'Hardere maatregelen tegen diefstal airbags'

Woensdag 28 september 2011

HOEVELAKEN -  De diefstal van onder meer airbags, radio's en navigatiesystemen uit auto's moet harder worden aangepakt. Dat vindt de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). AVc heeft een aantal voorstellen opgesteld waarover de stichting vrijdag met staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) praat. Dat heeft een woordvoerder woensdag gezegd.

airbag

Volgens AVc is een airbag in deze tijden van crisis een gewild item. Het auto-onderdeel levert ongeveer 600 euro op op de illegale markt, aldus de stichting. De diefstal van airbags is al jaren een probleem, maar het lijkt erop dat de populariteit onder criminelen toeneemt. Volgens de stichting moet de politie daarom veel meer samenwerken met instanties als gemeentes.

Laatstgenoemden zouden meer moeten doen aan bijvoorbeeld de verlichting in openbare gebieden. "We willen dat er veel meer gebeurt in de preventieve sfeer. Daarvoor is echt niet heel veel geld nodig", aldus de zegsman. "Het onderwerp wordt echt niet minder. Vroeger werd een ruitje ingetikt en namen ze je autoradio mee. Tegenwoordig worden auto's veel meer toegetakeld omdat een airbag of een navigatiesysteem niet zo voor het grijpen zijn."

Bron: De Telegraaf