Politie start campagne tegen autocriminaliteit in Delfshaven

Datum 4 juli 2012

ROTTERDAM-WEST- Om de autocriminaliteit terug te dringen in Delfshaven, zijn  politie Rotterdam-Rijnmond en partners een campagne begonnen.  Ze komen deze weken op verschillende manieren in actie. De campagne kende een opvallende start: het plaatsen van 30 met graffiti bespoten sloopauto's.

 

De campagne maakt deel uit van het project 10.000 eyes, dat in het najaar van 2011 in Delfshaven startte. 10.000 eyes heeft als doel om mensen alerter te maken op de veiligheid in hun eigen buurt, door vaker en eerder ongewone situaties te melden aan politie en gemeente. Het project richtte zich in het najaar van 2011 op overvallen.

10.000 eyes
Het gedachtegoed achter 10.000 eyes - samenwerken voor een veilige buurt- past de politie de komende 3 maanden toe op autocriminaliteit. Autocriminaliteit is een terugkerend probleem. De politie hoopt op deze ludieke wijze de mensen te bereiken en er zo echt iets aan te kunnen veranderen. Het project is gerealiseerd door de politie, deelgemeente Delfshaven en andere externe partners en sponsoren.

Kunstobjecten
Afgelopen dagen werd druk gespeculeerd over de met graffiti bespoten auto's . "Zag er net een op de Mathenesserlaan toen ik naar mijn werk reed. Het heeft ook ogen. Wellicht zelfde project als de ogen op de Twin Towers op Marconiplein?", zo reageerde een bewoonster op een artikel op www.rijnmond.nl over de auto's. Partners van politie en scholieren toverden een aantal sloopauto's om tot kunstwerken. De auto's -beschikbaar gesteld door autobedrijf Atlas- werden woensdagochtend 26 juni geplaatst. De gemeente heeft een vergunning afgegeven voor het plaatsen van de auto's op de trottoirs.


De aanpak
Bewoners van de wijk Bospolder-Tussendijken vonden woensdagochtend een kaart onder hun ruitenwissers. Met de kaart met een rood en een groen vlak kunnen bewoners aangeven of ze wel of niet hun kentekenplaten stevig bevestigd willen hebben. Daarnaast kunnen ze aangeven of ze hun kenteken in de ruit gegraveerd willen hebben.

 

Volgende week wordt gehoor gegeven aan de verzoeken. Carglass graveert de kentekens in de autoruiten en garagebedrijf P. Bot uit Vlaardingen zorgt ervoor dat de kentekenplaten stevig vastgezet worden. Politieagenten gaan langs de deur om met bewoners in gesprek te gaan en hen te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid met betrekking tot diefstal uit auto's. Na Bospolder-Tussendijken volgen de komende maanden de overige wijken in Delfshaven.

 

Voor meer informatie over het project: www.10000eyes.nl.

Het VbV ondersteunde deze campagne en stelde hiervoor preventiefolders ter beschikking. In de folder 'Is uw auto goed beveiligd?' wordt de burger bewust gemaakt van het diefstalrisico en geïnformeerd over de preventieve maatregelen die men zelf kan nemen ter voorkoming van autodiefstal.

afblijven    

 

rotonde

 

 

fordka