Campagne “Blijf van mijn scooter af” stimuleert preventie scooterdiefstal

Scooters zijn zeer in trek in het criminele circuit. In de eerste helft van dit jaar werden landelijk 6.718 scooters gestolen, waarvan er slechts 1.523 zijn teruggevonden. Verzekeraars, Politie, ANWB, de tweewielerbranche en leveranciers slaan de handen ineen om deze vorm van criminaliteit aan te pakken: zij lanceren de campagne 'Blijf van mijn scooter af', die de scooterrijder wijst op de voordelen van een GPS-volgsysteem in de strijd tegen diefstal. Unigarant Verzekeringen, de grootste bromfietsverzekeraar, gaat als eerste het gebruik van een VbV - SCM goedgekeurd GPS-volgsysteem onder haar verzekerden stimuleren. 

Regio Rotterdam
In risicogebieden, zoals de regio Rotterdam, is vooral het merk Piaggio erg gewild. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit. Maar liefst 1 van de 4 gestolen scooters is van dit merk. Algemeen directeur Lidwien Suur van Unigarant Verzekeringen: "Door dit hoge diefstalrisico is de verzekeringspremie in de regio Rotterdam in de afgelopen 8 jaar bijna verdubbeld."

GPS-volgsysteem
De gevolgen van het hoge diefstalrisico van scooters zijn dus groot: scootereigenaren betalen een hoge verzekeringspremie. Daarom is speciaal voor scooters een goedgekeurd GPS-volgsysteem voor tweewielers ontwikkeld om diefstal tegen te gaan. Het GPS-volgsysteem is een aanvulling op de bestaande beveiligingsproducten. Als de scooter dan wordt gestolen, kan met behulp van dit systeem de scooter eenvoudig worden teruggevonden. Unigarant Verzekeringen gaat een goedgekeurd GPS-volgsysteem onder haar verzekerden stimuleren. De verzekeraar geeft klanten niet alleen korting op de premie, maar ingeval van diefstal hoeft de klant ook geen eigen risico te betalen.

Extra politie inzet
Niet alleen de branche komt in actie, maar ook de landelijke politie besteedt extra aandacht aan scooterdiefstal. Volgens Ben Rinck, projectleider lokmiddelen van Politie Eenheid Rotterdam, is de inzet van lokscooters een groot succes. Rinck: "De lokscooters zijn vanaf maart dit jaar al 40 tot 50 keer gestolen. Met behulp van het GPS-volgsysteem hebben wij de daders kunnen opsporen. Dit heeft geleid tot tientallen aanhoudingen.. Het is een goede zaak dat daders worden aangepakt, want vaak staat scooterdiefstal in relatie tot andere vormen van criminaliteit, zoals winkelovervallen en straatberovingen."

'Blijf van mijn scooter af'
Om scooterrijders te stimuleren meer te doen aan preventie is er de speciale campagnesite www.blijfvanmijnscooteraf.nl. Hierop staan preventietips en een uitgebreide uitleg over de voordelen voor de scooterrijder, wanneer hij een goedgekeurd GPS-volgsysteem laat inbouwen. Kiest een scooterrijder voor dit systeem, dan ontvangt hij inloggegevens die hij kan koppelen aan zijn Facebook-account. Vanaf dat moment kan hij met zijn vrienden, zijn scooter ook via Facebook volgen.