Autokluisje een sterk wapen tegen autokraak

Het landelijke programma aanpak autokraak, een publiek-private samenwerking, streeft naar:

Geef dieven geen kans!

  • Parkeer uw auto in het licht en in het zicht van omliggende bebouwing of op een plaats waar veel mensen komen.
  • Niets erin, niets eruit! Laat geen waardevolle spullen achter in uw auto. Denk ook aan houders, snoeren en opladers.
  • Toch spullen achterlaten? Gebruik dan een VbV - SCM goedgekeurd autokluisje.
  • Controleer met de hand of uw auto goed afgesloten is.

Het aantal auto-inbraken in Nederland is de laatste jaren fors gestegen, geeft burgers veel ergernis, overlast, onveiligheidsgevoelens en schade en veroorzaakt de samenleving een jaarlijkse schadelast van ruim 438 miljoen euro. Publieke en private organisaties werken samen bij de aanpak en bestrijding van auto-inbraak.  Politie en verzekeraars (VbV) nemen hierin het voortouw, maar ook het ministerie van Veiligheid en Justitie, het OM,  de Stichting AVc, het CCV en de ANWB zijn hierbij nauw betrokken.  In dit brede offensief is er nu een nieuw wapenfeit te melden: het eerste goedgekeurde VbV - SCM autokluisje is op de markt.

Waarom een autokluisje?

Natuurlijk is de slagzin tegen autokraak 'niets erin, niets eruit' ijzersterk en blijft dat het uitgangspunt, maar soms is de zakelijke rijder of de particuliere automobilist genoodzaakt om  waardevolle spullen achter te laten in de auto. Deze moeten goed opgeborgen kunnen worden. Het goedgekeurde autokluisje zal hierin moeten voorzien. Ook het 'nieuwe werken' op kantoor, thuis of flexibel waar dan ook, maakt het noodzakelijk om waardevolle voorwerpen en informatiedragers veilig te kunnen opbergen in de auto. Het is bekend dat het boevengilde over apparatuur beschikt die informatiedragers detecteren in de auto.

 

Autokluisje

 

Gecertificeerd autokluisje op de markt

Daarom ontwikkelden de publiek-private partners samen met de auto- en beveiligingsbranche, het Keurmerk voor Voertuigbeveiliging. Het resultaat hiervan is dat er een door TNO getest en goedgekeurd VbV - SCM autokluisje en bevestiging op de markt is gebracht. Hier kan de automobilist een laptop, A4-map of andere waardevolle spullen in opbergen.  

 

Voor bevestiging is gekozen voor een universeel concept, waarbij het kluisje in elke auto te plaatsen is en bij wisseling van voertuigen eenvoudig kan worden overgebouwd.

Voor het gemak is deze uitgevoerd met een gemotoriseerd slot: kluisdeur opent automatisch na invoer juiste code. Ook is er gezorgd voor een verlicht codedisplay en automatische interieurverlichting.

Het kluisje is voorzien van een bekleding aan de binnenzijde ter bescherming van uw kostbaarheden en het voorkomen van ongewenste bijgeluiden.

 

De firma Nauta Security Storage BV ontving op 13 juni jl. het certificaat voor het eerste in Nederland goedgekeurde autokluisje.