08 januari 2025
Onderstaand artikel, dat onlangs verscheen in het AD, belicht een groeiend probleem waarmee Nederlandse boeren worden geconfronteerd. Georganiseerde dievenbendes slaan steeds vaker toe op het platteland, waarbij waardevolle landbouwmachines en -voertuigen worden gestolen en binnen een dag naar landen zoals Polen worden vervoerd.
Roversbendes die het voorzien hebben op dure tractoren en landbouwmachines vormen een ware plaag op het platteland. Boerenfamilies zijn verbaasd over de brutaliteit van de daders. Ze gaan ongestoord te werk, ondanks de aanwezige beveiligingscamera’s ,,Onze trekkers zijn inmiddels gelokaliseerd: die staan in Roemenië.”
In verschillende provincies wordt een beproefd recept gebruikt: midden in de nacht duiken de dieven op, onherkenbaar door opgezette capuchons, en rijden vervolgens trekkers en andere machines het erf af. Als het niet lukt via de oprit, dan kiezen ze achterlangs het hazenpad over weilanden of akkers. Verderop staat een vrachtwagen waarin de buit voorgoed verdwijnt.
Er zijn meldingen uit Groningen, Overijssel en Brabant, maar vooral Flevoland is de klos. ,,Het enige wat ze achterlaten zijn bandensporen”, zegt Gaby de Ruiter, vertrouwenspersoon bij landbouworganisatie LTO Noord, die de afgelopen maanden regelmatig verbouwereerde ondernemers aan de telefoon kreeg. ,,We waarschuwen iedereen die het wil horen, maar het stopt gewoon niet.”
Twee a drie keer per week
Moreno van Loenhout, adviseur ondermijnend criminaliteit voor het Platform Veilig Ondernemen in Midden- Nederland, is zeer bezorgd over de situatie in ’s lands jongste provincie. ,,De hele polder wordt leeggeroofd”, waarschuwt hij. De Ruiter vult aan: ,,Het leek de afgelopen maanden wel twee à drie keer per week raak in Flevoland.”
Dat het niet uitsluitend om een Nederlands probleem gaat, blijkt wel uit het feit dat met dezelfde tactiek boerenerven in België en Duitsland worden belaagd. Van Loenhout: ,,Het gaat om wat de politie ‘mobiel banditisme’ noemt. Van internationale, waarschijnlijk Oost-Europese, bendes. De buit verdwijnt in vrachtwagens zo snel mogelijk over de grens.”
De regionale politie-eenheid Midden-Nederland bevestigt de ellende. ,,Sinds oktober vorig jaar hebben we een golf van trekkerdiefstallen gezien”, zegt een politiewoordvoerster. Om hoeveel trekkers het precies gaat, is niet duidelijk, maar er zou alleen al in het midden van het land al sprake zijn van tenminste tientallen gevallen. Een obstakel voor exacte landelijke cijfers is het datasysteem van de politie: daarin zijn gestolen trekkers en landbouwmachines niet als aparte groep geregistreerd.
Aanwijzingen dat de rovers deel uitmaken van internationale bendes zijn er in overvloed. De woordvoerster van de politie bevestigt de aanhouding afgelopen najaar van een vrachtwagen aan de Pools-Duitse grens. Daarin zaten meerdere gestolen agrarische machines uit de Flevopolder.
Ook het relaas van de Groningse tractordealer GroeNoord in Oldehove is veelzeggend. Half november namen enkele onverlaten drie gloednieuwe trekkers mee van het bedrijfsterrein. Ze reden een rijtje struiken kapot en verdwenen midden in de nacht naar een plek waar de machines van zo’n 100.000 euro per stuk werden opgeladen.
Ook deze diefstal heeft een Oost-Europese link. ,,Onze trekkers zijn inmiddels weer gelokaliseerd: die staan in Roemenië”, zegt ondernemer Michiel Spriensma van GroeNoord tegen deze site. Of de tractoren terug zullen keren en of er daders zijn ingerekend, kan hij niet zeggen.
Camera’s nodig
Zowel het Platform Veilig Ondernemen als LTO helpen bij voorlichting aan boeren om hun erf minder kwetsbaar te maken voor diefstal. Zo bestaan er opritverklikkers en inbraaksensoren voor schuurdeuren. De Ruiter: ,,Ik vind echt dat we samen met politie, gemeenten, het Platform Veilig Ondernemen en de boeren zelf meer moeten doen. Het is nodig om de handen ineen te slaan tegen deze criminaliteit.”
Een verklaring voor Flevoland als aantrekkelijk roofgebied is dat er nauwelijks camera’s langs de weg staan met automatische nummerbordherkenning. Van Loenhout: ,,Die zijn natuurlijk wel te plaatsen, zowel in het zicht als verdekt opgesteld. Met dergelijke camera’s kun je heel goed de weggebruikers eruit filteren die zich alleen op verdachte tijden in de polder tonen.”
Bron: Algemeen Dagblad
Betrouwbare partner in de strijd tegen voertuigcriminaliteit
Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit is een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars om voertuig-, vaartuig, werkmaterieel- en transportcriminaliteit te bestrijden.
Meer nieuws & publicaties
Meld je aan voor onze nieuwsbrief |
|