Auto-inbraak daalt, hoogte van claims stijgt

9 juni 2011

Auto-inbraken dalen, hoogte van claims stijgt

Auto-inbraken zijn de laatste tien jaar flink afgenomen. Dat blijkt uit de tiende editie van de jaarlijkse Misdaadmeter van het AD, die eind deze week verschijnt. Het CVS ziet ook een lichte daling van het aantal claims van auto-inbraken, maar juist een toename van de schadelast met zo'n tien procent per jaar. 

De AD Misdaadmeter brengt elk jaar op basis van cijfers van alle politiekorpsen de criminaliteit in Nederland in beeld. Daarvoor wordt gekeken naar delicten waarmee de burger het meest heeft te maken. Eind deze week maakt de krant openbaar waar het 't minst en meest veilig wonen is in het land. 

Slimmer politiewerk 
Het AD publiceerde deze week al deelconclusies van de AD Misdaadmeter 2011. Hieruit blijkt dat het aantal auto-inbraken in ons land vorig jaar daalde tot ruim 93.000, vier procent minder dan een jaar eerder. De daling ten opzichte van tien jaar geleden is nog vele malen groter, aldus het AD. Werd in 2001 nog één op de zeventig Nederlanders slachtoffer, vorig jaar werd 'slechts' één op de 178 getroffen. 

De politie denkt dat veelvoorkomende criminaliteit flink is gedaald door slimmer politiewerk, doordat junks langere celstraffen hebben gekregen, begeleid drugs zijn gaan gebruiken en verplicht hebben moeten afkicken. De criminele junk is volgens AD bijna verdwenen. 

Kruimelwerk 
Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) ziet ook een dalende trend in het aantal meldingen van claims voor auto-inbraak. "We zien sinds 2007 een daling van 16 procent aan claims, zo'n vier procent per jaar", aldus CVS-statisticus Michel Bel. "We zien wel dat de schadelast de laatste jaren toeneemt met zo'n tien procent. Het gaat dus om grotere bedragen gestolen goederen. Het zijn vooral de navigatiesystemen, laptops en mobiele telefoons die populair zijn." 

Dit onderschrijft ook de conclusie van de AD Misdaadmeter dat het kruimelwerk verdwijnt. Bel: "Waarschijnlijk wijzen de grotere claimbedragen op steeds professionelere daders in plaats van gelegenheidsdiefstal."

Bron: Het Verbond van Verzekeraars (www.verzekeraars.nl)