Teeven gaat autokraken aanpakken

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) wil het aantal autokraken in Nederland met 20 procent terugdringen. Hiervoor werkt hij samen met Verzekeringsbureau bestrijding Voertuigcriminaliteit (VbV), politie, Stichting Aanpak voertuigcriminaliteit (AVc), het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en de ANWB.

In het kader van de gezamenlijke campagne tegen autokraak heeft Teeven tien lokauto's in ontvangst genomen. De politie kan deze auto's inzetten om een criminelen die een laptop, fotocamera of iets anders waardevols uit de auto stelen, op heterdaad vast te leggen.
Lokauto8nov11

Jaarlijks wordt één op de vijftien automobilisten geconfronteerd met autokraak. De maatschappelijke schade is ruim € 438 mln. Uit analyse van de politie blijkt dat dieven het naast laptops en mobiele telefoons, ook voorzien heeft op onderdelen zoals navigatie, airbags en koplampunits. Auto-inbraken worden overwegend gepleegd door professionele veelplegers. Zij veroorzaken hiermee niet alleen veel schade, maar zorgen ook voor overlast en geven burgers een onveilig gevoel.

De inzet van lokauto's met videoregistratie was in Utrecht succesvol. In een pilot konden door de inzet van lokauto's diverse daders worden opgepakt en daalde het aantal autokraken in de regio met 40 procent. Naar aanleiding van het succes van deze pilot wil Teeven de Utrechtse aanpak een landelijke uitwerking geven.

Naast de inzet van door de politie geprepareerde lokauto's met verborgen camera's zal een landelijke coördinator bij de politie worden aangewezen. Deze kan de andere korpsen hierin bijstaan. Bovendien wordt door het Ministerie van Veiligheid en Justitie onderzocht of verzekeraars zich voegen als afgeleid benadeelde in een strafzaak.