Een verdachte, geboren in 1997, is door de rechtbank Zeeland West Brabant veroordeeld voor het helen van een scooter en een groot aantal fietsaccu’s. Gedurende een periode van een maand maakte zij zich niet alleen schuldig aan de heling van een scooter maar ook van meerdere fietsaccu’s. In samenwerking met haar (inmiddels ex-)partner werden de goederen aangeboden op Marktplaats. Volgens de advocaat van verdachte was er geen sprake van een nauwe en bewuste samenwerking. Naar het oordeel van de rechtbank is dit wel het geval. Naast de heling heeft verdachte zich ook schuldig gemaakt aan eenvoudig witwassen.
Verdachte wist dat de accu’s die zij samen met haar( ex-)partner aanbood op haar Marktplaatsaccount van diefstal door haar partner afkomstig waren. Verdachte heeft voor het verkopen van de accu’s via Marktplaats contact gehad met potentiële kopers en betaalverzoeken aangemaakt. Het geld dat met de accu’s werd verdiend, werd op de rekening
van verdachte gestort Zij heeft samen met medeverdachte de gestolen accu’s op Marktplaats verkocht en de opbrengst daarvan laten storten op haar bankrekening. Witwassen is een ernstig feit dat in niet te onderschatten mate bijdraagt aan de instandhouding van criminaliteit. Het leidt er toe dat uit misdrijf verkregen geld een schijnbaar legale herkomst krijgt. Dit tast de integriteit van het financiële en economische verkeer aan.
Bij de strafbepaling houdt de rechtbank rekening met de rol die verdachte heeft gespeeld. Hoewel zij als medepleger valt aan te merken, was verdachte niet betrokken bij de diefstallen en niet de initiatiefnemer van de heling. Zij heeft zich daartoe door medeverdachte laten overhalen.
De rechtbank veroordeelt haar tot een taakstraf van 100 uur. Voor een voorwaardelijke gevangenisstraf ziet de rechtbank, anders dan het OM, geen aanleiding. Wel moet verachte ook benadeelde partijen schadeloos stellen. Op grond van het dossier en de vorderingen kan de rechtbank niet vaststellen wanneer de gestolen fietsaccu’s door de benadeelde partijen zijn aangeschaft, zodat niet duidelijk is hoe oud de accu’s zijn. Nu de rechtbank de waarde van de accu’s niet kan bepalen, maar uit de stukken wel blijkt dat de benadeelde partijen door het bewezenverklaarde handelen van verdachte materiële schade hebben opgelopen in de vorm van een gestolen accu, zal zij gebruik maken van haar schattingsbevoegdheid.
Lees hier het gehele vonnis.
Betrouwbare partner in de strijd tegen voertuigcriminaliteit
Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit is een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars om voertuig-, vaartuig, werkmaterieel- en transportcriminaliteit te bestrijden.
Meer nieuws & publicaties
Meld je aan voor onze nieuwsbrief |
|