De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft stevige gevangenisstraffen opgelegd aan meerdere verdachten van ladingdiefstal. Het bewijs in deze zaak was grotendeels afkomstig van telefoons die bij hun aanhouding in beslag werden genomen. Dit leidde tot verschillende juridische bezwaren van de verdediging.
Is de cabine van een vrachtwagen een woning?
De verdediging betoogde dat de in beslag genomen telefoons niet als bewijs gebruikt mochten worden. Volgens de advocaat bevonden de telefoons zich in het woongedeelte van de truck, waardoor toestemming van de rechter-commissaris vereist zou zijn voor de inbeslagname. De rechtbank stelde echter vast dat niet duidelijk was waar de telefoons precies waren aangetroffen en dat de verdachte niet had verklaard dat het woongedeelte daadwerkelijk als woonruimte werd gebruikt. Hierdoor werd de gehele truck als voertuig aangemerkt en was de doorzoeking toegestaan binnen de regels van een heterdaadsituatie, waarvoor geen toestemming van de rechter-commissaris nodig is.
Vormfout zonder gevolgen
Met toestemming van de Officier van Justitie werden de telefoons uitgebreid onderzocht. De verdediging voerde aan dat dit bewijs onrechtmatig was verkregen. De rechtbank erkende dat er geen expliciete wettelijke regeling is voor het onderzoek van gegevens op in beslag genomen telefoons. Onder verwijzing naar het Landeck-arrest van het Europese Hof oordeelde de rechtbank dat de toestemming door de Officier van Justitie onvoldoende was, waardoor sprake was van een procedurele fout. Echter, bij de beoordeling van de gevolgen hiervan woog de rechtbank het geschonden belang, de ernst van de fout en het mogelijke nadeel voor de verdachten af. De conclusie was dat de vormfout geen gevolgen hoefde te hebben voor de strafzaak.
Onverbeterlijke dader
Op basis van het bruikbare bewijs achtte de rechtbank wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte in januari 2023, samen met mededaders, vier ladingdiefstallen had gepleegd. Daarbij werden kostbare goederen ontvreemd, waaronder computerapparatuur en andere waardevolle elektronische apparaten. Ladingdiefstal brengt aanzienlijke schade met zich mee en de verdachte was bovendien een recidivist. Hij was in oktober 2024 al veroordeeld tot 24 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor eerdere ladingdiefstallen.
Lees hier het volledige vonnis.
Betrouwbare partner in de strijd tegen voertuigcriminaliteit
Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit is een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars om voertuig-, vaartuig, werkmaterieel- en transportcriminaliteit te bestrijden.
Meer nieuws & publicaties
Meld je aan voor onze nieuwsbrief |
|