Het OM eist zes maanden cel tegen een man en een vrouw vanwege verzekeringsfraude. Het stel uit Den Bosch was binnen een paar jaar betrokken bij tachtig aanrijdingen met de auto. Volgens justitie is er sprake van structurele oplichting.
Van 2014 tot 2020 waren de 53-jarige vrouw en 50-jarige man uit Den Bosch betrokken bij tientallen aanrijdingen. In alle gevallen draaide de tegenpartij op voor de schade, waardoor het echtpaar in totaal bijna twee ton aan verzekeringsuitkeringen incasseerde. In 2020 werden ze opgepakt na onderzoek van een verzekeringsmaatschappij. Het viel de maatschappij op dat er wel heel veel schadeclaims van het echtpaar binnenkwamen.
Om vermoedens van fraude te toetsen, berekende het bedrijf hoe groot de kans is dat een persoon zo vaak betrokken raakt bij een botsing. Daaruit blijkt dat de kans daarop vrijwel nul is.
Structurele oplichting
Volgens het OM is er sprake van structurele oplichting. De aanrijdingen gebeurden vaak op eenzelfde manier, vertelden getuigen. Op een druk parkeerterrein reed een automobilist achteruit het parkeervak uit, waarna het stel met hoge snelheid kwam aanrijden met een botsing als gevolg. Dat leverde het Brabantse echtpaar in totaal 180.000 euro aan verzekeringsgeld op.
Een automobiliste uit Den Bosch kwam in 2020 in aanraking met het stel. Ook zij reed achteruit een parkeervak uit en botste daardoor tegen de auto van het echtpaar.
“Ik was verbouwereerd, het ging zo snel”, vertelt ze. “Bovendien werd ik door de man die uit de wagen kwam bijna gedwongen om meteen het schadeformulier in te vullen. Ondertussen reed de vrouw de auto snel weg en kreeg ik niet de kans om hun schade te bekijken.”
Gisteren verscheen het stel voor de rechter. Die hield hen voor dat als je zo vaak en steeds op dezelfde manier bij een ongeluk betrokken bent, je misschien bij jezelf te rade moet gaan. Daarop zei de vrouw: “Dit gebeurt gewoon. Als mensen achteruitrijden en niet opletten, daar kunnen wij toch niks aan doen?”
De advocaat van de verdachten stelde daarbij dat zijn cliënten niets verdiend zouden hebben: met het verzekeringsgeld werd volgens hem de schade aan de eigen auto betaald, of een andere gekocht. Het paar reed vanaf 2012 in ongeveer vijftig verschillende auto’s, schrijft Omroep Brabant.
Schadevergoeding
De advocaat vraagt daarom om vrijspraak. Volgens hem zijn er geen onafhankelijke getuigen en camerabeelden van de vele aanrijdingen. Een celstraf zou het einde betekenen van het cateringbedrijf van het stel.
Als het aan het OM ligt, gaan de vrouw en man dus een half jaar de cel in. Daarnaast eiste de officier van justitie dat het stel een schadevergoeding van 17.000 euro betaalt aan een van de verzekeringsmaatschappijen. Als het stel weer in de fout gaat, zou volgens het OM nogmaals zes maanden celstraf gepast zijn.
Update – Vonnis van de rechtbank
Op 15 juli jl. heeft de rechtbank vonnis gewezen. De rechtbank heeft vastgesteld dat verdachten betrokken zijn geweest bij meer dan 60 aanrijdingen tussen 2013 en 2018. Zij hebben hiermee schadepenningen ontvangen ter hoogte van bijna € 165.000,- Volgens de verdediging is nog aangevoerd dat er geen sprake is geweest van oplichting, omdat de verdachten geen winst zouden hebben behaald met de uitgekeerde schadebedragen. Het geld zou altijd gebruikt zijn voor het herstellen van schades of de aanschaf van nieuwe auto’s. De rechtbank stelt echter dat voor een bewezenverklaring van oplichting niet vereist is dat er winst is behaald. Het gaat erom of er sprake is van wederrechtelijke bevoordeling. En daarvan is volgens de rechtbank sprake. Wat verdachten vervolgens met het geld hebben gedaan acht de rechtbank niet relevant.
De verdachten hebben volgens de rechtbank verzekeringsmaatschappijen over een zeer lange periode op geraffineerde wijze om de tuin geleid. Door hun handelen is het verzekeringsstelsel ernstig ondermijnd. Daarnaast hebben verdachten geen enkel respect getoond voor anderen en hun bezitting en zijn ze niet uit eigen beweging met hun handelswijze gestopt.
De rechtbank veroordeelt verdachten tot een lagere gevangenisstraf dan geëist, namelijk 8 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren.
Het hele vonnis is hier te lezen.
Bron: NOS
Betrouwbare partner in de strijd tegen voertuigcriminaliteit
Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit is een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars om voertuig-, vaartuig, werkmaterieel- en transportcriminaliteit te bestrijden.
Meer nieuws & publicaties
Meld je aan voor onze nieuwsbrief |
|