Tegen een 59-jarige leverancier van valse kentekenplaten uit Purmerend heeft het OM dinsdag bij de rechtbank Amsterdam een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en een werkstraf van 60 uur geëist.

Tegen vier medeverdachten, klanten van de handelaar, betrokken bij diefstal en heling van gestolen auto’s, eiste het OM ook voorwaardelijke gevangenisstraffen van twee tot drie maanden en werkstraffen van 80 tot 120 uur. Tegen een zesde verdachte – een doorgewinterde autodief – eiste de officier van justitie van het Landelijk Parket een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden.

Het OM heeft de strafeisen gematigd vanwege het tijdsverloop in de zaak. In alle zaken geldt dat de feiten meer dan twee jaar geleden zijn gepleegd.

De officier van justitie van het Landelijk Parket houdt de kentekenfabrikant verantwoordelijk voor het faciliteren van autodiefstallen. Zonder de valse platen konden de gestolen auto’s niet de weg op of waren ze niet te verkopen. De officier van justitie eiste tegen hem ook een verbod van twee jaar om zijn beroep uit te oefenen.

Liquidaties
De officier van justitie hield de rechtbank voor dat autodiefstallen jaarlijks een grote kostenpost opleveren. Autodiefstallen, zei hij, krijgen vooral meer aandacht van justitie, omdat gestolen auto’s met valse kentekenplaten nagenoeg in elk onderzoek naar ram- en plofkraken en liquidaties voorkomen.

Bron: OM