In januari 2022 voerde de politie een onderzoek uit op het berichtenplatform Telegram. In een groep waren berichten te lezen van een persoon die meerdere gestolen motofietsen te koop aanbood. Nadat de politie toestemming kreeg om over te gaan tot een pseudokoop, vond er contact plaats tussen de verdachte en de politie. Toen op 3 maart een transactie en overdracht plaatsvond, bleek het te gaan om een tussen 1 en 3 maart gestolen motor. Medio maart kreeg de politie wederom toestemming voor een pseudokoop van wederom een BMW motor. Na deze transactie werden twee verdachten aangehouden.

Doorzoeking telefoon
In het kader van het onderzoek werd op de telefoon van één verdachte een WhatsApp-groep aangetroffen van een aantal andere verdachten. Uit de WhatsApp-gesprekken werd ook duidelijk welke modus operandi zij hanteerden: waar de ene verdachte de Telegram-advertenties plaatste, en een andere verdachte de diefstallen pleegde, was weer een andere verdachte telkens betrokken bij de verkoop en de levering. Met als doel de opbrengst onderling te verdelen. Ter zitting heeft verdachte een bekennende verklaring afgelegd over zijn rol en de werkwijze van de groep.

Bijna bedrijfsmatige handelwijze
Verdachte heeft zich volgens de rechtbank samen met zijn mededaders op een bijna bedrijfsmatige manier schuldig gemaakt aan meerdere diefstallen en heling van motoren, motorscooters, kentekenplaten biro’s en aan oplichting. Hij heeft zich er totaal niet om bekommerd welke schade en overlast hij slachtoffers heeft toegebracht en zich niet gerealiseerd hoe fout hij bezig was. De rechtbank rekent hem dit zwaar aan. Hem wordt een werkstraf opgelegd van 180 waarvan 80 uur voorwaardelijk.

Lees hier het gehele vonnis.