TVM: pas op voor neptransporteurs

Zaterdag 17 september 2011

Hoogeveen- TVM, de verzekeraar voor transportverkeer, waarschuwt zijn opdrachtgevers voor fraude met vrachtladingen door neptransporteurs.

Criminelen uit onder meer Bulgarije en Roemeniƫ slagen er steeds vaker in ladingen buit te maken via het zogeheten vrachtuitwisselingssysteem. Dat is een soort digitale beurs, waarop transporteurs en aanbieders van vracht elkaar vinden. De fraudeurs slagen er op onverklaarbare wijze in accounts van bonafide transporteurs te achterhalen. Als ze daarmee de opdracht voor een transport bemachtigen, gaan ze er met de lading vandoor. De adressen en contactgegevens die de criminelen opgeven zijn vals. Ze bedienen zich van prepaid telefoons, die inbereikbaar zijn zodra de vracht in hun handen is. Soms bellen ze de opdrachtgever met de mededeling dat het transport is vertraagd, om zo tijd te rekken voordat de fraude wordt ontdekt.
Volgens het vanuit Hoogeveen opererende TVM zoeken criminelen nieuwe manieren om ladingen te roven, nu de beveiligingscamera's tegen transportcriminaliteit langs de weg in opmars zijn. Onder meer de belangrijke transportroute Rotterdam-Eindhoven-Venlo is daar sinds kort mee beveiligd.

Bron: de Stentor