Politie zet lokvaartuigen in.

6 juli 2011

Politie zet lokvaartuigen in.

Jacht op gestolen boot.
AMSTERDAM - Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) grijpt deze zomer aan om in de Nederlandse wateren extra controles op gestolen pleziervaartuigen en buitenboordmotoren uit te voeren. De waterpolitie hoopt de diefstalcijfers, die al jaren fors toenemen, daarmee terug te dringen.

Het afgelopen jaar werden meer dan twaalfhonderd vaartuigen ontvreemd: een stijging van 46 procent ten opzichte van 2009. Daarnaast gingen dieven in 2010 met 3 procent meer buitenboordmotoren aan de haal: 2081 stuks. "Vooral de kleine pleziervaartuigen met een laag aantal pk's zijn in trek, omdat ze licht zijn en gemakkelijk kunnen worden gestolen. Met een klein vaartuig ben je snel ver weg", aldus KLPD-woordvoerder Ed Kraszewski.

Het oplossingspercentage van bootdiefstal, die voornamelijk in de zomermaanden wordt gepleegd, is doorgaans laag. Weliswaar werden in 2010 meer gestolen pleziervaartuigen en buitenboordmotoren teruggevonden dan het voorgaande jaar, maar het overgrote deel van de dieven weet toch met een bootje te ontkomen.

Chips
Verzekeraar Delta Lloyd liet eerder doorschemeren dat er meer en meer boten na een diefstal worden teruggevonden door het zogenoemde 'track en trace systeem'. Daarbij zijn chips op een geheime plaats in het vaartuig gebouwd, waardoor de boot altijd teruggevonden kan worden. De meeste boten zijn echter niet voorzien van de chip.

HISWA vereniging, de brancheorganisatie voor watersportbedrijven, is voorstander van invoering van een registratie- en identificatiesysteem voor vaartuigen. Dat moet voorkomen dat gestolen exemplaren gemakkelijk kunnen worden verhandeld. "Het is nu nog een heel karwei om vast te stellen of de verkoper ook de eigenaar is", aldus woordvoorder Jeroen van den Heuvel, die bovendien pleit voor preventieve maatregelen, zoals goede sloten.

De politie Friesland en korpsen in andere waterrijke provincies zijn al begonnen met de eerste grote controles. Het Friese korps zet net zoals voorgaande jaren lokboten in om dieven op heterdaad te kunnen arresteren.

Bron: De Telegraaf