identiek voertuig te creëren.

Als u een auto heeft gekocht die achteraf van diefstal afkomstig blijkt te zijn, heeft u heel wat uit te leggen aan de politie. De kans is dan zeer groot dat u de auto moet teruggeven aan de rechtmatige eigenaar. U bent dan het voertuig en uw geld kwijt. Let op, want als u als particulier een auto koopt waarvan u weet of had kunnen weten dat het om een gestolen auto gaat, maakt u zich ook schuldig aan een vorm van heling.

Gerenommeerd autobedrijf
Een eerste mogelijkheid om het risico van de aankoop van een gestolen voertuig te minimaliseren is een aankoop te doen bij een gerenommeerd autobedrijf. U hebt dan als consument een betere bescherming en rechtspositie mocht er iets mis zijn met het voertuig. 

Aankooptips
Besluit u een aankoop te doen via een particulier, dan kunt u zelf het nodige doen om het risico te verkleinen een gestolen auto te kopen. Bij een kloon of duplo auto worden zoveel mogelijk in het oog springende kenmerken gekopieerd van een nog rondrijdend voertuig. Er zijn echter kenmerken die niet eenvoudig te kopiëren zijn, waardoor men dat doorgaans achterwege laat. Onderstaande tips kunnen een indicatie zijn dat er iets niet in orde is met het voertuig en/of de aanbieder:

1. Zorg dat u het kentekennummer weet vóór u het voertuig gaat bekijken. U hebt dan de mogelijkheid om via RDW.nl (Online opvragen voertuig gegevens) alle toegankelijke voertuiggegevens te raadplegen en zelfs uit te printen via de knop rechtsboven.  Gegevens zoals brandstof (B, LPG, D), gestolen, APK vervaldatum, bouwjaar, kleur, BPM- bedrag, zijn te controleren. Een WOK- indicatie (wacht op keuren) op `Ja` kan betekenen dat het voertuig zware schade heeft en nog gekeurd moet worden bij de RDW. Een laag BPM bedrag kan er op duiden dat het voertuig met ernstige schade is geïmporteerd. Ziet u één van deze signalen of afwijkt de registratie af van de advertentie, vertrouwt het dan zeker niet!
2. Controleer de Nationale Auto Pas (NAP), de kosten hiervoor bedragen € 2,95. Een van NAP afwijkende kilometerstand kan verdacht zijn. Voor € 4,95 wordt ook het Vermiste Auto Register (VAR) geraadpleegd. Waarschijnlijk is de NAP informatie vanaf 1 januari 2012 ook via RDW.nl opvraagbaar.
3. Kunt u de verkoper identificeren? Let op als een mobiel telefoonnummer wordt gebruikt. De verkoper is dan mogelijk achteraf niet meer te achterhalen. Vraag altijd de verkoper zich te legitimeren en noteer de gegevens zoals naam, adres en telefoonnummer. Maak een kopie van de advertentie op Internet. Bewaar al deze gegevens zodat bij eventuele problemen wellicht nog zaken te achterhalen zijn.
4. Maak een afspraak bij de verkoper thuis en overtuig uzelf dat het ook diens huis is. Maak geen afspraak bij u thuis of op een andere locatie. Bekijk de auto bij daglicht.
5. Controleer of de verkoper ook de eigenaar is van het voertuig. Als de verkoper niet de geregistreerde eigenaar is, vraag dan waarom en controleer dan zeker zijn legitimatie. Wees in deze situaties extra alert.
6. Het kentekenbewijs moet compleet zijn: deel 1a (technische gegevens), deel 1b (gegevens huidige eigenaar) en deel 2 (overschrijvingsbewijs) en voorzien zijn van een watermerk. Controleer aan de hand van het kentekenbewijs of het kentekennummer, het chassisnummer en het typeplaatje met de auto overeenkomen.
7. Laat de eigenaar van de auto de bediening van de auto uitleggen. Hij zou er goed mee bekend moeten zijn.
8. Controleer op diefstalschade aan bijvoorbeeld portiersloten en het contactslot.
9. Controleer of graveringen van het kenteken in de ruiten aanwezig zijn en of die kloppen met het kenteken op het voertuig. Ingeval ze zijn verwijderd of bewerkt kunt u de zaak niet vertrouwen.
10. Gestolen auto's worden meestal niet met de originele sleutels, centrale portiervergrendelingen en/of afstandbediening geleverd. Controleer met alle gekregen sleutels de beide voorportieren en het contactslot en wees er zeker van dat de afstandbediening op alle portier en koffer vergrendelingen functioneert. Als de sleutels nieuw zijn of niet corresponderen met de staat van de sleutels die je met een dergelijke kilometerstand verwacht, is dat een indicatie dat er misschien iets fout is. 
11. Vraag de verkoper om het oorspronkelijke aankoopbewijs en controleer het onderhoudsboekje met de kilometertellerstand. Indien het voertuig APK keuringsplichtig is vraag dan om het APK rapport en controleer de gegevens zoals kenteken, afloopdatum, kilometerstand, enzovoorts.
12. Ga met de verkoper naar het postkantoor hij heeft immers de vrijwaring nodig om zich te vrij waren van de voertuig verplichtingen. Als de verkoper niet mee wenst te gaan en aangeeft dat u het vrijwaringbewijs op mag sturen, vertrouwt het dan zeker niet. Zet eerst het voertuig op naam voordat u betaalt.

Als u een kloon hebt gekocht
Als een kloon voertuig is gekocht komt men daar niet direct achter. Veelal duurt ontdekking enige maanden omdat de echte eigenaar bijvoorbeeld motorrijtuigen belasting terugontvangt of een verkeersboete van de kloon hem wordt aangerekend. Pas dan wordt contact gezocht met Politie of Belastingdienst. Via Politie en RDW wordt dan contact gezocht met de beide eigenaren en volgt een onderzoek naar de identiteit van beide voertuigen. Het omgekatte of gekloonde voertuig zal meestal worden opgeëist door de rechtmatige eigenaar. Dit kan de oude eigenaar zijn of een verzekeraar die het gestolen voertuig heeft uitgekeerd.

De hiervoor genoemde tips kunnen mede bepalend zijn of u het voertuig wel of niet af moet staan.

Ten slotte:

  • Als u bij de aankoop denkt: "Dit is te mooi om waar te zijn", wees dan extra op uw hoede.
  • Laat u nooit onder druk zetten om snel te kopen, betaal geen handgeld en zeker niet contant.

Een tweedehands auto koopt u bij voorkeur bij een gerenommeerd autobedrijf. Dit geeft u de meeste consumentenbescherming.