VSV, RDW en VbV bieden tussentijdse oplossing voor bevragen verstrekkingsvoorbehoud
Op een kenteken van een lease- of gefinancierd voertuig wordt in de meeste gevallen een verstrekkingsvoorbehoud geplaatst. Een verstrekkingsvoorbehoud is een methode, die de lease- of financieringsmaatschappij gebruikt om ervoor te zorgen dat een voertuig niet ongewenst op naam, dan wel in bedrijfsvoorraad kan worden gezet. De lease- of financieringsmaatschappij blijft immers juridisch eigenaar tot de (lease)financiering volledig is afbetaald. Om zo’n voertuig over te kunnen schrijven heeft de koper de tenaamstellingscode nodig. Deze is altijd in het bezit van de laatste eigenaar.
Afwikkeling schadevoertuigen
Wanneer een economisch of technisch totaalverlies voertuig aan de opkoper wordt toegewezen loopt hij, als hij niet op de hoogte is van zo’n verstrekkingsvoorbehoud, het risico dat hij het gekochte voertuig aan de berijder betaalt. Terwijl dat feitelijk betaald zou moeten worden aan de lease- of financieringsmaatschappij. Een Total-loss Bureau is namelijk niet altijd op de hoogte of een voertuig een verstrekkingsvoorbehoud heeft. Het is al meermalen voorgekomen dat een opkoper zo’n voertuig twee keer heeft moeten betalen. Na betaling aan de juiste partij wordt het verstrekkingsvoorbehoud verwijderd en kan het voertuig, na ontvangst van de tenaamstellingscode, in de bedrijfsvoorraad worden gezet.
Opvragen verstrekkingsvoorbehoud via RDW
In de praktijk kan het kopen van zo’n auto, specifiek dus ten aanzien van de betaling, veel problemen geven. Daarom is het voor opkopers erg belangrijk dat zij, voorafgaand aan het betalen en ophalen van het voertuig, het verstrekkingsvoorbehoud via de RDW in OVI kunnen raadplegen. Nu de RDW deze raadpleegfunctie in OVI tijdelijk heeft stopgezet, hebben De Vereniging SchadeVoertuighandel (VSV), de RDW en VbV gezocht naar een tussenoplossing.
Formeel akkoord voor tussenoplossing bereikt
De Vereniging SchadeVoertuighandel (VSV), de RDW en VbV hebben een formeel akkoord bereikt om het bevragen van het verstrekkingsvoorbehoud voor opkopers mogelijk te maken. De RDW is op dit moment druk aan het bouwen om de ‘informatiestroom’, die nodig is voor het bevragen van een verstrekkingsvoorbehoud, beschikbaar te maken voor het VbV. Het VbV stelt via VbVApp het verstrekkingsvoorbehoud beschikbaar aan o.a. de opkopers.
Hoe werkt het?
De verwachting is dat opkopers in februari via hun VbV-account hiervoor een kenteken in VbVApp kunnen raadplegen. Een eerste raadpleging van een kenteken is gratis. Wordt hetzelfde kenteken meerdere keren geraadpleegd, dan geldt er een tarief van € 0,41 per bevraging.
Nadere informatie hierover volgt binnenkort.
Betrouwbare partner in de strijd tegen voertuigcriminaliteit
Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit is een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars om voertuig-, vaartuig, werkmaterieel- en transportcriminaliteit te bestrijden.
Meer nieuws & publicaties
Meld je aan voor onze nieuwsbrief |
|