In februari 2021 werden in Harderwijk meerdere verdachten opgepakt in een groot onderzoek naar mobiel banditisme. Klik hier voor eerdere berichtgeving hierover. Op 3 augustus jl. deed de rechtbank Gelderland uitspraak tegen drie van de aangehouden verdachten, waarbij gevangenisstraffen werden opgelegd, variërend van 30 tot 42 maanden. Of er nog een hoger beroep volgt is op dit moment nog niet bekend.

Mobiel banditisme
Volgens de rechtbank had het er alle schijn van dat verdachten deel uitmaakten van een bende Litouwers die speciaal in Nederland is neergestreken om in korte tijd zoveel mogelijk redelijk dure auto’s te stelen. Een dergelijk ernstige vorm van georganiseerde criminaliteit moet hard worden bestreden. Van enige verbondenheid met Nederland was geen sprake, zo woonde het gezin van de hoofdverdachte niet in Nederland en had hij ook geen betaald werk in Nederland. De diefstallen werden in de nachtelijke uren gepleegd, waarna de gestolen voertuigen op andere locaties “koud werden gezet”. De voertuigen werden ontdaan van originele kentekenplaten, waarna er nieuwe kentekenplaathouders werden opgezet, met daarop de naam van een Litouws automaterialenbedrijf. In de voertuigen werden de originele kentekenplaten dubbelgevouwen aangetroffen, alsmede valse kentekenbewijzen.

Woning in Rotterdam als uitvalsbasis
De verdachten hadden het vooral voorzien op de Toyota RAV 4 en Lexus, uitgevoerd met  keyless-entry.  Op verschillende locaties in het land werden de auto’s gestolen. De verdachten woonden gezamenlijk in Rotterdam, waar zij ook werden aangehouden. Bij de doorzoeking van de woning werd geavanceerde apparatuur en gereedschap aangetroffen en in beslag genomen zoals: een apparaat om voertuigen (keyless) te kunnen starten, jammers, handgereedschap, slotentrekkers en zogenaamde Mobifinders. Op het moment van de doorzoeking werden vervalste ID-bewijzen door één van de verdachten vanaf het balkon in de achtertuin van de buren gegooid.

Onderschepping transport bij Harderwijk
Door samenwerking tussen VbV en de politie werd uiteindelijk een transport met gestolen voertuigen in de buurt van Harderwijk onderschept. Een samenwerking die geleid heeft tot de aanhouding en de recente veroordeling van een aantal verdachten. VbV zal op basis van de beschikbare informatie onderzoeken of er voor de betrokken verzekeraars mogelijkheden zijn om de eventuele schade te verhalen. Wij zullen hen hiervoor afzonderlijk benaderen.

Download hieronder de drie vonnissen
Uitspraak rechtbank keyless  entry-autodievenbende