Dieven hebben het gemunt op e-bikes, scooters en bedrijfsauto’s. Sinds de politie in 2012 gestart is met het bijhouden van deze cijfers, zijn er niet eerder zoveel onderdelen gestolen als in de eerste negen maanden van dit jaar.
Stijging diefstalcijfers
De politie registreerde van januari tot en met september zo’n 21.000 diefstallen van onderdelen van e-bikes, bedrijfsauto’s, scooters, autobussen en touringcars. Dat zijn er een kwart meer dan in dezelfde periode in 2022. Personenauto’s zijn niet meegenomen in de telling. Ook in vergelijking met andere delicten steeg het aantal diefstallen van onderdelen fors. Alleen cybercrime nam tot nu toe op jaarbasis harder toe.
Een markt voor onderdelen
Volgens André Bouwman, adviseur bij het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV), komt de stijging doordat voertuigen steeds duurder worden, en daarmee dus ook de onderdelen. Daardoor wordt de markt in gestolen onderdelen voor criminelen steeds groter. “Op platformen als Marktplaats en Facebook kunnen criminelen anoniem gestolen onderdelen aanbieden. Die onderdelen gaan vervolgens de wereld rond en zijn, met uitzondering van navigatiesystemen, ontraceerbaar voor opsporingsdiensten.”
Betrouwbare partner in de strijd tegen voertuigcriminaliteit
Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit is een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars om voertuig-, vaartuig, werkmaterieel- en transportcriminaliteit te bestrijden.
Meer nieuws & publicaties
Meld je aan voor onze nieuwsbrief |
|